Partnerbijdrage
game-pc

Build guide: Zo bouw je een budget game-pc

Maximaal gamen voor de minimale prijs

Geschreven door Floris de Bijl op
Het is een uitstekende tijd om een pc-gamer te zijn, want na de torenhoge SSD- en RAM-prijzen van het afgelopen jaar is de gemiddelde prijs van alle kerncomponenten gedaald. Hierdoor krijg je meer waar voor je geld dan op elk ander punt in de afgelopen twee jaar. Door het alsmaar toenemende aanbod in componenten en de aanhoudende opkomst van AMD kan het alsnog lastig zijn om een build samen te stellen die het mééste waar biedt voor je geld – daar hebben wij nu dan ook een gids voor samengesteld.

Het budget voor deze build is zeshonderd euro, waarbij het OS en randapparatuur zoals een monitor en invoerapparaten niet zijn meegerekend. Omdat het budget relatief laag is zijn er twee criteria waaraan alle componenten moeten voldoen voor ze op het boodschappenlijstje komen: het moet cruciaal zijn voor het functioneren van de pc (zoals de voeding), of op een of andere manier bijdragen aan prestaties in games.

Componentenkeuze

De keuze voor de CPU is bij een budget van zeshonderd euro beperkt tot de Ryzen 3-lijn van AMD of de Core i3-chips van Intel. Hoewel Intel’s processoren over het algemeen beter presteren in games, biedt AMD op dit prijspunt meer prestaties per euro. Met name als je ook productiviteit gaat bedrijven op deze pc is Ryzen interessanter dan Intel, vanwege zijn sterkere multi-threaded prestaties. Omdat ook de moederborden goedkoper uitvallen bij AMD gaat de keuze voor de CPU uit naar een Ryzen 3 2200G.

Voor de grafische kaart is de overweging simpel: we willen de krachtigste GPU die nog binnen het budget past. Voor deze build viel de keuze op een ASRock RX 580 8GB. Deze videokaart is zeer basaal, zowel qua koeling als kloksnelheden, maar is aanzienlijk sterker dan de RX 570 die we zouden krijgen voor dezelfde prijs een jaar geleden.

Lijst met onderdelen:

Wat opslag betreft zijn we voor een razendsnelle Samsung 970 Evo Plus 250GB gegaan als bootschijf en een WD Blue 1TB 7200RPM harde schijf als massaopslag. De 970 Evo Plus is een M.2-ssd, wat betekent dat er geen kabels aan te pas komen bij de installatie, iets wat met name fijn is voor beginnende pc-bouwers die nog minder begaan zijn met het wegwerken van kabels. Bovendien zorgt de snelheid van de 970 Evo voor een opstarttijd van luttele seconden voor het besturingssysteem en maakt het de hele pc over het algemeen sneller en fijner om te gebruiken.

Voor de overige componenten is de keuze relatief simpel: 8GB (generiek) werkgeheugen is praktisch het minimum voor games, de Corsair VS450 levert voldoende stroom en heeft drie jaar garantie en de Riotoro CR400 is goedkoop maar heeft wel alle features die men mag verwachten van een fulltower ATX-kast. De AB350M van ASRock is voor een B350-moederbord zeer compleet met een goede selectie aan I/O en headers, maar past met een prijs van grofweg zeventig euro prima in het budget.

Bekijk ook het gehele bouwproces in videovorm

Installatie

Als alle onderdelen binnen zijn is het tijd voor de installatie, beginnende met het voorbereiden van de werkplek en het gereedschap. Het advies is om je pc te bouwen op een relatief lage tafel die op een vloer staat van hout, steen of zeil - maar geen tapijt. Bij tapijt kan namelijk genoeg statische elektriciteit opbouwen om een schok tussen jou en een component te genereren, met mogelijk schade tot dat component als gevolg. Verder zal je een kruiskopschroevendraaier nodig hebben en eventueel een bakje om losse schroeven (tijdelijk) in te bewaren.

Voorbereiden van het moederbord

Begin door het moederbord uit zijn doos te halen, de doos dicht te doen en het moederbord erop te leggen. Door de doos van het moederbord te gebruiken als antistatisch werkoppervlak voorkom je dat het op een of andere manier beschadigd raakt tijdens het assembleren. Rechts van de processorsocket zit een kleine hefboom, deze moet je optillen alvorens je de CPU rustig in de socket laat zakken. Zorg wel dat je de gouden driehoek op de processor uitlijnt met de markering op het moederbord, dit is de enige juiste manier waarop de CPU in de socket past.

Bouw je eigen game-pc

De volgende stap is het installeren van het geheugen. Dit is aanzienlijk makkelijker dan de installatie van de CPU, omdat de geheugenreepjes maar in een richting in de sleuf kunnen. Let hierbij wel op de instructies van de fabrikant, want vaak moeten de reepjes in een specifieke volgorde in de sleuven (bijvoorbeeld eerst slot twee en vier). Maak de houders aan weerzijden van de sleuf open en druk de geheugenstick erin door aan beide uiteindes druk uit te oefenen met je duimen. Zodra de sluitingen dichtklikken is het geheugenreepje correct geïnstalleerd.

Bouw je eigen game-pc

De koeler kan bij AM4-moederborden enigszins een uitdaging zijn, omdat de bestaande quickmount-oplossing van AMD eerst verwijderd moet worden bij de meeste koelers. Dit kan door de vier schroeven eruit te halen en deze samen met de plastic balkjes in de moederborddoos te doen voor later gebruik. Het installeren van de (in ons geval meegeleverde) koeler is gelukkig wel een simpele aangelegenheid, dit is namelijk een kwestie van deze vastschroeven op dezelfde plaats waar je eerder de vier schroeven hebt verwijderd. Sluit de stekker van de ventilator vervolgens aan op de header met de opdruk ‘CPU FAN’ en je bent klaar.

Het laatste onderdeel dat direct op het moederbord gaat is de Samsung 970 Evo Plus, die op de onderste helft van het bord zijn thuis vindt. De installatie van M.2-ssd’s is zeer makkelijk vergeleken met reguliere SATA-ssd’s: de enige stap is het insteken van de ssd in de M.2-sleuf op het moederbord en deze bevestigen met het kleine meegeleverde schroefje. Je hoeft verder geen kabels te trekken of een koeler te installeren, wat een van de redenen is waarom M.2-ssd’s zo populair zijn geworden bij pc-bouwers.

Bouw je eigen game-pc

Installatie in de kast

Het moederbord mag vervolgens in de kast worden geïnstalleerd, maar niet voordat je het I/O shield hebt geïnstalleerd. Dit meegeleverde stukje metaal beschermt het moederbord tegen elektrische ontlading en vormt een schild om elektromagnetische straling buiten te houden. Installatie hiervan is simpel, het enige wat je hoeft te doen is het in de achterkant van de kast vast te klikken. Vervolgens kan je het moederbord hier tegenaan schuiven en het vastschroeven.

Bouw je eigen game-pc

De voeding kan nu onderin de kast worden geïnstalleerd. Schuif hem van de zijkant erin en zet hem vast door middel van de vier schroefgaten op de achterkant van de kast. Leg de benodigde kabels apart en steek ze door de scheidingswand heen naar het hoofdcompartiment. In ons geval is dit de 24-pin (moederbord), de 8-pin EPS (CPU) en de 8-pin ATX (grafische kaart). Steek de 24-pins kabel en de EPS-kabel in de corresponderende aansluitingen op het moederbord. Als je moeite hebt deze te vinden kan je altijd de moederbordhandleiding erop naslaan, daar staat de positie van alle aansluitingen aangegeven op een diagram.

Bouw je eigen game-pc

Mocht je de handleiding niet nodig hebben gehad bij de vorige stap dan mag je deze alsnog erbij pakken, want het aansluiten van het voorpaneel is absoluut een uitdaging zonder het bijbehorende diagram. Het voorpaneel van de Riotoro CR400 heeft namelijk meerdere USB-aansluitingen, audio jacks en de stroom- en resetknop, die ieder een eigen aansluiting hebben op het moederbord. Sluit deze allemaal aan met behulp van het diagram en de opdruk op de stekkers. Een van de laatste stappen voordat de pc aan kan is het installeren van de grafische kaart. Dit is gelukkig aanzienlijk makkelijker dan het installeren van de voorpaneelstekkers: schroef de beschermstrookjes van de PCIe-slot eruit, maak de sluiting op de bovenste PCIe-slot open en druk de videokaart erin totdat de sluiting dicht klikt. Gebruik de schroeven van de beschermstrookjes om de videokaart te bevestigen aan het chassis. Vervolgens mag je de 8-pin ATX kabel die je eerder door de tussenwand hebt gestoken in de videokaart steken.

Bouw je eigen game-pc

Mocht je een harde schijf hebben gekocht als massaopslag mag je deze nu in de desbetreffende behuizing schuiven onderin het chassis, om deze vervolgens aan te sluiten op het moederbord met een van de meegeleverde SATA-kabels. Vergeet niet ook een SATA-stroomkabel aan te sluiten vanaf de voeding.

Je kan de kast nu dichtschroeven, de netstroomkabel aansluiten op de voeding en een monitor verbinden met de videokaart. Als je vervolgens op de aan-/uitknop drukt zou de computer aan moeten gaan om vervolgens te klagen dat hij geen besturingssysteem kan vinden. Op dit moment is je pc af en kan je een besturingssysteem van jouw keuze installeren volgens de instructies van de fabrikant!

Bekijk ook de volledige installatie via onderstaande YouTube-video

Dit artikel delen:

Lees meer

'Nintendo Switch al meer verkocht dan Nintendo 64' Limited Run brengt fysieke editie van Lumines Remastered uit
17

Reacties op: Build guide: Zo bouw je een budget game-pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 23 april 2019 10:08
  low budget en gamepc gaat niet samen.
  het is of duur, duurder of heel duur.

  randapparatuur staat er niet bij maar die heb je zeker wel nodig anders kan je nog niks.
  Toetsenbord en muis kunnen erg goedkoop zijn maar een scherm is rond de 100 euro.

  Je moet eerst een doel hebben, welk spel(len) wil je spelen.
  Welke specs geven de makers aan en probeer die te kopieren zolang je budget het toelaat.
  voor 500 kan je geen gamepc kopen, koop dan een console.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 23 april 2019 10:49
  @HunterSeeker Wat een onzin. Deze build is prima, kan je bijvoorbeeld Far Cry 5 1080p 60fps maxed spelen. Ja, ram zal je eventueel uit moeten breiden want 8gb is lang niet genoeg meer, maar voorlopig is dit prima.

  Ik heb 6 jaar gegamed op een budget PC van 550 euro. Hele goede ervaring mee gehad en werkt nog steeds. Na het bouwen van een High End setup is hij naar m'n vriendin gegaan, die is er nu blij mee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 23 april 2019 11:13
  @Quintex ik zeg toch ook niets over deze build, alleen dat een game pc niet goedkoop is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 23 april 2019 13:39
  @HunterSeeker
  Ze waren wel goedkoop.
  Je kon een high-end PC voor 1200 euro bouwen in 2009-2010.
  Daar betaal je nu 2000 of meer voor.
  Budget is denk ik nu zo'n 800, wat niet heel weinig is nee.
  Maar het is ook een gebrek aan concurrentie op het gebied van videokaarten, waar NVIDIA min of meer het monopolie heeft op het high-end segment.
  Vandaar een niet optimale implementatie van Raytracing functionaliteit.
  Hoewel indrukwekkend, wordt er specifieke hardware voor geproduceerd en daarom wordt de software ook slechts daar voor ontwikkeld, niet verbeterd voor implementatie met minder capabele hardware.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Derper

  • 23 april 2019 11:02
  @HunterSeeker hoezo moet het duur? Ik bouw dit jaar mijn 3e pc voor iets meer dan 500 eu. De vorige 2 mensen zijn er nog steeds blij mee en kunnen de games spelen die zij willen spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Yoreon

  • 23 april 2019 10:28
  Lees ik eroverheen of zie ik nergens het "aanbrengen van koelpasta op de processor" staan? Best even een detail puntje denk ik

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 23 april 2019 11:29
  @Yoreon Gamer.nl wil reageren maar op dit moment staat het pand in brand vanwege een gefrituurde pc

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  incarnatus

  • 23 april 2019 13:07
  @Yoreon Vaak is er al koelpasta op de CPU aangebracht. Tot nu toe hadden al mijn custom PC's dit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  FlorisdeBijl

  • 23 april 2019 20:12
  @Yoreon Heel scherp! Bij het gros van de builds zou je dit inderdaad moeten doen, maar meegeleverde koelers van zowel AMD als Intel (in het geval van deze build natuurlijk die eerste) hebben voorgeïnstalleerde koelpasta.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Tsaesci

  • 23 april 2019 11:37
  Een B350 moederbord heeft toch eerst een bios update nodig voordat deze werkt met een Ryzen 2000 cpu?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  FlorisdeBijl

  • 23 april 2019 20:10
  @Tsaesci klopt, net name de oudere borden hebben een BIOS update nodig voor ze compatibel zijn met 2nd gen ryzen. Het bord dat in deze build gebruikt is werkt echter out-of-the-box met alle 2nd gen ryzen-processoren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaVinkie

  • 24 april 2019 11:42
  Ik weet dat je onder een budget wil blijven, maar ik zou dan toch die 40 euro extra betalen voor een Ryzen 3 2400G met die verdubbeling aan threads.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inflatable

  • 25 april 2019 00:20
  Als je echt waar voor je geld wil hebben kun je het beste 2e hands gaan kijken.. Zat highend hardware te koop van slechts 3-4 jaar oud van PC gamers die altijd het nieuwste en snelste willen hebben.. En die highend hardware van 3-4 jaar terug is meestal nog een stuk sneller dan nieuwe budget hardware, maar dan wel voor ongeveer hetzelfde geld.. Enige nadeel is geen garantie meer..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  FlorisdeBijl

  • 27 april 2019 16:14
  @Inflatable Tweedehands kan absoluut interessant zijn, maar dan moet je wel een goede deal vinden. Bovendien varieert het aanbod enorm van regio tot regio en over het jaar heen, een gids daarvoor schrijven wordt dan een stuk lastiger.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hubertje

  • 26 april 2019 14:03
  @FlorisdeBijl Zouden jullie ook een keer een video kunnen maken over het installeer gedeelte? Mij lijkt het bouwen met een video zoals deze wel te doen maar wat dan? Hoe zit het met het installeer gedeelte als er nog geen windows of iets op staat?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  FlorisdeBijl

  • 27 april 2019 16:13
  @hubertje Hele goede suggestie, we gaan er naar kijken!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MikaTvB

  • 22 oktober 2019 11:49
  Wil zelf ook een gaming PC bouwen, heb alleen nog een vraag. Hebben jullie nog extra kabels gekocht?
  Sorry als dit een iets wat domme vraag is maar aangezien ik naast iPhones nog nooit iets anders hebt gemaakt of gebouwd vraag ik het maar even.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.