Microsoft zelf faciliteert in principe dat games ingeruild, verkocht of weggegeven kunnen worden. Aan het simpelweg uitlenen van een game aan iemand, komt op de Xbox One een einde. Hiervoor is een activeringscode nodig of de inlogggevens van de Xbox Live-account waaraan het spel gekoppeld zit. 

Aan het weggeven zitten bovendien twee voorwaarden: dit kan alleen aan iemand die al dertig dagen op de Xbox Live-vriendenlijst staat van de persoon die het spel weggeeft. Ook kan een game niet meerdere keren geschonken worden, al is niet bekend of dat in het algemeen geldt, of slechts per persoon. In dat laatste geval werkt het niet anders dan voorheen; een fysieke disk is niet twee keer tegelijkertijd weg te geven.

Wederom kunnen specifieke uitgevers ervoor opteren om het weggeven van games niet toe te staan, of hier kosten aan te verbinden. Op dit moment is dus nog niet duidelijk in hoeverre de tweedehandsmarkt aan banden wordt gelegd. Evenmin is bekend of Microsoft deze vorm al voor de Xbox One-aankondiging voor ogen had, of dat het zijn beleid heeft aangepast nadat hier kritiek op kwam. Wel lijkt bevestigd dat retailers mee moeten werken aan het activeringssysteem dat controleert wie de officiële eigenaar is van een spel. Dat blijkt uit de uitleg van Microsoft. 

Officieel statement

Het officiële statement luidt als volgt: "In onze rol als game-uitgever, stelt Microsoft je in staat om je games aan vrienden te geven of in te ruilen bij aangesloten retailers. Third-party uitgevers kunnen kiezen om wel of niet de tweedehands verkoop van games toe te staan en kunnen afspraken of overdrachtskosten met retailers afspreken. Microsoft ontvangt geen vergoeding als onderdeel hiervan. Verder kunnen third party-uitgevers je toestaan om spellen aan vrienden te geven. Het lenen of huren van games is niet vanaf lancering beschikbaar, maar we zijn de mogelijkheden met onze partners aan het onderzoeken."

Al het nieuws live vanuit Los Angeles: Gamer.nl/E3