Partnerbijdrage

Wat ons opviel tijdens het spelen van Rainbow Six Extraction

Meer dan verwacht

Geschreven door Partner bijdrage op
Onlangs kregen wij de kans om na een korte presentatie over Rainbow Six Extraction zelf met de game aan de haal te gaan. In dit artikel bespreken we wat ons opviel tijdens deze vier uur lange speelsessie.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Ubisoft. Lees hier wat dit betekent.

Vanwege de huidige lockdown was het in december 2021 nog steeds niet mogelijk om naar het hoofdkantoor van Ubisoft in Nederland af te reizen voor een speelsessie. Dat mocht de pret echter niet derven, want via een livestream op afstand kregen we toch de kans om Rainbow Six Extraction uit te proberen. Ondanks een aantal te verwachten bugs en crashes verliep dit vrij soepel, waardoor we na vier uur het spel gespeeld te hebben een eerste indruk kunnen geven.

Focus op co-op

De gameplay van Rainbow Six Extraction is gebaseerd op een gamemodus die tijdelijk speelbaar was in Rainbow Six Siege, namelijk Outbreak. Daarin moesten spelers vijandelijke aliens afweren tijdens een buitenaardse invasie in New Mexico. Dit is tevens de essentie van Rainbow Six Extraction, waarin spelers ook de taak krijgen om in squads van drie spelers buitenaardse aliens te bevechten. Het co-op-element geen loze toevoeging, want goede samenwerking en communicatie tussen spelers is cruciaal om de missies succesvol af te ronden.

Risico’s

De speler krijgt met zijn squad de taak om verschillende regio’s in de Verenigde Staten te bevrijden van de Archaean-aliens. Dat doen ze door in ieder level een doelstelling te behalen, zoals het uitschakelen van een extra dodelijke vijand of door een vastgesteld punt op de map voor een bepaalde tijd te controleren terwijl grote hoeveelheden aliens aanvallen.

Wanneer een taak succesvol uitgevoerd is krijgt de squad twee opties: Extracten, oftewel de regio verlaten en de bonussen claimen, of doorgaan voor grotere bonussen, met alle risico’s van dien. Het eerste level is vaak vrij simpel, dus zullen spelers nog genoeg levens hebben om veilig door te gaan. Iedere regio bestaat echter uit drie delen, die toenemend moeilijker worden. Zo nu en dan een regio vroegtijdig verlaten om in ieder geval iets aan de missie over te houden, is dus zeker niet onverstandig.

Missing In Action

Voor iedere missie kunnen de squads kiezen uit Operators, waarvan er bij verschijning achttien in Rainbow Six Extraction beschikbaar zijn. Iedere Operator heeft zijn eigen vaardigheden en specialiteiten voor verschillende taken. Zo kan de ene Operator met tactisch geplaatste bommen en vallen de vijand makkelijk op afstand houden, terwijl de ander zichzelf liever inzet om teamgenoten van levens te voorzien. Gehecht raken aan een specifieke Operator zit er echter niet in, want wanneer de speler doodgaat in een regio, blijft de Operator daar achter met de status ‘Missing In Action’. In een nieuwe missie moet de Squad dan met andere Operators terugkeren om deze Operator te bevrijden, waar een speciaal level aan gewijd is.

Ook als een Operator wél levend uit een regio terugkeert, zal deze ongetwijfeld schade opgelopen hebben. Het duurt dan een aantal rondes voordat de Operator daarvan genezen is, gedurende het dus onverstandig is om deze Operator mee op reis te blijven nemen. Hierdoor stimuleert de game het gebruik van zo veel mogelijk Operators.

De Archaeans

Een goede samenwerking tussen de Squadleden is dus van cruciaal belang, omdat het bestrijden van de vijand naarmate het spel vordert absoluut geen makkelijke taak is. De aliens, genaamd de Archaeans, verschijnen in tot wel dertien verschillende vormen. Ieder heeft een eigen kracht en manier om de speler te verrassen. Sommige Archaeans zijn snel en agressief, terwijl anderen bij de speler uit de buurt blijven en afstandsaanvallen gebruiken.

Dan zijn er ook nog langzamere aliens die ontploffen wanneer de speler bij ze in buurt komt, of kleinere wezens die aan je blijven plakken en als een teamgenoot ze niet van de speler afslaat, na enkele seconden ontploffen om aanzienlijke schade aan te richten. Sommige levels wemelen van deze beesten, waardoor spelers meer op elkaar staan in te hakken, dan op vijanden.

Ten slotte zijn er natuurlijk de eindbazen, waarvan we er een paar tijdens de speelsessie te zien kregen. Die beschikken over meer levens, berokkenen meer schade, en vereisen daarom een nauwe samenwerking om ze neer te halen. Het bewaren van de speciale krachten van Operators, ammunitie en granaten helpt ook enorm.

Leveldesign en missies

Hoewel de speler verschillende punten van iedere map in achtereenvolgende speelsessies zal herkennen, is het grootste deel van de map telkens procedureel gegenereerd. Dat betekent dat geen een level twee keer hetzelfde is. Daardoor is een tactische aanpak vereist, waarbij het verkennen van de map met een drone een slimme zet is om zowel de vijanden als de locaties te scouten, zodat de squad niet in nadelige situaties belandt en voor verrassingen komt te staan.

De dertien mogelijke doelstellingen verschillen per missie en bieden ieder hun eigen uitdagingen. Zo moet de squad soms apparaten op de Nests van de aliens plaatsen om zo informatie over ze te vergaren, een alien in leven houden en mee terug smokkelen naar de basis, of drie bommen op verschillende locaties kort na elkaar af laten gaan. Er zit een duidelijk verschil in moeilijkheidsgraad tussen de levels. Zo liepen we tijdens onze speelsessie meermaals een bepaalde doelstelling tegen het lijf, waar we het iedere keer tegen af moesten leggen.

Maelstrom Protocol is de ranked-modus van Rainbow Six Extraction voor de spelers die op zoek zijn naar een extra uitdaging. In plaats van drie levels per regio om te overleven, zijn het er meer dan tien telkens moeilijker wordende levels. Tijdens onze speelsessie wisten we in een paar pogingen niet enorm ver te komen, hoewel dit ook te maken heeft met het feit dat onze Operators nog niet veel levels hadden.

Rainbow Six Extraction verschijnt 20 januari voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, pc en Google Stadia.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nvidia vraagt partners productie van RTX 3090 Ti te pauzeren Techland gaat Dying Light 2 vijf jaar ondersteunen
4

Reacties op: Wat ons opviel tijdens het spelen van Rainbow Six Extraction

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 15 januari 2022 15:14
  Eindelijk weer een rainbox six game die interessant klinkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bart81

  • 15 januari 2022 16:33
  @coola
  En Day-One op Game Pass! Win-win.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • papadipupi

  • 15 januari 2022 20:14
  Ook met 2 personen te spelen of is dit verplicht 3?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 16 januari 2022 07:30
  @papadipupi
  Van de game website:
  Assemble a squad up to three Operators, or go solo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.