Het ziet er naar uit dat het UMD-formaat van de PSP zo langzamerhand op een flop aan het uitlopen is. Zowel retailers als filmmaatschappijen laten het mediaformaat geleidelijk aan vallen, omdat de opbrengsten zo goed als niets voorstellen. Universal Studios, Paramount Pictures en Image Entertainment zijn zelfs al volledig gestopt met het uitbrengen van films op UMD. Twentieth Century Fox en Buena Vista hebben het aantal nieuwe releases teruggebracht. Zelfs Sony Pictures is hun output stilletjes aan het verminderen.One unnamed president of a major studio is quoted as saying, "No one's watching movies on PSP. It's a game player, period."

Universal Studios Home Entertainment has ceased UMD production. One exec told Reuters, "Sales are near zilch. It's another Sony bomb."

Paramount is also considering its future with PSP's format. An exec said, "We are on hiatus with UMD. Releasing titles on UMD is the exception rather than the rule. No one's even breaking even on them."Ook de retail lijkt negatief tegenover het formaat te staan. Wal-Mart zou het UMD-formaat volledig opgegeven hebben. Ook in andere retailketens neemt het aantal UMD-films sterk af. Het ziet er dus niet goed uit voor het UMD-formaat als een waardig medium voor films. Veel mensen menen dat het falen te maken heeft met het feit dat de PSP niet op een tv aan te sluiten is en dat de markt vanaf het begin overspoeld werd met films. Volgens ons ligt het aan de te hoge verkoopprijs en het feit dat de PSP het enige UMD-platform is.

Met dank aan Patrick voor het melden van dit nieuws.