Dat heeft Microsoft dinsdagnacht bekendgemaakt tijdens een conferentie in het Chinese Shenzhen. Een exacte verschijningsdatum is nog niet bekend.

In het eerste jaar na de release van Windows 10 zal het systeem beschikbaar zijn als gratis update voor gebruikers van WIndows 7 en Windows 8.1. Ook mensen met een telefoon die op Windows Phone 8.1 draait kunnen gratis upgraden. Opvallend is dat gebruikers ook kunnen upgraden als hun Windows-versie niet legitiem is. Vooral Chinese gebruikers moeten op die manier worden overgezet op officiële software, vertelt Windows-hoofd Terry Myerson aan Reuters. In dat land wordt driekwart van de computersoftware illegaal gebruikt.

Microsoft hoopt alsnog geld te verdienen aan de gebruikers door bijvoorbeeld zijn eigen Office-software of clouddiensten aan te bieden.

Games streamen
Gebruikers met een Xbox One kunnen hun games streamen naar Windows 10-pc's en -tablets. Deze optie werd al tentoongesteld aan de hand van Forza Horizon 2 en Fable Legends. Gebruikers kunnen de console uitzetten vanaf hun pc of tablet.

Gebruikers moeten hun apparaten eenmalig linken om te kunnen streamen. Het Windows 10-besturingssysteem is vereist om het streamen mogelijk te maken. Het gaat om lokaal streamen, wat wil zeggen dat het alleen mogelijk is met apparaten die op hetzelfde netwerk zitten.

Eisen
Microsoft heeft ook bekendgemaakt wat de minimum systeemeisen zijn om Windows 10 te kunnen draaien. Op telefoongebied worden schermen van 3 tot en met 7,99 inch ondersteund. Er is net als bij Windows Phone 8.1 minstens 512 MB werkgeheugen en 4GB opslag nodig. Met zo weinig opslag is het echter wel verplicht om sd-kaarten te ondersteunen. De laagst ondersteunde schermresolutie is 800 bij 480 pixels.

Op pc's met schermen vanaf 8 inch moet de schermresolutie minstens 800 bij 600 pixels bedragen. Voor de 32 bit-versie van Windows 10 is minstens 1 GB werkgeheugen en 16 GB opslag nodig, terwijl voor de 64 bit-versie 2 GB werkgeheugen en 20 GB opslag het minimum is.

Internet of things
Dinsdag toonde Microsoft al een nieuwe inlogmethode die zal worden gebruikt in Windows 10. Met Windows Hello wordt het mogelijk om in te loggen via vingerafdrukscanners en 3d-camera's die gezichten kunnen herkennen. Microsoft vertelde in China ook dat er een speciale versie van Windows 10 voor het internet of things verschijnt. Hiervoor zal onder meer worden samengewerkt met chipmakers Intel en Qualcomm, evenals met Raspberry Pi, de maker van populaire en goedkope minicomputers. Op zulke kleine apparaten wordt Windows 10 gratis geleverd.

Door NUtech.