Een ontwikkelaar van Valve demonstreert de Steam-controller in een video. In de video komen games als Portal, Counter-Strike en Civilization voorbij, die vooral bedoeld zijn om met muis en toetsenbord te spelen. De Steam Controller laat echter zien dat het wel degelijk anders kan.

De Steam-controller heeft geen thumbsticks, maar touchpads, die een grotere mate van nauwkeurigheid moeten bieden dan thumbsticks op traditionele controllers. Het zou dan ook mogelijk moeten zijn om first-person-shooters te spelen zonder dat het spel helpt bij het mikken op tegenstanders.

Verder valt te zien dat het linker touchpad standaard als de wasd-toetsen dienst doet, terwijl het rechter touchpad de muis imiteert. In andere spellen is het echter mogelijk om beide touchpads als muis te laten functioneren, waardoor sleepbewegingen sneller uitgevoerd kunnen worden.

De eerste prototypen van Valve's Steam Machines, die voorzien worden van de Steam-controller, worden mogelijk nog in 2013 naar de eerste testers gestuurd.