Nieuws
Runescape

Trollende Runescape-speler na zes jaar cel vrijgelaten

Crowdfundingcampagne gestart voor financiële steun

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Runescape-speler Josh Pillault is vorige week vrijgelaten nadat hij zes jaar in de gevangenis heeft gezeten wegens uitspraken die hij heeft gedaan in de game.

Pillault kreeg ruzie met een andere gebruiker in Runescape en beweerde uiteindelijk dat hij een schietpartij in zijn eigen school wilde beginnen. Een paar dagen later werd hij, samen met zijn gezin, door SWAT-agenten meegenomen naar het bureau.

In een interview met de YouTuber Silentc0re, gaat Josh verder in detail over wat er die avond allemaal precies gebeurd is. Een vriend stelde in Runescape voor dat Josh ‘Super Columbine Massacre RPG’ moest downloaden, een game gebaseerd op de schietpartij in een school in Columbine in 1999. Nadat Josh de download-pagina had bekeken kwam hij tot de conclusie dat hij het geen goed idee vond.

Er kwam een derde persoon bij, een jongen wiens naam onbekend is, maar destijds veertien jaar was. De jongen had gelezen wat er werd gezegd over Columbine en vertelde Josh en zijn vriend dat ze erover op moesten houden en zichzelf moesten doodmaken. Josh, onder invloed van alcohol, reageerde hierop dat hij op 20 april 2013 (wat op een zaterdag viel) naar zijn eigen school zou gaan met een wapen om iedereen, inclusief zichzelf, dood te maken. De volgende dag was hij permanent gemuted, waarna hij besloot zijn account aan iemand anders te geven en World of Warcraft te gaan spelen. Een paar dagen later werd Pillault meegenomen naar het politiebureau.

Op het politiebureau is hij zonder juridische hulp ondervraagd door FBI-agenten. Er is wel aan hem gevraagd of hij een advocaat wilde, maar na advies van de FBI, die zei dat alles dan "langer zou duren", heeft Pillault dit afgewezen. Hij kreeg uiteraard wel een advocaat voor zijn rechtszaak, maar die adviseerde de toen 19-jarige jongen om zichzelf vroegtijdig schuldig te laten verklaren. Hij had genoeg bewijs om aan te tonen dat hij onschuldig was (onder andere het feit dat er geen enkel wapen in zijn huis te vinden was), maar mocht Josh de rechtszaak verliezen, zou hij vijftien jaar de gevangenis in moeten en een boete betalen van 250,000 dollar. Om deze reden besloot Pillault voor de veiligere optie te gaan en zes jaar in de gevangenis door te brengen.

Nu is de Runescape-speler 25 jaar en bijna helemaal vrij. De komende maanden moet Josh nog verblijven in een tussenhuis waarin hij alvast geld kan verdienen voor zijn uiteindelijke vrijlating. Ondanks alles wat er gebeurd is, ziet hij het als een positieve ervaring. Voordat hij in de gevangenis was beland, had hij alcohol- en drugsproblemen, maar in de gevangenis heeft hij heeft zijn leven naar eigen zeggen verbeterd door andere andere veel boeken te lezen, piano en gitaar te spelen en te mediteren. Josh is nu van plan om een YouTube-kanaal te starten en weer een potje Runescape te spelen.

Zijn moeder is een crowdfundingcampagne gestart om hem financieel gezien op de been te krijgen. Het doel was om 2.000 dollar bij elkaar te sprokkelen, wat inmiddels bereikt is.

Runescape

Bron: PU.nl

Dit artikel delen:

Lees meer

Sony-baas ziet weinig potentie in de markt voor handhelds Marvel vs. Capcom: Infinite
6

Reacties op: Trollende Runescape-speler na zes jaar cel vrijgelaten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • fonsrutte

  • 26 september 2017 14:18
  Niet erg netjes dus van de FBI en politie.

  Staat trouwens een klein foutje in de inleiding:
  "wegens uitspraken die <hij> heeft gedaan in de game."

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Swieb

  • 26 september 2017 15:20
  @fonsrutte

  Ik heb het aangepast. Scherp gezien!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • woutzorz

  • 26 september 2017 14:35
  Nu snap ik zeker dat je dat soort uitspraken niet te luchtig moet nemen en dat hij voor verhoor en onderzoek etc is meegenomen, maar zo'n gast 6 tot 15 jaar laten zitten?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 26 september 2017 15:10
  @woutzorz echt he wtf faith in humanty lost XD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bokahara

  • 26 september 2017 18:19
  @rpenning niet in humanity, in amerika. je hebt daar gewoon veel te hoge straffen. die gast was stom dronken, en dan ook erin geluisd door zen eigen advocaat. in nederland zou je na 3 weken onderzoek waarschijnlijk maar 80 uur werkstraf en een boete van 200 euro moeten betalen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mewhywhy

  • 28 september 2017 20:21
  @bokahara Eerder vrijspraak denk ik. Nederlands is helaas weer te mild met straffen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.