Hoewel de winkels pas om 12 uur ‘s nachts opengingen, was er een uurtje eerder al meer dan genoeg te beleven. Zo begon om 11 uur het PlayStation 4 All Access-evenement vanuit New York City. Een evenement dat bol stond van de aankondigingen.  Zo heeft Naughty Dog bijvoorbeeld een nieuwe Uncharted-game voor de PlayStation 4 aangekondigd, weten we dat inFamous: Second Son op 21 maart 2014 verschijnt en kunnen we vanaf nu ook uitkijken naar nieuw aangekondigde DLC voor The Last of Us.

Daarnaast kregen we ook te horen over de MGS1-modus die in de PS3- en PS4-versie van Metal Gear Solid: Ground Zeroes te vinden zal zijn, werd Ouya-game Towerfall verwelkomd op de PlayStation 4 en hoorde we dat de Destiny-bèta tijdelijk exclusief zal zijn voor Sony-platformen.

Midnight launch

Het hoofdevenement was natuurlijk de nachtelijke lancering van de PlayStation 4.

Joey Chiu koopt de eerste PlayStation 4 na 20 uur gewacht te hebben.

Drukte in New York City waar slechts 444 PlayStation 4's werden verkocht.

(Via The Verge)

(Via Truly Yours)

(Via Galaxy Next Door)

(Via Janna Cantero)

Een feest dat zelfs tot aan de andere kant van de Atlantische Oceaan werd gevierd. In Londen nam Sony in stijl de OXO Tower over.

 

(Via London Evening Standard)

Kapotte consoles

Voor de lancering verschenen er al verschillende berichten dat er problemen zijn met PlayStation 4-consoles. Zo meldde IGN dat de HDMI-uitvoer was gestopt na het downloaden van Netflix. En ook via Reddit werden er kapotte consoles gerapporteerd. Een van de gebruikers ontving zijn PlayStation 4 na een prijs te hebben gewonnen, maar kwam er vervolgens al snel achter dat er geen signaal naar de televisie werd verstuurd. Inmiddels wordt de zaak door Sony onderzocht.

Sony baas Shuhei Yoshida reageerde gisteren via Twitter op de problematiek rondom de kapotte consoles:

Een volledige reactie van Sony is inmiddels ook binnen. Hierin zegt Sony onder meer: "Er zijn verschillende problemen gerapporteerd, die ons er toe aanzetten om te geloven dat er geen eenduidig probleem is dat een effect kan hebben op een wijder precentage van de systemen. Het aantal kapotte systemen is minder dan .4% van het huidige aantal uitgeleverde consoles, wat binnen onze verwachting is voor het introduceren van een nieuw product."

De eerste reviews

Vele Amerikanen kunnen dus nu al aan de slag met de PlayStation 4 en van twee van de launchgames publiceerden wij woensdag al ons oordeel. Lees dus zeker hier onze mening over actie-platformer Knack en hier ons oordeel over shoot ‘em up Resogun. Daarnaast hadden we ook nog een uitgebreide preview van de singleplayer van Killzone Shadow Fall, het spel dat volgens jullie de meest interessante launchgame is voor de PlayStation 4.

Maar behalve onze reviews en previews, brachten we jullie ook op de hoogte van enkele zaken uit de handleiding van het apparaat. Zo schreven we onder andere dat 3D blu-ray’s niet worden ondersteund en hoe stemcommando’s op de PlayStation 4 werken.

Updates en patches

Onder het kopje nieuws werd bekend dat Diablo 3 inclusief uitbreiding Reaper of Souls naar de console komt en kondigde Amazon aan zijn eigen PlayStation Store te openen. Mooi nieuws was ook dat Rayman: Legends naar zowel de PlayStation 4 als Xbox One komt.

In de categorie updates en patches was er nieuws over de afspeelmogelijkheid van MP3’s en cd’s op de PlayStation 4. Zo behoorde dat oorspronkelijk niet tot de opties van de console, maar belooft Sony’s Shuhei Yoshida dat dit via een update wel tot de mogelijkheden gaat behoren. In het geval van Call of Duty: Ghosts is er ook een download nodig. Pas na het patchen van het spel is het namelijk mogelijk om in een 1080p-resolutie te spelen in plaats van de native 720p.

Zodra we meer beelden en nieuws van de Amerikaanse lancering van de PlayStation 4 ontvangen, wordt dit bericht geüpdate. Een geheel nieuwe update volgt volgende week. Bekijk daarnaast ook ons volledige PlayStation 4 lanceringsdossier.