Overzicht
Android iOS

De beste games voor Android en iOS

Genoeg moois voor mobiele platformen

Geschreven door Ralph van Dodewaard op
De mobiele kant van de game-industrie is op het moment een van de snelst groeiende markten. De verwachting is dat de financiële kloof tussen iOS en Android en andere spellen voor andere platformen de komende jaren alleen maar groter wordt. Dit komt mede dankzij de steeds betere hardware in smartphones en tablets, wat leidt tot grotere en geavanceerdere games. Maar wat zijn nu eigenlijk de beste spellen voor mobiel op het moment? Wij zochten het uit en zetten een aantal van de beste games op een rij.

In 2018 draaide games voor smartphones en tablets een omzet van maar liefst 70,3 miljard dollar, wat een stijging is van maar liefst 25 procent ten opzichte van het jaar daarvoor en een hoger bedrag is dan de totale opbrengsten van pc (32,9 miljard dollar) en console (34,6 miljard dollar) bij elkaar opgeteld.

Alto’s Odyssey (2018)

In het vervolg op het endless-runner-spel Alto’s Adventure worden de sneeuwbergen verruild voor de uitgestrekte woestijn. Op de zandvlaktes moet Alto zo ver mogelijk zien te rijden op zijn sandboard, door momentum op te bouwen, obstakels te vermijden en over ravijnen te springen.

Alto’s Odyssey laat zien dat een simpel doel en een eenvoudige besturing genoeg kunnen zijn om een uitdagende en verslavende game neer te zetten. Hoewel het spel misschien niet de meest originele of innoverende gameplay bevat, is er toch constant de drang om opnieuw te beginnen en een poging te wagen om het persoonlijke record te verbreken. Bovendien zien de 2D-omgevingen in Alto’s Odyssey er prachtig uit en heeft de game een meeslepende soundtrack.

Android: Google Play Store (Gratis met in-app aankopen)
iOS: App Store (5,49 euro)

Alto's Odyssey

Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas (2013)

Een jongen, bewapend met een zwaard, schild en boog, gaat op avontuur om een koninkrijk te redden. Het gaat hier niet over Link uit de Zelda-games, maar over de naamloze held in Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas. In het actie-avonturenspel gaat de speler op zoek naar zijn verloren vader en moet hij verschillende kleurrijke gebieden ontdekken, puzzels oplossen en monsters verslaan.

De gameplay, stijl en het verhaal van Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas hebben heel veel weg van dat van de Zelda-franchise, maar dit hoeft niet een negatieve eigenschap te zijn. Het spel geeft bovendien alle vrijheid aan de speler en omdat de kaart niet vertelt welke kant de speler op moet, wordt het gevoel van avontuur en ontdekking perfect overgebracht. Voor fans die een Zelda-ervaring willen op mobiel, is Oceanhorn een van de beste keuzes.

Android: Google Play Store (Gratis met in-app aankopen)
iOS: App Store (8,99 euro)

Oceanhorn

Monument Valley 2 (2017)

In Monument Valley moet worden gespeeld met bewegende platformen, optische illusies en perspectief om verschillende puzzels op te lossen. De moeder Ro laat de mysterieuze vallei zien aan haar dochter, waarbij de twee regelmatig worden gescheiden en samen naar het einde van de levels gebracht moeten worden.

Monument Valley 2 zet met zijn unieke stijl, bewegende levels en sfeervolle muziek een prachtige wereld neer. Bovendien weet de game met het introduceren van een tweede personage, ten opzichte van een enkel personage in het vorige deel, een aantal nieuwe soorten puzzels en mechanieken toe te voegen. Houd er rekening mee dat de puzzels niet extreem uitdagend zijn en het spel binnen twee uur kan worden uitgespeeld.

Android: Google Play Store (5,49 euro)
iOS: App Store (5,49 euro)

Monument Valley 2

Pokemon Go (2016)

In de zomer van 2016 zorgde de lancering van Pokémon Go ervoor dat wereldwijd jong en oud de straten op ging met de mobiel in de handen. Pokémon Go laat zien hoe augmented reality kan worden ingezet om de echte wereld te veranderen in het speelveld van een game en geeft fans van de Pokémon-franchise de mogelijkheid om hun fantasie een realiteit te maken, door pokémon te vangen, deze te trainen en te gebruiken in gevechten.

Hoewel Pokémon Go in de eerste weken kampte met veel technische problemen en slechts beperkte gameplay-functionaliteiten bevatte, zijn er sindsdien een aantal grote updates uitgebracht voor het spel. Zo zijn er nu veel meer verschillende pokémon te vinden, kunnen vrienden worden toegevoegd en kan er zelfs worden gestreden in raids. Bovendien zijn er bijna wekelijks wereldwijde evenementen gaande in Pokémon Go en zorgt het level-systeem van het spel ervoor dat nieuwe speler bezig blijven en terugkerende spelers weer snel kunnen aansluiten bij de rest.

Android: Google Play Store (Gratis met in-app aankopen)
iOS: App Store (Gratis met in-app aankopen)

Pokémon Go

Florence (2018)

In Florence wordt de 25-jarige Florence Yeoh gevolgd. In het begin leidt ze nog een saai en repetitief leven, maar dit verandert wanneer ze op een dag de muzikant Krish ontmoet en er een verhaal over liefde, verdriet en zelfontdekking ontstaat. In meerdere hoofdstukken wordt de speler door middel van eenvoudige opdrachten en puzzels meegenomen in het meeslepende verhaal.

Florence kan misschien beter worden gezien als interactief verhaal dan als game. Toch werd het spel in 2018 niet voor niets uitgeroepen tot beste mobiele game tijdens The Game Awards. De simpele puzzels, die een goede representatie geven van de gevoelens van Florence, in combinatie met de meeslepende muziek zorgt ervoor dat de speler zich volledig inleeft in het emotionele verhaal. Het verhaal kan in slechts een half uur kan worden doorlopen, maar weet toch een sterke indruk achter te laten.

Android: Google Play Store (2,99 euro)
iOS: App Store (3,49 euro)

Florence

Evoland 2 (2018)

Van klassieke pixel art tot uitgestrekte werelden in 3D, games hebben door de jaren heen grote ontwikkelingen doorgemaakt en zijn te vinden in allerlei stijlen. In Evoland 2 reizen Kuro en Fina door de tijd en wordt gespeeld met al deze verschillende genres en stijlen, met als doel om de wereld te redden.

Waar het eerste deel nog erg kort was, biedt Evoland 2 uren aan gameplay met meer variatie aan games en grafische stijlen. Het spel neemt zichzelf niet te serieus en legt regelmatig de focus op humor en het refereren naar klassieke games en bekende personages. Het grote aantal verschillende speelstijlen zorgt er echter wel voor dat de gameplay en besturing niet altijd even gemakkelijk verlopen.

Android: Google Play Store (4,99 euro)
iOS: App Store (5,49 euro)

Evoland 2

Crashlands (2016)

In Crashlands strandt de galactische trucker Flux Dabes op een vreemde planeet, waar hij moet zien te overleven en vecht tegen een eindeloze stroom aan buitenaardse wezens. In de open wereld moeten grondstoffen en materialen worden verzameld, moet een basis worden gebouwd en moeten uitrustingen en wapens in elkaar gezet worden.

Crashlands richt zich vooral op de gameplay en weet met zijn vechtsysteem, bestaande uit het ontwijken van aanvallen van de vijand om vervolgens zelf een klap uit te kunnen delen, interessante en levendige gevechten te creëren. Hoewel er niet diep wordt ingegaan op het verhaal, zijn er wel veel missies om te voltooien en kan de speler zich uren vermaken.

Crashlands

Android: Google Play Store (7,49 euro)
iOS: App Store (7,99 euro)

Eervolle vermeldingen

Op zoek naar meer games voor je smartphone? Desert Golfing, Downwell, Color Bump 3D, Super Mario Run, Donut County, Device 6, PUBG Mobile, Fortnite, Old School Runescape en Hearthstone zijn misschien ook wel iets voor jou . Zelf nog goede games gevonden? Zet ze vooral in de comments en wellicht kom je jouw suggestie tegen wanneer we dit artikel updaten!

Dit artikel delen:

Lees meer

Grote Sea of Thieves-update voegt nieuwe verhaallijn en competitieve modus toe Deep Silver geeft strategiegame Iron Harvest uit
3

Reacties op: De beste games voor Android en iOS

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Baukereg

  • 10 april 2019 12:51
  FTL werkt erg goed op de iPad, dat heeft me tijdens heel wat vliegreisjes geholpen. Don't Starve vond ik een minder geslaagde overzetting.

  De Sorcery! serie is erg leuk als je van verhalende games met keuzevrijheid houdt. Er schijnen meer goede vergelijkbare games van Inkle Studios te zijn, maar die heb ik nooit gespeeld.

  En puzzelgames werken atijd goed. ELOH is erg leuk. Baba Is You moet ik nog aanschaffen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 10 april 2019 14:04
  @Baukereg Bedankt voor de tips!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  payter

  • 10 april 2019 22:05
  Stardew Valley is ook een grote aanrader!
  Werkt prima op mijn telefoon, maar met een tablet wordt het super.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.