Partnerbijdrage

Far Cry’s iconische schurken maken de franchise

Van Vaas Montenegro tot Anton Castillo

Geschreven door Partner bijdrage op
Sinds Vaas Montenegro’s iconische insanity-scène in Far Cry 3 gaat elke nieuwe game in de franchise gepaard met een moordlustige en gestoord personage. Ondanks de weerzinwekkende acties van deze schurken zijn ze toch geliefd en cruciaal voor de franchise. Ook het aankomende Far Cry 6 heeft een nieuwe antagonist, gespeeld door de onheilspellende Giancarlo Esposito. Waarom zijn deze slechteriken zo belangrijk voor de serie?

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Ubisoft. Lees hier wat dat betekent.

Elke Far Cry-game speelt zich af in een nieuwe, unieke wereld. Van de tropische Rook Islands in Far Cry 3 tot het uitgestrekte agrarische landschap van Hope County in Far Cry 5: de sfeer en thematiek verschillen ontzettend per game. Toch hebben de games bijna allemaal één ding gemeen: een charismatische schurk. Ze verschillen erg van elkaar, maar hebben allen een eigen invloed op de speelwereld, het hoofdpersonage en de speler zelf.

Werelden in nood

De eerste twee Far Cry’s maakten duidelijk dat er een terugkomend thema aanwezig is in de reeks. Far Cry speelt zich altijd af in werelden die zich in ruwe omstandigheden bevinden. Hoofdpersonage Jack Carver komt in de eerste game op een tropisch eiland terecht waar vreemde monsters het leven onveilig maken. Het blijkt dat de maniak Dr. Krieger verantwoordelijk is voor genetische experimenten op wezens, maar ook op mensen. Als eerste schurk was Krieger behoorlijk eng door zijn intellectuele maar onethische imago.

Far Cry 2 zette dat idee voort, maar wel in een nieuwe setting. Spelers landen in het Afrikaanse Leboa-Sako. Het land bevindt zich in een tweestrijd tussen twee facties. Deze strijd wordt aangevuld met wapens door de handelaar de Jackal. Tijdens je introductie met het personage vertelt The Jackal dat hij niet gelooft in goed of kwaad, louter macht. De Jackal maakt duidelijk dat hij ver boven de speler staat. Door een malariabeet ben je machteloos en de Jackal laat je daarom leven. Je had volgens hem toch geen kans.

Krankzinnigheid

Dergelijke wervelende introducties vormen een kernonderdeel in de franchise. Far Cry 3 gaf een nieuwe betekenis aan wat een schurk echt is. Vaas is behoorlijk anders dan zijn voorgangers. Hij is is een gestoorde piratenleider die roet in het eten heeft gegooid van jouw zomervakantie in Far Cry 3. Nadat je gepakt bent door hem en zijn bende wordt duidelijk dat Vaas niet alleen maar constant moordlustig is - hij heeft zelfs een gevoel voor humor. Desondanks komt hij eigenaardig over door het constant wisselen tussen boos schreeuwen en vriendelijke grappen maken. Vaas is krankzinnig en dat laat hij duidelijk merken.

Far Cry 4 pakt het heel anders aan. Ajay is op reis naar het Himalayaanse Kyrat om het as van zijn overleden moeder te verspreiden. Kyrat bevindt zich echter in een burgeroorlog, gevoerd door de charismatische Pagan Min. Hij is net zo’n psychopaat als Vaas, maar niet zo’n pestkop als hem. Pagan blijkt namelijk Ajay’s stiefvader te zijn. Dit zorgt niet alleen voor een ingewikkelde relatie met Ajay, het maakt Pagan ook vriendelijk tegenover Ajay. Na het neersteken van een van zijn soldaten maakt Pagan even snel een selfie met Ajay, waardoor het even doet denken aan dezelfde krankzinnigheid van Vaas.

Joseph Seed uit Far Cry 5 neemt wederom een compleet andere draai. Hoewel de protagonist in deze game niet spreekt, weten Joseph en zijn sekte meer dan genoeg te imponeren. Daar waar Vaas en Pagan psychopathisch en meedogenloos zijn, is Joseph stukken rustiger en heeft hij een diepgewortelde visie. Soms is hij zo rustig dat je hem bijna denkt te kunnen vertrouwen. Tijdens de introductie wordt duidelijk dat je met vier agenten en een helikopter alsnog in de minderheid bent tegenover de sekte Project at Eden’s Gate.

Twijfelachtige gevoelens

De schurken uit de Far Cry-games willen macht en controle. Elk doet dat op zijn eigen manier. De hoofdpersonages van de games willen daar logischerwijs een stokje voor steken. Far Cry 3’s protagonist Jason begint als een simpele Amerikaanse man die nog nooit iemand heeft vermoord. Tegen het einde van de game zit hij onder de tattoos en heeft hij vele moorden op zijn naam staan. Tijdens de gesprekken met Vaas laat hij Jason weten dat ze eigenlijk niet zoveel van elkaar verschillen. Vaas licht uit hoe Jason van het moorden is gaan houden en tegen het eind van de game wilt Jason het eiland niet eens meer verlaten. Vaas heeft meermaals gesprekken met Jason omdat hij hem telkens weet te vangen, maar hij vermoordt Jason niet: hij geniet teveel van het kat-en-muisspel. Jason maakt Vaas compleet en vice versa. Je gaat je daardoor afvragen of Jason wel daadwerkelijk de held van het verhaal is.

Met deze vraag worden spelers in Far Cry 4 en 5 ook geconfronteerd. Ajay heeft in de vierde game alleen het doel om het as van zijn moeder te verspreiden. Uiteindelijk raakt hij verwikkeld in een burgeroorlog die wordt geleid door de akelige Pagan Min. Tegen het einde van het verhaal vertelt Pagan aan Ajay dat hij het overlijden van zijn dochter als excuus gebruikte voor de tirannie die hij uitoefende in Kyrat. Vervolgens suggereert hij dat Ajay het as van zijn moeder als excuus gebruikte om honderden strijders te vermoorden. Het is een interessant keerpunt in het verhaal dat je anders laat denken over je genomen acties gedurende de game. Wie is nou echt de vijand?

Juist op dit soort momenten komen de slechteriken in de Far Cry-franchise erg goed uit de verf. Vaas, Pagan en Joseph kun je op momenten zelfs sympathiek gaan vinden, wat erg conflicterend kan zijn en tot nadenken stemt. Gepaard met de gestoorde en soms humoristische houding van deze iconische schurken zijn de avonturen in Far Cry altijd spannend en uniek. Het belangrijkste is echter dat ze een drijfveer zijn voor het hoofdpersonage, net zozeer als dat het hoofdpersonage een drijfveer is voor de vijanden.

Anton Castillo

Far Cry 6 laat ons kennismaken met een nieuwe antagonist: Anton Castillo. Deze ijskoele dictator regeert over het Caribische Yara, dat in puin ligt. Castillo belooft het land terug te brengen naar volle glorie. Acteur Giancarlo Esposito belooft met zijn personage wederom een unieke draai te geven aan het succesvolle recept van de franchise. Met rollen als de drugsbaron Gustavo Fring in Breaking Bad en de meedogenloze Moff Gideon in The Mandalorian heeft Esposito meer dan genoeg ervaring in het bekleden van dit soort rollen. Het is duidelijk dat Far Cry niet simpelweg kwaadaardige antagonisten bevat, maar gelaagde personages die leven en reden geven aan de werelden van de franchise.

Far Cry 6 verschijnt op 7 oktober voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X en S, pc en Google Stadia

Dit artikel delen:

Lees meer

Corsair onthult DDR5-herontwerp voor werkgeheugen Quick Draw Club en kortingen in Red Dead Online
3

Reacties op: Far Cry’s iconische schurken maken de franchise

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • gimbal2

  • 6 oktober 2021 14:28
  hm nee, niet echt. Daarvoor komen ze te weinig voor in het daadwerkelijke spel. Het is meer een leuk extraatje. De mogelijkheid om als een ninja of als Rambo te werk te gaan en de vele mogelijkheden om schade aan te richten blijven de pijlers.

  Ik bedoel in Far Cry 5 pak je een helicopter om een standbeeld compleet aan gort te schieten terwijl je raketten en andere helicopters moet ontwijken en vernietigen, daarna klim je de toren op terwijl er een volwaardige aanslag op je gedaan wordt om een bijbel te verbranden… en dan spring je van de toren af om met je wingsuit naar de andere kant van de kaart te kunnen zweven. DAT is Far Cry.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Marlon.O

  • 6 oktober 2021 15:01
  @gimbal2

  Dat is waar ik ook van geniet mbt FC.

  Echter wel uit de budget bak, ga geen volle prijs betalen voor ubi games. Na 2 of 3 maanden heb je al 50 tot 60% korting.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 6 oktober 2021 14:39
  Ben niet echt zo'n fan van FC. Maar die antagonisten zijn idd icoonisch en het meest memorabele van de franchise.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.