Er is niet één enkel centraal verhaal in Revelation, maar in plaats daarvan zijn er drie hoofdlijnen die zich op bepaalde momenten in het boek kruisen en allemaal een bepaalde gebeurtenis ten grondslag hebben. De vijand die het heelal bedreigt in de game Mass Effect is Saren, een vervaarlijke huurling van het Turian-ras, welke gekenmerkt worden door hun vogelachtige uiterlijk. In het boek wordt zijn motief nader belicht en zien we zijn transformatie van schrikbarende huurling tot de haatdragende antagonist die de geschiedenis van de mensheid het liefst zo snel mogelijk uit de annalen van ons heelal wilt schrappen.

Saren is slechts één van de hoofdpersonen. Naast hem maken we ook kennis met Second Lieutenant David Edward Anderson, een veelbelovende beginnende officier en product van het N7-programma, waarin bepaalde soldaten opgeleid werden tot de elitetroepen van de mensheid. Anderson begint zijn avontuur met een noodsignaal dat afkomstig is van een onderzoekspost op de planeet Sidon. Daar eenmaal aangekomen, blijkt de onderzoekspost vernietigd te zijn en de bemanning is op het eerste gezicht volledig uitgemoord.

De derde hoofdpersoon, Kathleen Sanders, is een onderzoeker op de eerdergenoemde post en zij is de enige overlevende van de aanval. Zij wordt meteen gezien als de dader van de aanslag en op dat moment wordt er zowel door Saren, als door Anderson en verschillende andere onafhankelijke huurlingen jacht op haar gemaakt. Wat ze allemaal echter niet weten, is dat Kathleen een geheim met zich meedraagt wat de belagers geen van allen kunnen bevatten en die zowel de verlossing als de ondergang kan betekenen voor het menselijke ras.

Karpyshyn laat de lezer op een simpele, maar treffende manier kennis maken met het universum van Mass Effect. Zoals eerder vermeld, is het cruciaal dat de schrijver naast het vertellen van een goed verhaal, ook de lezer bedient die is geïnteresseerd in informatie over de wereld van Mass Effect voordat de game uit is. Dit boek legt immers de basis voor de gebeurtenissen die in de game plaats zullen vinden. Karpyshyn onderbreekt meerdere keren even het verhaal om wat extra uitleg bij bepaalde voorwerpen, rassen, of personen te geven. Op deze manier wordt af en toe wel even de vaart uit het verhaal gehaald, maar de lezer blijft op deze manier wel continu geïnformeerd.

Het verhaal zelf is interessant, maar de verschillende plotlijnen en de aanzienlijke hoeveelheid aan personages kan wel eens verwarrend overkomen. Ik heb meerdere keren even terug moeten lezen om uit te vinden wie nu precies wie was en wat bepaalde personages voor motieven hadden. De hoofdpersonages zijn echter wel van een behoorlijke uitwerking voorzien en gelukkig hebben ze allemaal een eigen persoonlijkheid en blijven ze dus niet zo plat als een dubbeltje. Het einde van het boek komt misschien wat snel en onverwachts, maar het (onvermijdelijke) open einde voelt wel bevredigend en weet een behoorlijke interesse te wekken voor het verhaal in de game.

Hoewel het verhaal van Mass Effect: Revelation zich bijna twee eeuwen later afspeelt dan onze huidige tijd, komt het boek niet over als zuivere sciencefiction die nooit waarheid kan worden. De verschillende technieken in de wereld van Mass Effect worden op een heldere manier uitgelegd en zelfs voor de meest onvoorstelbare dingen, zoals tijdreizen, de expansie van de mensheid in het heelal en andere technische elementen, is een heldere, tastbare uitleg voorhanden. Je krijgt als lezer wel het gevoel dat de wereld en het heelal er daadwerkelijk zó uit kan zien over een kleine twee eeuwen. Dit komt de geloofwaardigheid alleen maar ten goede en is een compliment aan het adres van Karpyshyn, die immers dit universum heeft geschapen. Het boek leest lekker vlot en vooral de talrijke actiescènes worden realistisch en doeltreffend beschreven. Het centrale verhaal is boeiend, maar weet helaas geen potten te breken. Al met al is Revelation een boek dat zowel als een waardige introductie op het universum van Mass Effect, als gewoon een lekker spannend boek met een geloofwaardige sci-fi setting gelezen kan worden. Mass Effect: Revelation is geen literair hoogstandje, maar iedereen die ook maar een beetje is geïnteresseerd in de wereld van Mass Effect, kan ik dit boek van harte aanraden.

Titel: Mass Effect: Revelation Auteur: Drew Karpyshyn ISBN: 9780345498168