Wat voor systeem je nodig hebt voor Max Payne

"Max Payne eist toch wel een pittig systeem om sowieso te kunnen draaien", zo meldden we tien jaar geleden. Dat we op dat moment spraken over een minimum van bijvoorbeeld 16 mb geheugen voor de videokaart toont inmiddels een glimlach op ons gezicht. De grafische kracht van PC's is in tien jaar bijna exponentieel toegenomen en daarom stellen zulke kleine getallen nu niets meer voor.

Voor wie thuis nog een hele oude bak heeft staan is dit bericht wellicht nog een schrale troost. Want wat voor specificaties je nu ook hebt, het zal waarschijnlijk ruimschoots genoeg zijn om Max Payne te draaien. Bij spellen van vroeger is het eerder een probleem dat je PC te snel is, en de game als gevolg daarvan ook.

Voor spellen die wel wat meer vragen van je systeem, zijn er tegenwoordig gelukkig vrij handige hulpmiddelen om te bepalen of je PC het kan draaien. Denk bijvoorbeeld aan de site Canirunit.com, die via een simpele check bekijkt of jouw specificaties voldoen aan de minimumeisen. 

Vroeger was het een stuk minder duidelijk, al stond het altijd wel op het doosje van een PC-spel vermeld. Toch gooiden bepaalde eisen nog wel eens roet in het eten, zoals welk Shader-model je videokaart ondersteunde. Niet voor ieder spel dat vroeg om het nieuwste model was het ook daadwerkelijk noodzakelijk, en dus bleef het soms gokken of je enigszins verouderde systeem het wellicht toch kon draaien.

Maar zelfs al kon je PC het aan, dat wou nog niet zeggen dat het ook een plezierige speelervaring opleverde. Na de opluchting dat er na het opstarten niet gelijk een foutmelding volgde, kwam dan de realisatie dat alle grafische pracht en praal zo ver teruggeschroefd moest worden dat er niets meer van over bleef.