Vanavond staan games weer onder de aandacht in het VPRO-programma Tegenlicht. Ditmaal wordt uitgebreid ingegaan op de game America's Army als rekruteringsmethode voor de 'War on Terror'. De virtuele wereld en de reële wereld vloeien volgens Tegenlicht daarom steeds meer in elkaar over.

"Wie hoog scoort in de 'virtual army experience' (een rondreizend rekruteringsscircus) maakt goede kans op een gesprekje met een rekruteerder. Leger en entertainmentindustrie hebben elkaar nu gevonden in het 'militair-entertainment complex' waar jaarlijks honderden miljoenen dollars in omgaan," aldus de programmamakers van Tegenlicht.

Een van de mensen die zich uitspreekt in het programma is David Nieborg, onderzoeker aan de Universiteit  van Amsterdam. Hij zegt onder andere: "Het Amerikaanse leger is wat dat betreft schaamteloos; een gratis game uitgeven en daar een sticker opplakken dat dit het meest realistische oorlogsspel is. Ondertussen halen ze wel de bloederige realiteit uit het spel zodat een nog jonger publiek het kan spelen. Iets wat eigenlijk nog schokkender is."

Het programma wordt vanavond om 20.55 uitgezonden op Nederland 2. Tevens is morgen op dezelfde zender een herhaling te zien om 15.05. Na de TV-uitzendingen wordt de aflevering zeer waarschijnlijk ook op het internet beschikbaar.