Overzicht
PS5

Alles over de PlayStation 5: Releasedatum, prijs, specs en meer

Sony's laatste console verschijnt volgend jaar

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Dit najaar verschijnt de PlayStation 5. In dit artikel vind je alle info omtrent de releasedatum, prijs, specificaties, games en meer met betrekking tot de PS5.

Bijgewerkt op 2 juli 2020.

Releasedatum PS5

Na veel geruchten over de releasedatum bevestigt Sony dat de PS5 lanceert rond de feestdagen van 2020. Er verschijnt zowel een versie met als een zonder disk drive.

Een exacte datum wordt nog niet gegeven, maar die wordt ongetwijfeld op een later tijdstip aangekondigd. De PlayStation 4 werd op 15 november uitgebracht in 2013, waardoor wordt vermoed dat de PlayStation 5 ook in november verschijnt.

In dezelfde periode lanceert Microsoft ook de Xbox Series X.

PlayStation 5
PlayStation 5

Levenscyclus

Volgens Masayasu Ito, uitvoerend directeur van Sony, is het de bedoeling dat de generatie van de nieuwe console ongeveer zes à zeven jaar aanhoudt. Dit is min of meer gelijk aan de cyclus van de PlayStation 4. De console verschijnt in 2020, wat betekent dat het apparaat tot ruwweg 2027 actueel moet blijven.

In een interview met Game Informer over het 25-jarig bestaan van PlayStation geeft Ito aan dat het moeilijk is om een dergelijk apparaat actueel te houden in de snel veranderende wereld van technologie. De hardware veroudert relatief sneller dan generaties terug het geval was.

Uiterlijk PS5

Tijdens een PlayStation 5-presentatie over games is ook het uiterlijk van de console onthuld. De PS5 bestaat uit een zwart middenstuk dat van boven naar beneden smaller wordt en is omgeven door twee witte panelen. Blauwe lampen verlichten de console aan de binnenzijde en de disk drive bevindt zich bij de desbetreffende versie aan de voorzijde. Verder bevinden zich twee USB-poorten aan de voorzijde van de console.

De PS5 wordt meegeleverd met een voet om rechtop te staan, maar het is ook mogelijk om de console plat neer te leggen. De afmetingen zijn nog niet bekend, maar op basis van die van de series X en de PS5-controller lijkt de PS5 aanzienlijk groter dan elke andere console te zijn.

PS5
PlayStation 5

Specs PS5

Tijdens een persconferentie onthulde systeemarchitect Marc Cerny de volledige specificaties van de PS5:

 • CPU: 8x Zen 2 Cores at 3,5GHz (variable frequency)
 • GPU: 10,28 TFLOPs, 36 CUs at 2,23GHz (variable frequency)
 • GPU Architecture: Custom RDNA 2
 • Memory/Interface: 16GB GDDR6/256-bit
 • Memory Bandwith: 448GB/s
 • Internal Storage: Custom 825GB SSD
 • IO Throughput: 5,5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)
 • Expandable Storage: NVMe SSD Slot
 • External Storage: USB HDD Support
 • Optical Drive: 4K UHD Blu-ray Drive

De PlayStation 5 heeft qua grafisch geheugen 16GB GDDR6 - gelijk aan de Xbox Series X. Ook de CPU is vergelijkbaar, al heeft de PS5 een lagere kloksnelheid ten opzichte van de Series X (3,5 GHz ten opzichte van 3,8 GHz). De GPU draait op 10,28 TFLOP's met 36 compute units op 2,23 GHz, in vergelijking met 12 TFLOP's met 52 compute units op 1,825 GHz voor de Series X.

Interessant is dat de kloksnelheden van de GPU variabel zijn. Normaal gesproken draaien hittegevoelige onderdelen op een maximale kloksnelheid zodat het systeem niet oververhit raakt, maar bij de PS5 zijn ze flexibel. Dankzij AMD's Smartshift-technologie kunnen de CPU en GPU spanning met elkaar delen, waardoor ze efficiënter kunnen worden ingezet.

De PlayStation 5 maakt gamen in 4K en 60fps mogelijk.

SSD

De PlayStation 5 zal tevens beschikken over een speciale Solid State Drive (SSD), waardoor spellen veel sneller data kunnen ophalen. De op maat gemaakte SSD in de PS5 bedraagt 825 GB opslagruimte en haalt indrukwekkende snelheden van 5,5 GB. Sony vertelt hoe de laadtijd in de PS4-game Spider-Man is verlaagd van 15 tot 0,8 seconden. In een gelekte video is te zien dat de game inderdaad zeer snel laadt.

In een gesprek met Wired legt Mark Cerny uit dat de SSD niet alleen sneller, maar ook efficiënter is. Ontwikkelaars moeten namelijk sommige onderdelen van de game dupliceren om het leesproces te versnellen, zoals een lantaarnpaal in Spider-Man die is gekopieerd door heel New York. Dat wordt met de SSD verholpen, waardoor een hoop opslagruimte bespaard blijft. Daar krijgen we een eerste glimp van te zien in Spider-Man: Miles Morales.

Tot slot ondersteunt Sony, in tegenstelling tot Microsoft, interne SSD's van derde partijen. Deze moeten echter wel worden goedgekeurd om voldoende snelheid te waarborgen.

3D audio

PlayStation 5 maakt gebruik van de Tempest 3D Audio engine, een engine die honderden in-game audiobronnen kan simuleren. Denk aan individuele regendruppels, in plaats van een standaard regeneffect. Sony is zelfs in staat om individuele profielen te maken en is van plan om dit gedurende de levensduur van de console te doen met bijvoorbeeld audiotests. 3D audio wordt eerst uitgerold naar koptelefoons. Sony noemt het zelf een 'revolutie'.

8K en ray tracing

Ook bevestigt Mark Cerny dat de PS5 in potentie 8K-resoluties aankan en ray tracing gaat ondersteunen. Ray tracing wordt al langere tijd gebruikt voor visuele effecten in pc's met Nvidia's GTX-kaarten. De techniek zal een direct effect hebben op graphics, aangezien het de weerkaatsing van licht op objecten meteen verwerkt en zo bijvoorbeeld weerspiegelingen op glas realistisch weergeeft. Tegen Wired zegt Cerny dat het gaat om hardware-ray tracing, en niet om een softwarematige variant.

Controller

Sony heeft de PlayStation 5-controller al getoond: de DualSense. De PS5-controller kent een aantal nieuwe features, waaronder haptische feedback.

Haptische feedback zorgt ervoor dat spelers realistische vibraties voelen tijdens het spelen. Zo gaf Sony eerder als voorbeeld dat verschillende ondergronden, zoals zand of rotsen, op deze manier van elkaar te onderscheiden zijn. In het verlengde daarvan kent de DualSense adaptive triggers, die weerstand van bijvoorbeeld een pijl en boog of een gaspedaal veel realistischer doen aanvoelen.

Qua ontwerp bestaat de controller niet meer uit één kleur, zoals de Dualshock 4, maar twee kleuren - in dit geval zwart en wit. Ook lijkt het iets groter te zijn dan zijn voorganger en zegt Sony een aantal aanpassingen te hebben gemaakt op het gebied van grip. Volgens het bedrijf moet de batterijduur 'sterk' zijn en het gewicht niet te hoog.

Wat knoppen betreft is de Share-knop vervangen door de Create-knop, al lijkt de functionaliteit hetzelfde te zijn. Sony zegt later meer details te delen over de knop. Daarnaast zijn de kleuren van de rechterknoppen verdwenen en bevat de DualSense een ingebouwde microfoon om te voice-chatten zonder headset.

Tot slot heeft de DualSense twee lichtbalken aan weerszijden van het touchpad en is een USB-C-aansluiting te zien aan de voorzijde.

PS5

Lees ook: DualSense: De PlayStation 5-controller geanalyseerd, waarin we de PS5-controller en de nieuwe functies even goed onder de loep nemen.

Streaming PS5

Tegenover Wired verklaart Sony dat ze 'cloud-gaming-pioniers' zijn en dat hun visie dichterbij lancering duidelijker gaat worden. Sony biedt al een streamingdienst aan genaamd PlayStation Now, waarmee meer dan 700 games van PS2, PS3 en PS4 naar pc of PS4 kunnen worden gestreamd. Later kondigde Sony aan dat PlayStation Now ook naar PlayStation 5 komt.

Halverwege mei 2016 verraste Sony met een strategisch partnerschap met niemand minder dan Microsoft. De twee bedrijven 'verkennen de gezamenlijke ontwikkeling van toekomstige cloud-opties in Microsofts Azure om hun game- en contentstreamingdiensten te ondersteunen.' Daarbij noemt Microsoft expliciet dat er ook wordt gekeken naar het huidige gebruik van Microsofts Azure-datacenters voor Sony's streamingdiensten. Het lijkt er dus op dat Sony gebruik gaat maken van Microsofts datacentra en hoog inzet op cloud gaming.

Backwards compatibility PS5

In april 2019 werd het bestaan van backwards compatibility in de PS5 bevestigd. De PlayStation 5 bevat technologie waardoor het mogelijk is om PS4-games af te spelen op de nieuwe console van Sony. Bij lancering zijn 'bijna alle' PS4-games speelbaar op PS5. Volgens eurogamer is elke game die na 13 juli verschijnt in ieder geval compatible met de PlayStation 5.

Het is nog niet bekend of ook games voor de eerste PlayStation, PlayStation 2 of PlayStation 3 ook worden ondersteund.

God of War

Games PS5

Er zijn verschillende titels aangekondigd voor de PlayStation 5. Sony heeft een reeks aan exclusives klaarstaan voor de console, zoals Horizon: Forbidden West, Spider-Man: Miles Morales, Ratchet & Clank: Rift Apart en een remake van Demon's Souls.

Ook komen er verschillende third-party games naar de PS5, zoals Assassin's Creed Valhalla, Resident Evil: Village en Hitman 3. Lees hier de volledige lijst met bevestigde games.

horizon forbidden west

PSVR 2 PS5

Met meer dan drie miljoen headsets in omloop is PlayStation VR een behoorlijk succes te noemen. Virtual reality valt of staat al sinds het prille begin bij de hardware waar het op draait, en dat is bij PSVR niet anders. Over het algemeen wordt verwacht dat Sony een nieuwe PSVR uitbrengt, die hogere framerates en resoluties ondersteunt dankzij de sprong in grafische kracht.

Sony gaf in april 2019 aan dat virtual reality een belangrijk element blijft en de toekomst rooskleurig ziet voor PlayStation VR. Inmiddels is al officieel bevestigd dat de huidige PlayStation VR-headsets werken met de PlayStation 5. Over een nieuwe uitvoering van de PlayStation VR is nog niks gezegd, al laat Sony in een interview met CNET weten dat draadloze headsets waarschijnlijk te duur zijn voor de huidige strategie en dat er wordt gekeken naar eye tracking. Ook zegt Sony tegen CNET dat we geen nieuwe PSVR hoeven te verwachten bij de lancering van de PS5 volgend jaar.

Volgens Let's Go Digital heeft Sony een patent vastgelegd dat wellicht meer inzage in de volgende PSVR biedt. Zo zou de headset mogelijk draadloos zijn, drie ingebouwde camera's hebben en gebruikmaken van een nieuwe Move-controller met een camera. Dit betekent echter niet dat Sony ook daadwerkelijk gebruikmaakt van deze techniek.

Prijs

De prijs van de PS5 is nog niet bekend, maar wordt geschat op ergens tussen de 500 en 600 euro.

In een transcript van Wired zegt Cerny dat de PlayStation 5, op basis van de geavanceerde functionaliteiten van de console, een aantrekkelijke adviesprijs krijgt. Hieruit kan worden opgemaakt dat de PlayStation 5 op lancering wellicht duurder is dan zijn voorgangers, maar gezien de hardware van het apparaat toch de prijs waard is.

Sony geeft zelfs aan te wachten op wat de concurrentie doet, al zegt Sony Interactive Entertainment-CEO Jim Ryan dat de PlayStation 5 waarschijnlijk niet de goedkoopste console wordt.

Hoge productiekosten

Volgens Bloomberg zou een tekort aan onderdelen zorgen voor hogere productiekosten van de PS5. De nieuwswebsite meldt dat Sony volgens ingewijden wacht met het delen van een prijs vanwege de kosten van DRAM en NAND flash-geheugen, die op de smartphonemarkt zeer in trek zijn. Sommige topmensen bij Sony zouden van mening zijn dat de console met een verlies moet worden verkocht om de (ook nog onbekende) prijs van de Xbox Series X te verslaan. Andere werknemers zien liever dat de PS5 bij elk verkocht exemplaar al winst maakt.

Bekijk hier de volledige lijst met winkels waar de PlayStation 5 de bestellen is.

Dit artikel delen:

Lees meer

Digitale bonussen voor Cyberpunk 2077 onthuld Phil Spencer ‘xCloud neemt consolegaming nog niet over’.
62

Reacties op: Alles over de PlayStation 5: Releasedatum, prijs, specs en meer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  JMG

  • 25 augustus 2018 14:58
  Ik blijf toch hopen dat er fysieke games blijven komen. Downloadbaar kan ik ook nog mee leven, maar streams? Je bent dan verplicht om een kabel te leggen naar de plek waar je console staat aangezien Wifi nooit 100% betrouwbaar is. Vooral niet met de netwerkkaart in de reguliere PS4. Nu is dat natuurlijk ook een slechte zet geweest van Sony, maar toch.

  Ook speel ik voornamelijk single player games. Ik zit er niet op te wachten om dan alsnog vast te zitten aan een internetverbinding. Al helemaal niet omdat hier waarschijnlijk een flink prijskaartje aan gaat hangen. 200 euro per jaar is hierbij niet uit te sluiten. Dat is natuurlijk niks voor de casual gamer die misschien 2 of 3 games per jaar speelt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Streepje X

  • 13 oktober 2018 21:37
  @JMG Ben het voor de volle 100% met je eens. Dit had ik geschreven kunnen hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  tranceguy

  • 15 oktober 2018 13:52
  @JMG Dat is ook de reden dat het gedoemd is. Bovendien meer kans op storingen omdat dan iedereen altijd online is/moet zijn. En laat dat nu net een ding zijn wat men gewoon NIET wil…. Daarom gaat dit zeker niet de laatste fysieke console worden… Ik denk zelfs dat het nooit gaat gebeuren. Ik wil zelf weten wanneer ik stop met een spel spelen bovendien. En als het zo'n cloud gaming geval wordt kunnen hun te pas en te onpas games verwijderen. Nee dacht het niet…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 11 mei 2020 11:24
  @JMG
  Tegen de tijd dat streaming komt, dus ongeveer 7 jaar, zijn de prestaties van wifi niet zoals die wifikaart uit de ps4. Dus dat zal echt nie meer zon probleem zijn als je nu denkt.

  Maar ben het eens, kabel is altijd beter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 25 augustus 2018 18:10
  Laat ‘m alsjeblieft vooral stil zijn, zoals de Xbox.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 25 augustus 2018 21:55
  @denver In tegenstelling tot xbox fans :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  theGrimm

  • 25 augustus 2018 21:58
  @darkmanwls hahaha dat is een goeie😅

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • tyberium

  • 27 augustus 2018 13:21
  @theGrimm

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 9 december 2019 17:10
  @tyberium Mooi man, pasfotos posten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • peterherman

  • 17 september 2020 14:23
  @tyberium wat heeft deze vuurtoren met de ps5 te maken?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JointCh1L

  • 25 november 2018 19:14
  @denver gelijk heb je.

  PS4 Pro hier blaast als een malle.
  Zelfde game op de xbox one. muisstil.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • KingofHearts045

  • 28 november 2018 10:50
  @JointCh1L Echt he hier exact hetzelfde net een stofzuiger.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pe-ah

  • 13 december 2018 07:37
  @KingofHearts045
  Hier ook.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  enz007

  • 24 oktober 2019 17:08
  @JointCh1L Ik heb mijn pro laatst schoongemaakt en de thermal paste vervangen. Doet wonderen en is niet heel ingewikkeld. Wel heb je onder andere een secured torx nodig om em open te maken. Voor in totaal €20 en 2 uurtjes werk ben je wel van die straaljager geluiden af.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Boondock Saint

  • 28 november 2018 12:03
  @denver Ja same here! mijn ps maakt zo veel herrie. Het haalt me echt uit de hele game ervaring. GOW niet te doen! ik heb speciaal een xbox gekocht voor multi plat. geen moment spijt van, zo stil! echt wat een verademing. Sony moet hier echt wat aan gaan doen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mcbrew

  • 28 november 2018 13:41
  @Boondock Saint Ik had dit ook met mijn ps4 (normaal, niet de pro). Ik heb hem uit elkaar gehaald, nieuwe nieuwe pasta tussen koeler en processor gedaan en weer in elkaar gezet.

  Nu maakt mijn PS4 echt een stuk minder herrie.

  Daarnaast zorg ik er voor dat ik regelmatig even check of er stof in de lucht inlaten zit. dat houdt de airflow in de ps4 goed en zorgt dat hij beter koelt en dus minder lawaai maakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heccer_NL

  • 12 december 2018 22:44
  @mcbrew He thanks word gek bij red Dead binnen kort hem maar is los maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 25 augustus 2018 23:12
  Vraag me ook af of dit gaat uitkomen. Als alles gestreamed wordt en er dus geen consoles nodig zijn, verliezen sony en microsoft toch een groot deel van hun inkomsten. Al pakken die natuurlijk ook wel eens een verlies bij het net uitkomen van een nieuwe console. Uiteindelijk zullen ze natuurlijk sowieso wel verdwijnen. Ligt er misschien ook aan hoe snel 5g wereldwijd wordt uitgerold.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 26 augustus 2018 08:39
  Ik verwacht niet dat streaming al snel realiteit zal zijn en dat de generatie na de ps5 ook nog steeds een aparte console zal zijn. Internet is op veel plekken in de wereld gewoon nog niet op het niveau zoals we hier in Nederland hebben. 4k hdr streamen zal dan een hele kluif zijn.
  Ook denk ik dat veel gamers er nog niet op zitten te wachten. Vandaar ook het grote succes van de traditionele ps4 en de switch als traditionele handheld / console hybride.
  Ik verwacht dat de prijs van de ps5 399 blijft, omdat dat ook een van de redenen was dat de ps4 het zo goed deed. Maar de toekomst zal het uitwijzen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JointCh1L

  • 26 augustus 2018 12:31
  @obi-twan kenobi mee eens!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.