Dat maakt Valve vrijdag op zijn blog bekend. Eerder bevestigde het Amerikaanse gamebedrijf de veranderingen aan de controller, maar het was nog niet duidelijk hoe deze veranderingen zouden worden doorgevoerd.

De Steam-controller maakt deel uit van de Steam Machines, de consoles van Valve of andere fabrikanten die draaien op SteamOS. Laatstgenoemde is een gratis besturingssysteem gebaseerd op Linux dat de grafische kwaliteit van pc-games naar de huiskamer wil halen.

De fysieke knoppen van de Steam-controller worden schuin onder de trackpads geplaatst. Het gaat om de vier knoppen van de vierpuntsdruktoets en de vier actieknoppen A, B, X en Y. Ook zijn er een algemene Steam-knop, pauzeknop en optieknop in het midden geplaatst.

Trackpads

De trackpads, die een groot gedeelte van de Steam-controller innemen en veel positieve reacties van gamers opleveren, moeten de precisie van muis en toetsenbord nabootsen. Ook geven de trackpads haptische feedback om spelers te voorzien van contextuele informatie.

Door het gebruik van trackpads zouden gamers vanaf de bank ook games kunnen spelen die voor de pc zijn geoptimaliseerd, zoals real-time strategiegames.

Naast games wil Valve ook mediadiensten aan SteamOS gaan toevoegen, waaronder Spotify en Netflix. Een officiële releasedatum voor SteamOS is nog niet bekendgemaakt, maar in 2014 komen verschillende Steam Machines op de markt.

Door NUtech/Gamer.nl