Het zal voor velen niet als een hele grote verrassing komen, maar Windows Vista heeft in de eerste maand dat het voor consumenten beschikbaar was, twee keer zo goed verkocht als toen Windows XP op de markt kwam.

In de periode van 30 januari tot en met 28 februari is niet alleen de verkoop aan consumenten verdubbeld ten opzichte van de eerste maand dat XP verkrijgbaar was, ook verkocht Microsoft in de eerste maand 20 miljoen licenties. Bij XP waren dat er in dezelfde periode 17 miljoen, zo heeft Microsoft maandag bekendgemaakt.

Analisten zijn allerminst verbaasd over de cijfers. "Ik zou meer opkijken als de cijfers anders waren geweest", reageert IDC-analist Richard Shim. "Toen XP werd gelanceerd, zat nog alles tegen. We kwamen net uit de crisis van de internethype en de pc-markt zat nog in een dip."

"Op dit moment zijn er veel meer pc-gebruikers dan toen XP werd geïntroduceerd, dus is het logisch dat de verkoop van Vista beter is", relativeert Shim.

Microsoft heeft de verkoopcijfers niet gespecificeerd per softwareversie. Zo is het niet bekend welke versie van Vista het beste verkoopt. De belangrijkste test voor Vista komt over enkele jaren als bedrijven de tijd hebben gehad om te evalueren of hun overstap op Vista te vroeg was of niet, aldus Shim.