In een interview in de meest recente podcast van Major Nelson is naar voren gekomen waarom de 720p de standaard resolutie is waarin games op de Xbox 360 worden gerenderd. In het interview worden de verschillen tussen de verschillende beeldstandaarden uitgelegd en waarom de 720p resolutie het meest geschikt is voor het weergeven van games op een HD (High Definition) TV.

Hoewel de Xbox 360 wel 1080i (interlaced) beelden kan weergeven, worden de meeste games gerenderd in een resolutie van 720p. Volgens de interne HD expert van Microsoft leent 720p zich veel beter voor snel bewegende beelden van sport uitzendingen en games. 1080i heeft wel een hogere resolutie, maar door de opbouw van het beeld is de scherpte hiervan bij snelle bewegingen minder hoog.

Ook ging men tijdens het interview in op de eventuele ondersteuning van de PS3 van de 1080p resolutie. Naar voren kwam dat er momenteel er nog geen standaard is vastgesteld voor gameconsoles. Er is wel een 1080p standaard, maar deze wordt gebruikt met een framerate van 30Hz. Dit is vooral geschikt voor films. Een standaard voor 1080p met 60 of 50Hz moet echter nog worden vastgesteld. Bovendien is er nog geen apparatuur en bekabeling voor de consument met de bandbreedte die werkelijk 1080p kan doorgeven. Er zijn natuurlijk wel 1080p televisies op de markt, maar deze kunnen geen inkomend signaal aan van 1080p. Ze opwaarderen simpelweg de lagere binnenkomende resolutie.

Hoewel volgens Microsoft progressive wel dé standaard is voor games, is de kans klein dat de hoge 1080p resolutie ook werkelijk een praktische standaard gaat worden in de nabije toekomst. Consumentenelectronica is er nog niet klaar voor en bovendien is er nog geen standaard vastgesteld. De keuze voor 720p lijkt dan ook logisch te zijn geweest, aangezien dit voor gamen in het algemeen aan beter beeld oplevert dan 1080i.

De podcast geeft verder inzicht in de gebruikte standaarden. Voor een directe link naar de podcast kun je hier klikken. Check de blog van Major Nelson op MajorNelson.com.De meest gebruikte beeldformaten op een rij