Partnerbijdrage

Krijg controle over je digitale leven met Ubuntu Touch

Een smartphone-OS met de nadruk op privacy

Geschreven door Partner bijdrage op
Steeds meer mensen zien het niet zitten om al hun persoonlijke informatie met techgiganten als Google en Apple te delen. Het op Linux gebaseerde besturingssysteem Ubuntu Touch respecteert de privacy van dienst gebruiker en geeft je de vrijheid om je mobiele leven precies zoals jij dat wil in te delen.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Ubuntu. Lees hier wat dit betekent.

De makers van Ubuntu Touch geloven in vrijheid. De vrijheid om zelf te bepalen welk besturingssysteem je op welk apparaat gebruikt. Maar ook de vrijheid om zelf te kiezen welke informatie over jezelf je met de wereld en bedrijven deelt. Smartphones en tablets zijn een essentieel onderdeel van ons leven geworden, en toch bieden de meeste apparaten ons niet de vrijheid die bij zo’n belangrijke rol past. Dat moet anders. Gelukkig kan dat ook met Ubuntu Touch.

Door simpele swipes op het scherm stuur je Ubuntu Touch aan. Door van rechts naar links te swipen kom je bijvoorbeeld in je laatst gebruikte app, en door vanaf bovenaan naar beneden te swipen zie je al je notificaties. De Ubuntu Touch heeft daarbij een eigen app-winkel, met daarin diverse apps die op maat zijn gemaakt voor het besturingssysteem – in de Open Store is een complete lijst te vinden.

Ubuntu

Flexibel met pc’s

Een interessante feature van Ubuntu Touch is dat wanneer een smartphone of tablet dat het besturingssysteem draait op een desktop of laptop wordt aangesloten, de interface op het beeldscherm van de computer getoverd wordt. Ubuntu Touch verandert dan meteen in een desktopversie van Ubuntu, dat nog altijd draait op de smartphone in kwestie. Zeker voor mensen die hun werkzaamheden wisselend op mobiel en computerscherm uitvoeren, is dit een uitkomst.

Welkom bij de UBports-community

Ubuntu Touch werd in eerste instantie gebaseerd op het desktopbesturingssysteem Ubuntu. Ontwikkelaar Canonical ltd. besloot echter geheel te stoppen met de ontwikkeling, waarop de inmiddels onafhankelijke UBports-community besloot het verder op te pakken. Deze vriendelijke en gemotiveerde community ontwikkelt en onderhoudt het besturingssysteem nu al jaren volledig. Daardoor krijgt Ubuntu Touch regelmatig nieuwe versies en verbeteringen. En daar kun jij actief aan deelnemen!

Via de officiële website kun je je aanmelden, zodat je zelf kunt bijdragen aan het verbeteren van het platform. Misschien omdat je gewoon passie hebt voor Ubuntu Touch of het werken aan een besturingssysteem an sich, of misschien juist omdat je je kennis en skills bij wil schaven. Je hoeft je niet per se in het programmeren te verdiepen – zo kun je bijvoorbeeld ook helpen met het vertalen van het besturingssysteem. Iedereen is dan ook meer dan welkom om deel te nemen aan de Ubuntu Touch-community!

Volla Phone

De Volla Phone

Het is gemakkelijk om Ubuntu Touch op je telefoon te installeren – hier is de gratis installer voor de verschillende smartphones en tablets te vinden. De perfecte telefoon voor Ubuntu Touch is de Volla Phone, een smartphone waarbij net zoals bij Ubuntu Touch vrijheid en privacy voorop staat.

Het toestel straalt een simpele elegantie uit en heeft een krachtige 16 MP dual-camera aan de achterzijde en een 16 MP camera aan de voorkant. De Volla Phone is gefinancierd via IndieGoGo en kan daar voor 359 euro gekocht worden. Je kunt dan kiezen om de Volla met Ubuntu Touch erop geïnstalleerd geleverd te laten worden. Zo ben je meteen klaar om met het besturingssysteem aan de slag te gaan!

Je digitale leven

Met Ubuntu Touch krijg je de controle over je digitale leven terug. Het is het enige besturingssysteem op mobiele apparaten waarin jij als gebruiker écht op nummer één staat. Dankzij de fanatieke en vriendelijke community kun je daarbij ook actief deelnemen in het verbeteren van het platform. Installeer Ubuntu Touch of bestel de Volla Phone nu en neem de controle weer terug.

Dit artikel delen:

Lees meer

Halo Infinite uitgesteld naar 2021 Fan-gemaakte GoldenEye-remake moet stoppen
2

Reacties op: Krijg controle over je digitale leven met Ubuntu Touch

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 11 augustus 2020 18:40
  Ik heb een aantal jaren geleden wel eens met Ubuntu op pc gewerkt.
  Best een aardige vervanger voor Windows zeker als je niet veel gamed( of kan ook zijn ik geen verstand heb hoe je dat evt wel goed zou kunnen doen op Ubuntu) hahahha)
  Maar ik vond het best goed werken.
  Ik vind het goed dat dit als Linux alternatief beschikbaar komt en niet via een groot bedrijf wat het dan graag via enkel hun telefoons of zo wil verkopen
  Ik ga er vanuit dat deze Ubuntu voor telefoons net zo gratis blijft als de Ubuntu op desktop.

  Nu maar hopen dat veel mensen na Android aanschaf zulke dingen installeren want dan gaat mogelijk Google vanzelf inzien dat ze moeten meegaan of anders de kans hebben dat fabrikanten standaard Ubuntu erop zetten en zo licentie kosten drukken en telefoon goedkoper maken voor dezelfde specs.
  En mogelijk ook dezelfde games. Want die app draaien op Android wat al Linux based is, dus op zich zal een app naar Ubuntu porten niet zo moeilijk zijn als van Windows naar Ubuntu lijkt me.
  Dus als dit griot word kan dit een nieuwe revolutie maken.

  Of ik persoonlijk zit te wachten op Ubuntu laat ik zelf nog afwachten. Vind dit nog een ding voor mensen die ook graag bezig zijn met visionaire gedachte.

  Maar als het blijkt te werken en veel apps ook die stap maken dan zou ik dat best doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 12 augustus 2020 09:09
  Dat dit nog bestaat. Heb er ooit mee geëxperimenteerd, maar volgens mij is dit allang ingehaald door onder andere ChromeOS.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.