Overzicht

De gamereleases van december 2019

Tijd om aan die backlog te werken

Geschreven door Jacco Peek op
De grootste games van 2019 zijn uit, dus dat betekent dat we eindelijk weer tijd hebben om aan onze backlog te werken. Uiteraard verschijnt er nog wel het een en ander in december, zoals Arise: A Simple Story, Darksiders Genesis en Life is Strange 2: Episode 5. Dit zijn de gamereleases van december 2019.

Arise: A Simple Story

3 december – PlayStation 4, Xbox One en pc

Arise: A Simple Story is het eerste project van onafhankelijke ontwikkelaar Piccolo, waarin spelers in het hiernamaals herinneringen van een oude man beleven. Deze herinneringen zijn dynamisch, want spelers kunnen met de rechterstick naar wens de tijd beïnvloeden om de omgeving te bewegen. Denk aan grote vliegende bijen die je een lift geven door prachtige landschappen of vallende rotsblokken die op een specifiek moment een pad vormen. Platformen in Arise wordt op die manier een tijdpuzzel waarbij je constant uitvogelt hoe je progressie maakt. Hoewel dat concept niet origineel is, lijkt de game vol goede ideeën en charme te zitten.

Arise

Halo: The Master Chief Collection/Halo Reach

3 december – pc

Halo: The Master Chief Collection is een bijzonder project. De verzameling Halo-games had vijf jaar geleden een zeer stroeve lancering, maar is in de loop der jaren sterk verbeterd, met onder andere uitstekende ondersteuning voor de Xbox One X. In december komt de game ook naar Steam, maar wel in fasen. De eerste titel is Halo: Reach, waarna volgend jaar de overige delen worden uitgerold. Halo: The Master Chief Collection bevat verder de features die je van een pc-versie verwacht, zoals ondersteuning voor 4K en 60fps en ultrawijde schermen. Ook wordt progressie van de Xbox One-versie overgedragen als spelers inloggen met hun Microsoft-account. Hoewel de collectie dus nog verre van compleet is, betreft het uiteindelijk een overweldigende hoeveelheid content met alle Halo-games tot en met het vierde deel.

Life is Strange 2: Episode 5

3 december – PlayStation 4, Xbox One en pc

Wellicht staat de game niet meer op je radar vanwege de tijdspanne waarin de verschillende episodes zijn uitgebracht, maar in december komt Life is Strange 2 ten einde. Sean en Daniel Diaz zijn mentaal en fysiek beschadigd, maar ze zijn ook een aantal belangrijke ervaringen rijker. Vermoedelijk bereiken de broers in deze vijfde episode hun bestemming en wordt duidelijk of de reis de moeite waard is geweest. Ook wordt het een belangrijk moment om te beoordelen in hoeverre keuzes van spelers invloed hebben op het einde van het verhaal, dat vermoedelijk veelzijdiger is dan het eerste deel.

Life is Strange 2

Phoenix Point

3 december – pc

Julian Gollop maakte ooit de turn-based strategy-klassieker X-COM: Ufo Defense en keert deze maand terug met zijn nieuwe game Phoenix Point. Vergelijkbaar met die titel en X-COM: Enemy Unknown besturen spelers van bovenaf een groep soldaten die vechten tegen gemuteerde aliens. Bijzonder aan het beurtelingse vechtsysteem is dat kogels volledig worden geanimeerd en niet altijd het gewenste doel raken. Zo kan het gebeuren dat een ongelukkige medespeler de klos is. Ook heeft elk personage unieke vaardigheden en kunnen spelers in zee gaan met een van de drie facties. Dit laatste heeft invloed op het verloop van het verhaal en het einde van de game. Hoewel Phoenix Point aanvankelijk voor de pc verschijnt, staan er ook PlayStation 4- en Xbox One-versies op de planning.

Darksiders Genesis

5 december – pc en Google Stadia

De Darksiders-franchise leent zich uitstekend voor een Diablo-achtige dungeon crawler. Althans, dat poogt Darksiders Genesis te bewijzen, waarin spelers vanuit een isometrisch perspectief demonen in stukjes hakken en schieten en puzzels oplossen. De game is gebouwd rondom coöperatieve gameplay, waarbij één speler de controle neemt over War en de ander over het nieuwe personage Strife. Samen versla je vijanden, vind je upgrades en verken je de wereld om geheime paden en zelfs optionele eindbazen te vinden. Genesis draait niet zozeer om eindeloze hoeveelheden loot en is daarom wellicht iets beter te behappen, maar het lijkt een hele fijne Darksiders-spin-off te gaan worden.

Darksiders Genesis

Shovel Knight: King of Cards en Shovel Knight: Showdown

10 december – PlayStation 4, Xbox One, Switch, Vita, 3DS en pc

Binnenkort maakt Yacht Club Games Shovel Knight: Treasure Trove eindelijk compleet. De verzameling wordt namelijk aan aangevuld met Shovel Knight: King of Cards en Shovel Knight Showdown. King of Cards is de laatste verhaaluitbreiding, waarin spelers King Knight volgen op zijn weg naar de troon. De dlc biedt dertig nieuwe levels in drie werelden, een nieuwe set moves en een gloednieuwe kaart-minigame. Hoewel de ervaring qua lengte niet onderdoet voor voorgaande uitbreidingen, zijn levels korter om volgens de ontwikkelaar meer variatie te bieden.

Shovel Knight: Showdown verschijnt op dezelfde dag en is gebouwd rondom multiplayeractie. In een Super Smash Bros.-achtige arena moeten vier spelers elkaar uit het level slaan met een van de zestien beschikbare personages. Een verhaalmodus voor elk personage is ook aanwezig. King of Cards en Showdown zijn vanaf 10 december gratis te downloaden voor bezitters van Shovel Knight: Treasure Trove, maar ook los beschikbaar.

Wattam

17 december – PlayStation 4 en pc

Vijf jaar na de onthulling brengt Katamari Damatsu-maker Keita Takahashi zijn nieuwe project uit: Wattam. Zelfs in vergelijking met zijn voorgaande titels is Wattam een opmerkelijke game met een mooi thema: de wereld bij elkaar brengen. Het is namelijk de bedoeling dat spelers personages en spullen bij elkaar vinden die bij elkaar passen, zoals poep en een toilet. Eenmaal bij elkaar houden personages elkaars hand vast, waarna een explosie volgt. Wattam brengt spelers naar verschillende landen, die ze wat bijbrengen over de lokale taal en cultuur. Of het ook leuk wordt om te spelen is een tweede, maar Wattam heeft zeker onze interesse gewekt.

wattam

Ook verschijnen in december: Neverwinter Nights Enhanced Edition (PS4, Xbox One, Switch, 3 december), Vampire The Masquerade: Coteries of New York (pc, 4 december), Mosaic (pc, 5 december), Assassin’s Creed: The Rebel Collection (Switch, 6 december), Ancestors: The Humankind Odyssey (PS4, Xbox One, 6 december), Hearthstone: Descent of Dragons (pc, iOS, Android, 10 december), Detroit: Become Human (pc, 12 december).

Dit artikel delen:

Lees meer

Zomaar een Metal Gear Solid-podcast - Gamer.nl Podcast #255 Hoogtepunten: Nieuwe Tony Hawk-game en Shenmue 3
8

Reacties op: De gamereleases van december 2019

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Furrr

  • 1 december 2019 11:05
  Transport Fever 2 (11 december) mag niet ontbreken in het overige lijstje, voor de simmers onder ons.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 1 december 2019 14:37
  @Furrr yep. al gepreorderd (transport fever 2). Kan niet wachten. Mijn ultieme genre. Treintjes zien rijden tussen dorpen/steden. Sinds de dag dat de eerste versie van transport tycoon uit kwam.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 2 december 2019 00:37
  @Furrr Thanks voor deze tip. Is dit vergelijkbaar met TTD?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 2 december 2019 14:37
  @denver ongeveer wel. Ook een iets grotere focus op treinen dan voertuigen, vliegtuigen en boten. Maar er zit alles in wat je fijn vind aan TTD. De economie is minder vergevingsgezind. Zo kun je beter niet treintjes laten rijden onder een grote helling in 1920. Of je maakt verlies. Ik denk dat de learning curve iets groter is in het begin. Maar daar kom je wel doorheen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 1 december 2019 14:39
  9 december komt ashen naar ps4, hier heb ik een jaar op gewacht deze was altijd een xbox exclusief

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 2 december 2019 08:50
  @rpenning Oeh dat is fijn nieuws. Het spel komt dan ook op Steam en de Switch uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Gieke85

  • 1 december 2019 18:16
  MechWarrior 5: Mercenaries (10 december)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Derper

  • 2 december 2019 13:30
  Kijk uit naar morgen! Halo na al die jaren naar de PC! Included in Xbox game pass for PC. Heel benieuwd hoe dat gaat spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.