Partnerbijdrage
backup

De beste manier om je back-up te beveiligen

Waarom je back-ups moet maken en hoe je ze veilig kan houden

Geschreven door Partner bijdrage op
De noodzaak van het bijhouden van goede back-ups is inmiddels wel doorgedrongen tot de meeste computergebruikers, maar nog niet iedereen heeft door dat diezelfde back-ups een gigantisch risico zijn, mochten ze ooit uitlekken of ontvreemd worden. Zorgen dat je back-ups goed beveiligd zijn, is dan ook van levensbelang voor het beschermen van je wachtwoord en persoonsgegevens. We leggen in deze gids uit hoe je dat het beste kan doen.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Samsung. Lees hier wat dit betekent.

Back-ups zijn belangrijk omdat ze bij diefstal, verlies of simpelweg een defect vaak de enige manier zijn om data terug te krijgen. Goede en frequente back-ups onderhouden kan dus veel leed voorkomen mocht er iets misgaan, maar al deze data op een externe schijf of clouddienst zetten heeft ook een keerzijde: als de back-ups uitlekken of je schijf wordt gestolen liggen al je persoonsgegevens en wachtwoorden op straat, met alle gevolgen van dien.

backup

Wat is een goede back-up?

Er zijn tientallen strategieën voor het bijhouden van een goede back-up, maar voor thuisgebruik biedt de zogenaamde 3-2-1-regel genoeg zekerheid en redundantie. Met de 3-2-1-regel heb je drie kopietjes van je data: een op je lokale machine waar je aan werkt en twee als back-ups. Die twee back-ups moeten vervolgens uit twee verschillende media bestaan, bijvoorbeeld de ene op een NAS en de andere op een externe SSD. Als laatste moet één van die twee back-ups off-site zijn, bijvoorbeeld in de cloud of op de NAS van een vriend.

Een goede back-up is ook recent, als je laptop gestolen is en je laatste back-up is van zes maanden geleden ben je waarschijnlijk nauwelijks geholpen. Voor het maken van cloud back-ups en back-ups naar een NAS zijn verschillende programma’s beschikbaar (zoals Backblaze) die continu al je bestanden wegschrijven naar de cloud of een NAS, waardoor die dus altijd up-to-date zijn. Voor back-ups naar een externe schijf is dit vooral een kwestie van discipline en eventueel herinneringen instellen om je externe schijf aan te sluiten.

Het laatste criterium voor een goede back-up is dat hij getest is. Aan een back-up die niet werkt of incompleet is heb je namelijk bijzonder weinig. Test dan ook af-en-toe of je bestanden kan downloaden van je cloud-dienst of NAS en dat je externe schijf niet corrupt is en alle bestanden bevat die verwacht. Als je een tweede machine tot je beschikking hebt kan het zeker geen kwaad om te proberen je normale machine na te maken aan de hand van je back-ups. Als dat lukt dan ben je ervan verzekerd dat je kan bouwen op je back-ups, mocht het ooit écht misgaan.

Een goede back-up is ook recent, als je laptop gestolen is en je laatste back-up is van zes maanden geleden ben je waarschijnlijk nauwelijks geholpen.

Hoe hou je een back-up veilig

Bij cloud-diensten is het regelen van goede beveiliging misschien nog wel het makkelijkst. Door een goed, bij voorkeur willekeurig gegeneerd, wachtwoord te kiezen en two-factor authentication aan te zetten is je account bijzonder lastig te kraken. Hetzelfde geldt voor back-ups aan de hand van schijfkopieën, deze kunnen namelijk voorzien worden van een wachtwoord die ingevoerd moet worden voordat kwaadwillenden hem uit kunnen lezen.

Het beveiligen van back-ups op een externe schijf is helaas minder makkelijk in de meeste gevallen. Aan de slag gaan met versleutelingssoftware zoals Veracrypt of Bitlocker is altijd een optie, maar deze programma’s zijn allesbehalve gebruiksvriendelijk.

De meest praktische manier om dergelijke externe schijven te versleutelen is dan ook om te vertrouwen op de hardwareversleuteling die in de meeste courante externe schijven is verwerkt – waaronder de Samsung T7 Touch externe SSD. Deze externe schijf beschikt over AES 256-bit hardwareversleuteling, een extreem veilige versleutelingstechniek die praktisch onbreekbaar is.

backup

De T7 Touch is niet uniek in het gebruik van AES 256, maar wel in de manier waarop je deze versleuteling aanspreekt. Waar je bij andere schijven alleen de data kan ontgrendelen door een wachtwoord in te voeren via externe software kan je bij de T7 Touch ook gebruikmaken van de vingerafdrukscanner. Wanneer je jouw vinger op deze scanner legt wordt de schijf ontgrendeld zonder dat je een apart programma moet opstarten. Dit komt met name van pas wanneer je eigen computer een defect heeft en je een ander apparaat zonder de betreffende software moet gebruiken om de T7 uit te lezen.

Naast deze veiligheidsfuncties is de T7 Touch voorzien van alle gemakken die je mag verwachten van een moderne SSD. Dat begint bij het gewicht: met slechts 58 gram en het formaat van een creditcard kan je hem zonder problemen in je broekzak vervoeren, mocht dat nodig zijn. De meegeleverde USB C-naar-A- en C-naar-C-kabels zorgen ervoor dat je geen dongles mee hoeft te slepen om de schijf te verbinden met je laptop of desktop. Dankzij de NVMe-interface haalt de T7 Touch bovendien lees- en schrijfsnelheden van 1000 MBps, waardoor je in een mum van tijd een back-up kan maken van zelfs de allergrootste bestanden.

De T7 Touch is verkrijgbaar in het zwart of zilver en wordt aangeboden in capaciteiten van 500GB, 1 TB en 2 TB, respectievelijk voor €169,99, €249,99 en €459,99.

Dit artikel delen:

Lees meer

Capcom onthult demo en gameplay-details Resident Evil 3 Patent hint naar hartslag- en zweetmeter in PlayStation 5-controller
0

Reacties op: De beste manier om je back-up te beveiligen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.