Vooral Electronic Arts heeft te lijden onder dalende verkoopcijfers en zag de omzet van Rock Band met 67 procent afnemen. Activision zag de omzet van haar Guitar Hero-reeks met 37 procent dalen. Het verschil in omzetdaling is voor een deel te verklaren; Rock Band brengt vooral Track Packs uit en heeft in totaal nu vijf volwaardige titels (inclusief DS en PSP-titels) op de markt gebracht. Bij Guitar Hero daarentegen staat de teller al op elf (inclusief de Metallica-, Aerosmith- en DS-versies) en een boel losse nummers.

Geen top 20

Afgelopen juni was de tweede opeenvolgende maand dat er geen Guitar Hero of Rock Band in de top 20 van best verkopende titels stond. Iets wat al niet meer is voorgevallen sinds oktober van 2007. Het is des te opvallender, omdat beide titels, en dan met name Guitar Hero, op regelmatige basis nieuwe games of extra content lanceren. Het aantal aangeboden titels zou juist moeten leiden tot een grotere omzetten, maar deze nemen eigenlijk alleen maar af.

Miljoenen en miljarden

De voorheen hogere omzetten vallen daarnaast vooral toe te schrijven aan hogere prijzen voor hardware (zoals het drumstel) en software-bundels. Bundels die nu voor veel lagere prijzen in de winkels liggen. Toch ziet de toekomst er niet geheel somber uit; Guitar Hero bereikte nog niet zo lang geleden een mijlpaal doordat haar totale omzet de 2 miljard dollar (ongeveer 1,4 miljard euro) voorbij ging. Rock Band tikt met haar franchise de 1 miljard dollar (ongeveer 703 miljoen euro) aan en heeft al meer dan 40 miljoen losse nummers verkocht.