Nieuws
Yooka Laylee

YouTuber verwijderd uit Yooka-Laylee vanwege 'persoonlijk standpunt'

Jon Jafari maakte extreme opmerkingen over verschillende etnische groepen

Geschreven door Jacco Peek op
YouTuber Jon Jafari, beter bekend als JonTron, is verwijderd uit Yooka-Laylee vanwege racistische opmerkingen. JonTron verleende zijn stem aan een van de personages in Playtonic's nieuwe game.

Recent deed Jafari racistische uitspraken over Mexicaanse immigranten en andere etnische groepen in de Verenigde Staten. Tijdens een stream van YouTuber Destiny kwam dit naar voren, wat op Twitter een hoop ophef veroorzaakte.

In een statement aan Games Industry vertelt ontwikkelaar Playtonic dat JonTron is verwijderd uit de game vanwege zijn "persoonlijk standpunt".

"We willen absoluut duidelijk maken dat we niet achter JonTron's persoonlijke standpunt staan en dat hij, als een externe fan en bijdrager, Playtonic op geen manier representeert. Playtonic is een studio die diversiteit viert in alle vormen en ernaar streeft om games te maken waarvan iedereen kan genieten.

Of de uitspraak gevolgen gaat hebben voor Jon Jafari's verzameling van kanalen, Normal Boots, is nog onduidelijk. Daniel Brown van het kanaal DidYouKnowGaming, zegt dat hij geen reden ziet om de samenwerking te verbreken.

Bron: Kotaku

Dit artikel delen:

Lees meer

WO2-shooter Day of Infamy nu beschikbaar op Steam Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia voor het eerst in Europa speelbaar op Dutch Comic Con
15

Reacties op: YouTuber verwijderd uit Yooka-Laylee vanwege 'persoonlijk standpunt'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Hastur

  • 24 maart 2017 15:53
  Na PewDiePie lijkt JonTron het volgende YouTube slachtoffer te worden van de politiek correcte gedachtenpolitie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 24 maart 2017 20:36
  @hastur Juist. Máár .. feit blijft dat je als uitgever daar niet achter hoeft te staan en dus vrij bent om iemand het gat van de deur te wijzen als die persoon uitlatingen doet waar je als bedrijf, werkgever/opdrachtgever hoe je 't noemen wil, schade van kan ondervinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Chosen One

  • 24 maart 2017 21:20
  @hastur Slachtoffer? Eerder dader die niet ongestraft z'n gang gaat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hastur

  • 25 maart 2017 08:18
  @JaapGoose @the-chosen-one Helaas is de Amerikaanse publieke opinie enorm gepolariseerd, waarbij iedereen met een afwijkende mening gelijk wordt verketterd.
  Ik vind dat je daarin als bedrijf je verantwoordelijkheid moet nemen en je niet moet laten verleiden, om in die heksenjacht mee te gaan.

  We leven in een tijd waarin één verkeerde tweet je je baan kan kosten. Waarna hele hordes getrickerde SJW's om je ontslag gaan eisen. Waarbij ze misbruik maken van de gebruikelijke verkrampte reactie op negatieve publiciteit.

  Ik vind het een vorm van religieus extremisme en als je daar aan toegeeft, ben je in mijn ogen geen haar beter. Dan verdien je het om geboycot te worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 25 maart 2017 10:18
  @hastur
  Er is amper sprake van debat, want als je iets kritisch over een religie of bepaalde bevolkingsgroep zegt, dan word je direct als racist, fascist of iets dergelijks weggezet. Eigenlijk doen dat soort mensen hetzelfde als waar ze de ander van beschuldigen: buitensluiten. Kijk maar naar Colin van Kinda Funny games die ook negatief wordt behandeld vanwege een foute antieke grap over vrouwen en daardoor zelfs het kanaal heeft moeten verlaten. Zwaar overtrokken vind ik dat en als je zijn video's bekijkt zie je dat hij echt niet dom is en goede onderbouwingen geeft, maar politiek correct zijn is tegenwoordig schijnbaar belangrijker dan vrijheid van meningsuiting (daar horen foute grappen ook bij). Natuurlijk zijn er ook mensen die echt kwalijke dingen roepen onder het recht van vrijheid van meningsuiting, maar laten we ons niet zo opjutten door social media en de politiek correcte media.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Apetjoek

  • 25 maart 2017 13:48
  @hastur Ik vind dat jij wel een goed punt hebt. Sowieso is het ernstig hoeveel mensen er van genieten om anderen ten onder te zien gaan. Treurig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 24 maart 2017 17:33
  Vrijheid van meningsuiting betekent niet: "Ik mag roepen wat ik wil en niemand mag daar boos om worden". Als de ontwikkelaars het grondig oneens met JonTron zijn, is het hun goed recht om hun samenwerking stop te zetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 25 maart 2017 10:28
  @swieb natuurlijk mogen ze boos worden en het niet met hem eens zijn, maar een heksenjacht beginnen om zijn kanaal en carrière onderuit te halen is weer een ander uiterste. Als je iemand direct als racist bestempelt, dan ga je voorbij aan de onderliggende problemen. Mensen doen niet zomaar bepaalde uitspraken en de oorzaak daarvan moet je dus niet negeren. Er zijn wel degelijk problemen in de wereld. Die stream gast waarmee jon tron in debat is beweert dat het a time of peace is, maar er zijn de laatste jaren flink wat conflicten en aanslagen geweest. Die uitspraak klopt dus ook niet. Trump is niet voor niets gekozen als president en naar die kiezers heb je ook te luisteren, ook al ben je het niet met hen eens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 25 maart 2017 14:52
  @obi-twan-kenobi

  Ondanks Syrië, Jemen, Oekraïne en ondanks de aanslagen van de afgelopen jaren en ondanks de spanningen tussen Rusland en de EU en tussen de VS en China is deze tijd inderdaad de meest vreedzame tijd van de menselijke geschiedenis: ourworldindata.org/slides/war-and-violence/.

  Twee opmerkingen daarbij. 1) JonTrons gesprekspartner Steven Bonnell had beter kunnen spreken van 'most peaceful time', in plaats van 'time of peace', want je hebt helemaal gelijk: er zijn wel degelijk problemen in de wereld. En 2) De afgelopen paar jaar zien we een toename van het aantal geweldsdoden. Maar nog steeds doen we het als gehele mensheid helemaal zo slecht nog niet.

  Heb je het gevoel dat terrorisme onze maatschappij bedreigt? Snap ik, maar tijdens de jaren '70 (RAF, ETA, IRA, etc.) hadden we meer te lijden onder aanslagen en dat hebben we prima overleefd. Als we maar het hoofd koel houden. Waar ik me persoonlijk wel zorgen over maak zijn de autocratische regimes aan de grens van Europa en de mensen die Europese landen een autocratische kant op willen sturen. Democratische staten zijn statistisch gezien veel minder geneigd om oorlog met elkaar te voeren en ik zou het verschrikkelijk vinden als er een einde zou komen aan de Pax Europaea.

  Om terug te keren naar JonTron: zijn geraaskal over de gevaren van vluchtelingenstromen en massa-immigratie hebben geen enkele basis in de werkelijkheid. Er is geen plot van Mexicaanse immigranten om delen van Californië en New Mexico af te scheiden naar Mexico. Europa staat helemaal niet in brand (de rel buiten het Turkse consulaat wordt graag aangehaald, maar hooligans maken het vaak bonter). De meerderheid van illegale immigranten begaan (buiten hun illegaliteit) juist minder misdaden (www.nytimes.com/2017/01/26/us/trump-illegal-immigrants-crime.html?_r=0) en er is geen bewijs voor JonTrons bewering dat zwarte rijken vaker de fout ingaan dan witte rijken. JonTron zit er naast en - en dit is het probleem - wil niet luisteren naar anderen die hem van deze ronduit racistische en ongefundeerde ideeën af wil helpen.

  Zijn er problemen? Ja. Zijn ze zo groot als ze door mensen als JonTron worden voorgesteld? Nee. Zijn de problemen te wijten aan het Anders zijn van bepaalde groepen? Nee. Waar komt het dan door? Een slechte socio-economische positie en sociale isolatie. Daarom staat bijvoorbeeld ISIS te juichen bij elke toespraak van mensen als Trump, Le Pen en Wilders: minderheden worden in het verdomhoekje gezet, waardoor ze sneller radicaliseren.

  [Mijn excuses voor het doordraven, maar ik heb het gevoel dat ik in dit soort gevallen mijn argumentatie volledig moet uitschrijven]

  Dit is geen heksenjacht, want de kritiek en de gevolgen blijven beperkt tot de mensen die aantoonbaar over de schreef zijn gegaan. Het zou pas een heksenjacht worden als mensen die ooit met JonTron hebben samengewerkt zonder bewijs ook in het verdomhoekje worden geplaatst. Dat heb ik nog niet zien gebeuren, maar als je hier meer over weet hoor ik het graag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 25 maart 2017 18:52
  @swieb
  Bedankt voor je reactie. Altijd goed dat iemand zijn standpunten uitlegt en onderbouwt.

  In dit geval roept JonTron inderdaad dingen die niet feitelijk waar zijn en dat is kwalijk. Ik ben het persoonlijk ook niet eens met alles wat JonTron, Wilders, Trump enz. roepen, maar mensen die kritiek hebben op een bepaalde religie of bevolkingsgroep of daar grappen over maken of op bijvoorbeeld Trump of Wilders stemmen worden zeer zeker in een verdomhoekje geplaatst. Zie de gevallen van Colin Moriarty (gewoon een foute grap, meer was het niet) en PewDiePie (zijn Hitler grappen waren onsmakelijk, maar hij is geen racist/fascist).

  Een Wilders of Trump benoemen wel degelijk in de samenleving aanwezige problemen (criminaliteit en slechte integratie bij immigranten en hun kinderen bijvoorbeeld), maar hun oplossingen zijn vaak te kort door de bocht of helemaal geen oplossing. Ik vind het echter kwalijk dat als iemand op hen stemt daar niet voor mag uitkomen en direct 'rechts' en fout is. Iedereen moet worden gehoord in een vrije samenleving, zodat er kan worden gedebatteerd en men met goede argumenten kan worden overtuigd dat het ook weleens anders kan zijn. Dat geldt overigens ook voor de 'linkse' kant. Die kunnen soms ook behoorlijk naïef zijn.

  De media maakt het in mijn ogen alleen maar erger, omdat zij overal een label op willen plakken. Of je het nu met Trump eens bent over zijn immigratiebeleid of niet, het is geen moslimban. Het gaat slechts om een handje vol landen en moslims uit andere landen zijn gewoon welkom in de VS. Het is ook slechts een tijdelijke blokkade, want een aantal maanden wachten en een strenge screening mogen ze alsnog naar binnen. De mensen die al een green card hebben moeten natuurlijk gewoon naar binnen kunnen. Dat was onzin dat dat aanvankelijk ook niet mocht. Maar ik ben wel voor een betere en strengere screening van mensen uit conflictgebieden. Ook in ons land. Dat dat dan weer maanden moet duren vind ik niet goed. Dat moet toch efficiënter kunnen.

  Wat betreft aanslagen klopt het dat er eerder ook veel slachtoffers zijn gevallen door ETA, IRA enz., maar daar zie ik toch een verschil. Deze groepen richtten zich vooral tegen politie, leger en andere takken van de overheid. De burgerslachtoffers die daarbij vielen waren collateral damage. Moslim terroristen richten zich echter ook bewust op onschuldige burgers en daarom komt dit toch dreigender over.

  Inderdaad een slechte ontwikkeling dat bepaalde landen autocratischer aan het worden zijn. Zie een Turkije. Daar blijkt dan wel weer dat Wilders toch wel een punt heeft, want een groot deel van de Turken (dus niet allemaal) zijn niet geïntegreerd terwijl ze hier al jaren wonen of zelfs zijn geboren.

  Iets waar ik wat de populisten betreft totaal niet mee eens ben is dat deze problemen iets met ras of kleur te maken hebben. Ik heb zelf een donkere vriendin gehad, maar die is totaal Nederlands omdat ze op zeer jonge leeftijd al is geadopteerd. Het botst niet op kleur, maar op cultuur en religie oftewel andere normen en waarden. De meest dominante cultuur zal de ander altijd verdrijven, daarom kan een bepaalde religie wel degelijk een probleem vormen. Zeker als hun leiders oproepen om meer nakomelingen te krijgen en zich tegen het westen te verzetten.

  Globalisatie en assimilatie is overigens ook niet de oplossing, want dan wordt alles maar een eenheidsworst. Diversiteit aan culturen is een groot goed, maar iedere cultuur heeft zijn eigen leefruimte nodig. Culturen zijn ook op die manier ontstaan, door natuurlijke grenzen. Een multiculturele samenleving is eigenlijk dus niet natuurlijk. Je kunt van elkaar leren en met elkaar samenwerken, maar uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen stukje grond nodig waar men samen kan zijn met mensen waarmee zij zich verbonden voelen. Het is niet voor niets dat er zich in Europa enclaves van bepaalde bevolkingsgroepen vormen. Het zal nog een hele uitdaging worden om die te laten integreren, als dat al mogelijk is…

  Sorry dat ik nu ook aan het doordraven ben. Waar het op neer komt is dat ik vind dat iedereen zijn gebruiken moet kunnen behouden zolang het maar niet aan anderen wordt opgedrongen en dat iemand met een andere mening niet direct als dom, slecht, racist, fascist of extremist wordt weggezet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 25 maart 2017 22:09
  @obi-twan-kenobi

  En ook jij bedankt voor je doordachte reactie. :)

  Het beschimpen van mensen die voor een bepaalde partij stemmen is niet erg democratisch. Maar toch, als je kijkt naar het verkiezingsprogramma van de PVV en terugdenkt aan hoe makkelijk hij breekpunten opgeeft - "AOW blijft 65, punt!" *verkiezingsuitslag bekend* "AOW is wat mij betreft bespreekbaar" - vind ik het treurig dat hij nog zoveel stemmen krijgt. Wilders presenteert zich graag als outsider, maar zit al bijna 20 jaar in de kamer. Ik vind het daarom moeilijk te begrijpen waarom iemand willens en wetens op die man stemt.

  Om alle PVV-stemmers dan weg te zetten als racisten gaat te ver, want ik ben er van overtuigd dat ze een stuk minder extreem zouden stemmen als ze in een betere financiële situatie zouden zitten.

  De oplossingen die mensen als Wilders en Trump aandragen klinken aantrekkelijk, maar gaan niet helpen of werken zelfs averechts. De Travel Ban had de VS veiliger moeten maken, maar er blijkt geen relatie te zijn tussen de getroffen landen en terrorismedoden in de VS. En de asielprocedure was al uitzonderlijk streng. Letterlijk het enige wat Trump er mee voor elkaar heeft gekregen is dat ISIS weer een mooi argument heeft om moslims te radicaliseren. Zijn aanhangers lijken echter immuun voor zulke ongemakkelijke waarheden.

  Ik kijk regelmatig op The_Donald om te peilen hoe het met hun werkelijkheidszin gaat en ik merk vooral dat ze steeds minder posten over wat Trump doet en er de voorkeur aan geven om politieke tegenstanders zwart te maken. Roept FBI-baas James Comey iets over Clintons emails? "Comey is based af!" Ziet hij geen aanwijzingen voor afluisterpraktijken? "Comey is cuck in chief!". Ik moet dan denken aan "We are at war with Eurasia. We've always been at war with Eurasia". Niet dat er geen confirmation bias bestaat aan de linkerzijde van het politieke spectrum, maar holy crap.

  Ik was niet bekend met Colin Moriarty, maar als een enkele domme grap de reden is voor zijn vertrek, vind ik dat ook overtrokken.

  Goed punt over de focus van RAF, etc. op overheidsinstanties.

  Als ik iemand als JonTron vol overtuiging de dingen hoor roepen zoals in de stream met Destiny, dan voel ik mij volledig gerechtvaardigd om hem als een racist aan te merken. Zijn steunbetuiging aan Amerikaans parlementslid Steve "We can't restore our civilization with somebody else's babies" King spreekt boekdelen. Dat zit op het niveau van "We must secure the existence of our people and a future for white children" en racistischer dan dat kan haast niet. Naar ik begrijp hebben veel mensen problemen met 'politieke correctheid', dus dan ga ik m'n oordeel niet verbloemen. :P

  Dat gezegd hebbende ben ik het natuurlijk met je eens dat termen als 'fascist' en 'racist' niet zomaar rondgeslingerd moeten worden. Maar als iemand daadwerkelijk voldoet aan de kenmerken - Trumps gedrag komt verontrustend dicht bij fascistisch in de buurt, maar, toegegeven, hij is er nog niet - moeten we ook niet bang zijn het beestje bij de naam te noemen.

  Overigens verschil ik met je van mening over globalisatie en assimilatie. Een gevolg van globalisatie is dat landen onderling meer afhankelijk van elkaar worden door middel van handel. Een vaak vergeten voordeel hiervan is dat het simpelweg niet genoeg oplevert voor landen om oorlog met elkaar te voeren. Ik besef me dat momenteel de sfeer bijzonder anti-globalisering is - en met alle problemen dat het huidige paradigma met zich meebrengt begrijp ik dat maar al te goed - maar een terugkeer naar de internationale norm van protectionisme van voor de wereldoorlogen lijkt mij niet de oplossing.

  Assimilatie is een moeilijker probleem, maar dat is onder andere omdat we van anderen verandering eisen en tegelijkertijd niet accepteren dat wij zelf ook veranderen - honderd jaar geleden kenden we in Nederland geen pizza, de gruwel! :P

  Daarbij ben ik niet blind voor het feit dat een Duitse immigrant makkelijker integreert dan een Syriër, maar het kan wel. Zoiets gaat alleen wel meerdere generaties duren en als tijdens dat proces de sfeer omslaat naar xenofobie, dan duurt het nog langer. En inderdaad, als een clown zoals Erdogan iedereen met Turkse achtergrond oproept om te gaan broeden, maakt hij het integreren er niet makkelijker op. Dan hoopt hij op reacties als "Nederlandse Turken maken deel uit van een vijfde colonne", zodat die zich in het nauw gedreven voelen en in april van Turkije een dictatuur maken. Het is een opzichtige provocatie en we moeten ons daardoor niet gek laten maken. Erdogan is wat dat betreft niet veel beter dan ISIS.

  Ik zal niet gek opkijken als we over honderd jaar zelfs spreken van een - schrik niet - abrahamistische traditie, in plaats van joods-christelijke. Honderd jaar geleden was dat laatste namelijk ook voor velen ondenkbaar. Als het christendom en jodendom te verenigen zijn met humanistische waarden, dan is de islam dat ook. Dan kan de SGP lekker aanschuiven bij zijn moslim-evenknie om samen genegeerd te worden. :P

  [Overigens ben ik erg gelukkig met het feit dat er onder dit nieuwsbericht louter volwassen reacties staan en ik mijn moderators-pet niet op heb hoeven zetten. :D]

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Deltasgaming

  • 25 maart 2017 12:26
  Pre-order gecancelled. Alleen als het spel ongelofelijk goed is overweeg ik het nog na release aan te schaffen, maar voor de developer doe ik het in ieder geval niet meer.. Begrijp me niet verkeerd, ben het niet met Jon eens maar met deze manier van doen ben ik het zeker niet eens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaVinkie

  • 25 maart 2017 12:32
  Kan iemand mij verlichten betreffende de uitspraken van Jon? Zelf volg ik hem niet. Ik vind de context waarin hij deze uitspraken gedaan zou hebben namelijk belangrijk, in tegenstelling tot de media.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 25 maart 2017 20:05
  Vindt het persoonlijk ook een beetje ver gaan en dit zou ook niet gebeurt zijn als hij een wat minder bekend persoon zou zijn. Als een designer met soortgelijke ideeën of uitspraken betrapt werd en misschien zelfs de laan uit zou worden gestuurd dan zou er nooit een aanpassing volgen door al het werk van die designer te verwijderen uit de game. Lijkt me allemaal wat overtrokken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Yomar

  • 25 maart 2017 21:31
  Ze krijgen nu een koekje van eigen deeg, want hun hele forum op Steam staat vol met opmerkingen van "racisten" die zeggen blij te zijn met PlayTonic, een team dat geheel uit blanken bestaat en met deze zet de enige kleurling (een half-Iraniër) uit het team blijkt te hebben gegooid. Dit komt als een boemerang terug. Je moet je game nooit, maar dan ook nooit politiseren. Niet alleen is het ronduit onprofessioneel om mensen lastig te vallen met welke politieke overtuiging dan ook, het is tevens dé manier om minstens de helft van je gebruikers tegen je in het harnas te jagen: welke keuze je ook maakt, je kiest altijd fout, want één kamp zal altijd kwaad worden. In plaats van de discussie met mensen aan te gaan, kiest men er in beide kampen voor om iemand meteen een label (fascist, communist) op te plakken en op die manier volledig monddood te maken. Op deze manier is geen enkele discussie meer mogelijk en polariseert de boel alleen maar verder. Wanneer leren we weer eens naar elkaar te luisteren, hoe oneens we het ook met elkaar zijn? Of zitten we zo verschrikkelijk vast in ons eigen gelijk dat iedere andersdenkende maar meteen moet worden uitgeschakeld? Kunnen we eens ophouden met altijd maar ons gelijk te willen halen, en kunnen we eens beginnen met waarheidsvinding, ook als de waarheid anders blijkt te zijn dan we dachten? En kunnen we eens proberen begrip op te brengen voor elkaars angsten, ook als deze niet altijd reëel zijn? Luisteren, gewoon luisteren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.