Zo spraken we voor een tweede keer met Nederlandse indies om te peilen wat hun mening is over de PlayStation 4. Waar de algehele consensus opnieuw positief was, viel de uitspraak van Martijn Reuvers van Two Tribes het meest op: "Ik kan je wel vertellen dat het voor mij tot nu toe de beste console is om voor te ontwikkelen qua development tools. Ze hebben, en dat kun je merken, echt goed geluisterd naar wat developers nodig hebben om games te ontwikkelen en daar hebben ze de hele SDK (software development kit) naar gebouwd. Niets geen ingewikkelde procedures." Het is een interessante uitspraak gezien de complexiteit van het ontwikkelen voor de PlayStation 3. Het lijkt er dus op dat Sony goede stappen heeft genomen richting het makkelijker maken voor ontwikkelaars om games te produceren. 

Firmwareupdate vereist

Verder was er ook positief nieuws met betrekking tot de partychat-functie voor de PlayStation 4. Zo is het nu mogelijk om met acht mensen tegelijk te chatten, waarbij niet iedereen dezelfde game hoeft te spelen. Het is overigens wel van belang om eerst een firmwareupdate te installeren na aanschaf van de console. Enkele functies, waaronder de partychat, maar ook online multiplayer, remote play en het delen van gamebeelden, zijn pas beschikbaar nadat de update doorgevoerd wordt.

Qua games konden we verder loslaten dat de next-gen consoles "een zegen zijn voor FIFA". Zo stelde Bas na zijn eerste speelsessie van FIFA 14 voor de next-gen dat "alle slordigheden zijn weggepoetst, waardoor we eindelijk af zijn van het lelijke publiek, lompe botsingen en trage menunavigatie". Verder geeft hij aan dat enkele gerichtere verbeteringen voor een voelbaar vloeiendere speelervaring zorgen. Goed nieuws dus voor de voetbalfans.

Maar volgens Ron hoeven shooterfans ook niet te vrezen. Battlefield 4 brengt een interessante nieuwe dynamiek dankzij Levelution met zich mee en "met name op de Xbox One, PlayStation 4 en pc kan Levolution visueel heel erg indrukwekkend zijn". Veel belangrijker is wellicht de PlayStation 4-exclusive Killzone Shadow Fall. Volgens Simon, die de multiplayer uitgebreid testte, vindt Shadow Fall het wiel niet opnieuw uit, maar staat de kwaliteit van de game buiten kijf: "De liefhebber van strategie en tactiek komt uitvoerig aan zijn trekken in modi en een spelopzet die veel verder gaat dan snelle Team Deathmatch-partijen waarbij degene die het beste mikt en het snelst de trekker over kan halen wint."

We sluiten af met de uit elkaar geschroefde DualShock 4-controller voor de PlayStation 4 en met de mededeling dat er volgende week weer een nieuwe update van het PlayStation 4 lanceringsdossier volgt.