Partnerbijdrage
ps5

PlayStation 5 en Xbox Series X zetten een nieuwe standaard

Betere graphics en resoluties, kortere laadtijden en een nadruk op services

Geschreven door Partner bijdrage op
Eind dit jaar verschijnen de PlayStation 5 en Xbox Series X. Wat betekent dat bijvoorbeeld voor de graphics van je nieuwe console? En voor die ellenlange laadtijden? Hoe gaat de backward compatibility werken, en de adaptive triggers? Dit kun je verwachten van de next-gen consoles.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Bol.com in samenwerking met de redactie van Gamer.nl. Lees hier wat dat precies betekent.

Vooropgesteld is het aan de ontwikkelaars om gebruik te maken van de technologische mogelijkheden. Zoals we de afgelopen generaties hebben gemerkt, is dit vaak een proces. Niet alle games halen meteen het onderste uit de kan. Toch verwachten we dat de volgende factoren in de loop van komende consolegeneratie de nieuwe norm worden.

Verbeterde graphics

Zowel de Series X als PS5 hebben een veel snellere CPU en GPU dan de huidige generatie consoles. De grafische kaarten kunnen ook veel mooiere beelden op het scherm toveren. In de praktijk gaat dat nog meer oogstrelende en gedetailleerdere spelwerelden opleveren. Denk aan de mooiste openwereldgames van deze generatie – Horizon Zero Dawn, Uncharted 4 en Assassin’s Creed Odyssey bijvoorbeeld – en stel je voor dat deze spellen er nog beter uitzien. Dankzij de toename in details lijken verschillende locaties veel minder op elkaar en is het nog makkelijker om de weg te vinden.

De volgende generatie consoles kunnen van specifieke technieken gebruikmaken die de spellen realistischer laten ogen. Zo ondersteunen beide consoles ray tracing. Dit laat licht nog natuurgetrouwer reflecteren op oppervlaktes gemaakt van verschillende materialen. Het brengt de spellen dichter in de buurt van het ‘echte leven’.

spiderman

Bij betere graphics hoort natuurlijk ook een hogere resolutie. Hoewel 4K met HDR-ondersteuning nu al mogelijk is op de PlayStation 4 Pro en Xbox One X, moet deze resolutie een peulenschil zijn voor de PS4 en Series X. Dat is belangrijk, omdat de consoles ondertussen ook de framerate zo hoog en stabiel mogelijk houden. Bij voorkeur 60 frames per seconde, wat een vloeiende ervaring oplevert. De consoles kunnen zelfs een resolutie van 8K afbeelden, maar dit zien we niet zo snel de standaard worden. Niet alleen gaat dit ten koste van de framerate, veel mensen hebben nog geen 8K-televisie.

Minder lang wachten

Soms staar je op de huidige consoles een minuut (of langer!) naar een laadscherm voordat je in de game zit. Ook de installatietijden van games en updates vergen het nodige geduld. Met de PS5 en Series X wordt dat verleden tijd. Beide consoles worden uitgerust met SSD-schijven, die veel sneller data kunnen inladen. Een laadscherm op de volgende generatie consoles kan in principe binnen een paar seconden verdwijnen. De Xbox Series X kan zelfs drie spellen tegelijk draaien, zodat je pijlsnel tussen je favoriete games kunt wisselen.

De snelheid van de SSD-schijven heeft ook invloed op de inhoud van de games zelf. In de meeste (openwereld)games kom je nu regelmatig een lineair gebied tegen. Bijvoorbeeld een scène waarin het personage alleen langzaam rondloopt en ondertussen met een ander personage praat. Of denk aan Lara Croft of Cloud Strife, die zich moeizaam door een nauwe spleet tussen de rotsen wurmen. Dit verhult dat het spel ondertussen een nieuw, groot gebied inlaadt. Door de snellere SSD-schijven hoeven ontwikkelaars hier geen rekening meer mee te houden, waardoor dit soort ‘stille’ momenten niet meer nodig zijn. Een ontwikkelaar kan er natuurlijk altijd nog voor artistieke of narratieve redenen voor kiezen.

horizon forbidden west

Realistischere besturing

Beide bedrijven proberen met allerlei features op en in hun controllers een realistischere spelervaring neer te zetten. Vooral Sony legt hier de nadruk op met de DualSense, de PS5-controller die realistische vibratie en adaptive triggers heeft. Dit moet er voor zorgen dat spelers aanvoelen wát ze precies doen in een game en op welk oppervlakte ze lopen of rijden. Zo moet je het verschil kunnen voelen tussen het schieten met een geweer of een pijl en boog, en het verschil tussen het rijden door de modder of over verharde wegen. De triggers kunnen ook weerstand bieden, wat het afschieten van wapens of het intrappen van een gaspedaal een stuk realistischer maakt.

We plaatsen hier nog wel een kanttekening bij – de first-party titels gaan er vast en zeker gebruik van maken, maar het kan even duren voordat het echt de nieuwe standaard in games wordt. Dat is afhankelijk van hoeveel ontwikkelaars het implementeren in hun games en hoe enthousiast er door gamers op gereageerd wordt.

Xbox Series X

Backward compatibility

We mogen Microsoft bedanken voor hun missie om zoveel mogelijk oude Xbox-games speelbaar te maken op de Xbox One. Gamers hebben zich massaal positief uitgelaten over deze mogelijkheid. Backward compatibility wordt dus een belangrijke factor in de strijd tussen de PlayStation 5 en Xbox Series X, waardoor beide consoleboeren hun uiterste best gaan doen een zo uitgebreid mogelijk aanbod te bieden.

Van de Xbox Series X weten we dat het alle Xbox One-games afspeelt, alsmede alle Xbox- en Xbox 360-games die ook al op Xbox One speelbaar waren. Op PlayStation 5 wordt in ieder geval een gedeelte van de PS4-games speelbaar, al ontbreken precieze details nog. Ook krijgen sommige games van deze generatie op de next-gen consoles een nieuw likje verf. Het is aan elke uitgever om hier aandacht aan te besteden. CD Projekt Red geeft Cyberpunk 2077 bijvoorbeeld een uitgebreide update op Series X om het spel nog mooier en soepeler te laten lopen.

ps5

Services

De strijd tussen Series X en PS5 gaat deels op het gebied van services uitgevochten worden. Denk aan abonnementen die je voor een vast bedrag per maand, kwartaal of jaar kunt afsluiten en je extra mogelijkheden geven. Tijdens de huidige generatie consoles hebben zowel Microsoft als Sony hier al werk van gemaakt. Natuurlijk zijn er de online abonnementen – PlayStation Plus en Xbox Live Gold – om zo online te kunnen gamen en enkele gratis games per maand te ontvangen.

Xbox Game Pass

De PS4 en Xbox One bieden ook respectievelijk PlayStation Now en Xbox Game Pass. Voor een vast bedrag krijg je onbeperkt toegang tot meer dan honderd games. Het aanbod wordt regelmatig ververst. Vooral Microsoft heeft veel succes geboekt met Game Pass, mede dankzij het feit dat alle Xbox One-games meteen bij lancering ook op Game Pass verschijnen. Het is al bekend dat PlayStation Now ook op de PS5 beschikbaar komt, evenals Game Pass op Xbox Series X. We verwachten dat beide bedrijven nog harder hun best gaan doen om beide services aantrekkelijk te maken voor gamers.

Games, games, games!

Uiteindelijk is de belangrijkste factor voor het succes van een console natuurlijk een goede line-up aan kwalitatief hoogstaande games. Daar is nu helaas nog weinig bekend over – van de Series X weten we dat Halo: Infinite en Hellblade 2 er aan zitten te komen, en Sony heeft op moment van schrijven zijn line-up nog niet onthuld. Ook zijn enkele third party-titels onthuld, waaronder Ubisoft’s Assassin’s Creed Valhalla en Gearbox’ Godfall.

Natuurlijk zit er nog veel meer aan te komen. We verwachten dat beide bedrijven met een groot scala aan interessante exclusives komen. Alle andere uitgevers trekken vast ook weer hun paradepaardjes uit de kast – van Call of Duty tot Final Fantasy en Fifa. We kunnen niet wachten tot we meer krijgen te zien van al dat next-gen geweld. Lees hier meer over de meest veelbelovende next-gen games die al zijn aangekondigd, en hier over onze next-gen droomgames.

ratchet clank rift apart

Dit artikel delen:

Lees meer

Game in Verenigde Staten kan voorgeschreven worden door dokter The Device-evenement in Fortnite trekt miljoenen kijkers
13

Reacties op: PlayStation 5 en Xbox Series X zetten een nieuwe standaard

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  TommyVercetti

  • 16 juni 2020 13:15
  De 8k hdmi kabels voor ps5 en series x staan ook al op bol.com🤣

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 16 juni 2020 13:29
  @TommyVercetti vriend van me heeft al een 8k televisie besteld bij Samsung 🤔 is alleen geen content er voor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 16 juni 2020 13:44
  @hulstpower Mij een raadsel waarom je dat nu al zou doen. Wat je zegt, geen content en nu nog veel te duur. Ik ben voorlopig zeer content met m'n nieuwe midrange 4K van Samsung.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 16 juni 2020 13:56
  @clandestine666 Ik vind m'n 1080p Tv ook nog prima voldoen. Zodra die kapot gaat zal ik wel upgraden, maar ik ga niet nu een klein kapitaal uitgeven voor een hogere resolutie. Graphics is meer dan resolutie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 17 juni 2020 06:52
  @darkmanwls ik kan wel helpen met het kapot laten gaan van je televisie

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 17 juni 2020 08:23
  @fonsrutte Ongetwijfeld, maar dat krijg ik zelf ook wel voor elkaar hoor :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 16 juni 2020 14:11
  @clandestine666 sommige mensen hebben te veel geld en willen nu eenmaal het nieuwste van het nieuwste hebben😉. Heb onlangs zelf een 4k 70 inch dolby vision dolby atmos voor hele mooie prijs gekocht anders had ik het bij een 55 inch gelaten nog.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 16 juni 2020 14:23
  @hulstpower Tja, hoe groter, hoe beter dat begrijp ik wel, ik kwam zelf nog van een full-hd 40'' en dan is de stap naar een 4K 55'' ook al best een flinke upgrade te noemen. Maar idd, sommige mensen weten van gekkigheid niet meer wat ze met hun pezels moeten doen..💸💸💸

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 16 juni 2020 16:19
  @clandestine666 precies 55 inch is groot zat die had ik ook jaren. Maar we hebben zo grote muur dat het al snel op 108 cm dus toen ik een 70 inch kon halen past wat meer bij de woonkamer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 16 juni 2020 13:55
  Eerst de X halen. Weet niet of ik de PS5 ook haal. Vermaak me nu nog prima met de 4 pro.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quirinius

  • 16 juni 2020 16:18
  @XtraLinkUK zoals iedere doorgewinterde gamer zal weten komt er altijd dat moment waarop er geen nieuwe games meer voor de PS4(Pro) komen, dat is voor veel mensen die eerst zeiden toch bij hun oude console te blijven toch wel een omslagpunt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 16 juni 2020 18:28
  @Quirinius En dat punt ligt meestal een anderhalf tot 2 jaar na de release van de nieuwe console. Na die tijd komt er hooguit nog een sporadische sport game of kiddie game uit voor de oude generatie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jonjones

  • 17 juni 2020 18:41
  ik wacht op switch 2 met 4k schermpje

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.