Dankzij de update zouden bezitters van bepaalde AMD-videokaarten betere prestaties moeten behalen met hun pc, omdat de processor efficiënter te werk gaat. Bovendien wordt de werklast beter verdeeld over meerdere processorkernen.

Op het Battlefield-blog toont technical director Johan Andersson verschillende benchmarks, gemaakt met een op Mantle draaiende versie van de militaire shooter. "Battlefield 4 op de PC is al behoorlijk geoptimaliseerd voor DirectX 11 en DirectX 11.1, maar met Mantle kunnen we nog veel verder gaan", aldus Andersson.

Mantle is een API, programmatuur die ervoor zorgt dat software goed kan draaien op verschillende soorten hardware. Het product van AMD moet gaan concurreren met onder andere Direct3D, het grafische onderdeel van Microsofts DirectX dat sinds de jaren '90 de standaard vormt.

De update voor Battlefield 4 bevat verder optimalisaties die losstaan van Mantle, balansveranderingen voor langeafstandswapens en enkele bugfixes. Onlangs meldde uitgever Electronic Arts nog dat de problemen waarmee Battlefield 4 sinds de lancering kampt geen invloed hebben gehad op de tegenvallende verkoop van het spel. Dit zou komen door een verminderde interesse in de huidige generatie spelcomputers, de Xbox 360 en PlayStation 3.