UNICO National, dat zichzelf de grootste Italiaans-Amerikaanse organisatie van de Verenigde Staten noemt, zegt dat Mafia II "de nieuwe generatie indoctrineert" met het idee dat de Italiaanse cultuur gekoppeld is aan criminaliteit. André DiMino, president van de organisatie, eist in een brief aan ontwikkelaar 2K Games dat het afziet van het uitbrengen van Mafia II.

In een andere open brief naar Strauss Zelnick, de baas van uitgever Take-Two, schrijft DiMino dat Mafia II een "denigrerend stereotype neerzet wat stelt dat georganiseerde misdaad exclusief aan Italianen en Italiaanse Amerikanen toebehoort. "Waarom zou [Take-Two] een game voor hun doelgroep (bestaande uit jonge mensen) uitbrengen waarin zij een nieuwe generatie indoctrineren met de associatie van Italianen en Italiaanse Amerikanen met gewelddadige en georganiseerde misdaad en daarbij all andere maffia-organisaties die geleid worden door andere etnische groeperingen buiten beschouwing laten?"

Reactie TakeTwo

Zelnick liet in een reactie op de brief weten dat Mafia II helemaal niet op een jonge generatie gericht is en dat hij zich niet kan vinden in de beschuldigingen. "Mafia II vertelt een meeslepend verhaal over de georganiseerde misdaad in Amerika - een onderwerp dat al decennia lang een rol in films, televisieseries en romans gespeeld heeft. UNICO, evenals iedere andere organisatie die beweert Italiaanse Amerikanen te vertegenwoordigen, heeft Mafia II niet gezien of gespeeld", schrijft Zelnick.

"Hier bij Take-Two maken we een afweging tussen ons recht op vrijheid van meningsuiting en wat wij denken dat een goed doordachte en verantwoordelijke benadering is om onze producten te ontwerpen en te marketen. Mafia II heeft een volwassen leeftijdclassificatie, wat in overeenstemming is met onze stricte industriestandaarden. Het is specifiek niet bedoeld voor jonge mensen."

"Wij lanceren alleen titels die aan onze standaarden voldoen: als kunst, als entertainment en als een sociaal verantwoordelijk product. We streven ernaar om het vertellen van een creatief en meeslepen verhaal, dat artistieke expressie naar een nieuwe niveau brengt, te onderscheiden van onderwerpen die geweld of stereotypen ongegrond uitbuiten en verheerlijken. Ik sta volledig achter onze creatieve teams en producten, inclusief Mafia II", aldus Zelnick.