"Wij zijn groot fan van open platformen in het algemeen", zegt Johnson tegen CVG. "Wij vinden het de juiste manier voor consumenten. De PS3 lijkt op dit moment het meest open van de platformen. Wij willen dat al onze klanten met elkaar kunnen communiceren - vooral met een game als Portal 2, waar mensen elkaar kunnen vertellen over Portal en samen plezier kunnen hebben."

Valve heeft ook aangekondigd dat het community- en distributieplatform Steam naar de PS3 komt, maar de precieze invulling hiervan is nog niet duidelijk. Er zullen in ieder geval Steam-achievements naar de PS3 komen en gezien Johnson's uitspraken waarschijnlijk ook mogelijkheden voor gamers om met elkaar via Steam te communiceren. Ook lijkt Valve zijn games te willen gaan updaten middels Steam. "We hebben Team Fortress 2 gemaakt voor PC en Xbox. We hebben meer dan 120 updates uitgegeven voor de PC en minder dan 5 voor Xbox. Dat is iets waarvan we vinden dat we geen goed werk hebben geleverd en we weten niet hoe we dat moeten oplossen." Valve wilde Steam ook maken voor Xbox 360, maar dit is niet gelukt. Waarschijnlijk omdat Microsoft daar geen toestemming voor gegeven heeft.

Oude games

Portal 2 is de eerste door Valve zelf ontwikkelde game die op PlayStation 3 verschijnt. Het is mogelijk dat het bedrijf ook oudere games, zoals Left 4 Dead 2, nog op PlayStation 3 gaat uitbrengen. "Het is mogelijk," zegt Johnson, "maar we richten ons nu eerst op Portal 2."

Al het nieuws live vanuit 

Los Angeles: Gamer.nl/E3