Gamen op iPhone 6

Neem nou de pas aangekondigde en op 26 september verkrijgbare iPhone 6. Niet alleen is het scherm met 4,7 inch (en 5,5 inch voor de iPhone 6 Plus) een stuk groter dan voorgaande versies, het nieuwe model heeft ook weer een betere processor. De grafische prestaties van de nieuwe iPhone zouden daardoor zo’n vijftig procent beter zijn dan op de iPhone 5S. En die kan al hele mooie beelden op zijn scherm tonen, mede dankzij een flinke pixeldichtheid. Zo ziet alles er haarscherp uit. Bij de iPhone 6 Plus ligt die met 401 pixels per inch nog net iets hoger dan de 326 pixels per inch van de 5S en iPhone 6.

De mogelijkheden van de iPhone 6 zijn ook uitgever Electronic Arts niet ontgaan. Volgens Frank Gibeau, die de mobiele divisie van het bedrijf leidt, is het nieuwe model ongeveer net zo krachtig als de ‘nieuwe’ generatie spelcomputers, de PS4 en Xbox One. Qua rauwe processor- en grafische kracht winnen die laatste twee het ongetwijfeld wel, maar dankzij het kleinere scherm en de vaak wat minder complexe gameplay zal dat nauwelijks opvallen. Als je die claim met je eigen ogen wilt controleren, bekijk dan maar een trailer van Vainglory.

iPhone of Android

Natuurlijk is de iPhone niet de enige smartphone waarop je kunt gamen. Er zijn talloze Android-smartphones in omloop die even krachtiger of zelfs beter zijn en daar kun je dus ook prima spellen op spelen. Maar als je dan toch moet kiezen en wel een telefoon wilt die ook op gamesgebied genoeg interessants biedt, dan kom je al snel weer bij de nieuwste iPhone uit.

Cijfers laten namelijk zien dat iOS-gebruikers (of dat nu op iPad of iPhone is) gemiddeld veel meer geld besteden aan het kopen van apps of doen van in-app aankopen. Android mag dan een groter marktaandeel hebben, voor ontwikkelaars van mobiele games compenseert dat de lagere opbrengst per gebruiker niet per se.

Sowieso zijn studio’s die voor iOS ontwikkelen ervan verzekerd dat zij gelijk weer een miljoenenpubliek aanspreken zonder dat ze zich hiervoor in allerlei bochten moeten wringen. De markt voor Android is dusdanig gefragmenteerd dat er honderden, zo niet duizenden verschillende schermgroottes en specificaties zijn die allemaal weer aanpassingen van ontwikkelaars vragen om hun spel goed werkend te krijgen.

De beste games op iPhone

Bij iOS zijn dat er hooguit een paar: enkele iPad-schermen en de verschillende iPhones. Zo weten de spellenmakers dat hun spel op bijna iedere iPhone werkt en dat ze een doelgroep aanspreken die bereid is om te betalen. En omdat smartphones voor veel meer gebruikt worden dan gamen, is de doelgroep ook veel groter dan bij een PS4 of Xbox One. Er zijn honderden miljoenen iPhone-gebruikers. De tien miljoen verkochte exemplaren van de PS4 lijkt dan ineens niet zo veel meer.

Dat is ook de grote uitgevers en kleine jongens op hun zolderkamer niet ontgaan. Zij zien mobiele telefoons en iPhone het bijzonder als een volwaardig platform om games voor uit te brengen. Zo kun je in ieder genre wel een aantal toppers vinden. Real Racing 3 voor de autofanaten, Hearthstone: Heroes of Warcraft voor de kaartgekken en Modern Combat 5 voor de schietgrage gamers. En dan vergeten we nog een hele hoop vanzelfsprekende titels, zoals Candy Crush, 2048, Flappy Bird en Clash of Clans. Of de exclusieve iOS-spellen zoals actiespektakel Infinity Blade 3, Zelda-hommage Oceanhorn en het artistieke Monument Valley.

Ze lijken zo simpel en misschien zelfs wel wat kwaadaardig, maar er is een reden dat er zoveel miljoenen mensen verslingerd aan zijn geraakt. Heel veel van die massasuccessen kun je bovendien gewoon gratis spelen. En als je het niets vindt, dan zijn er nog duizenden andere spellen om zonder kosten uit te proberen. Zo valt de aanschafprijs van de nieuwe iPhone 6 als spelcomputer ineens heel erg mee, zeker als je toch nog een nieuwe telefoon zoekt. Een iPhone 5S kan natuurlijk ook en wordt alleen maar goedkoper, terwijl je daarop nog wel de nieuwste iOS-games kunt spelen.

Dit artikel is niet geschreven door de redactie