The Duke komt eind dit jaar

Als je deze rubriek een beetje volgt, dan weet je dat we iedere dag (met uitzondering van afgelopen week, i.v.m. de E3) even tien jaar terug in de tijd reizen en kijken wat voor schokkend nieuws toen op Gamer.nl stond. Nu zouden we het onszelf heel makkelijk kunnen maken en vanaf nu tot 10 juni 2021 gewoon iedere dag een bericht kunnen plaatsen over Duke Nukem Forever. 

Maar nee, dat doen we niet. Wat we wel willen doen, is het spel dat toch zo'n twaalf tot veertien jaar in ontwikkeling is geweest, een laatste keer noemen in deze rubriek. Dat om er vervolgens nooit meer over te praten. Duke Nukem Forever is namelijk uit, ligt in de winkels, is verkrijgbaar, kan gespeeld worden, en meer van dat soort vergelijkbare wapenfeiten. De game die jarenlang gebruikt werd als maatstaf van hoe gameontwikkeling niet moet, is er toch van gekomen.

En daar mogen de jongens van inmiddels ex-ontwikkelaar 3D Realms best trots op zijn. Tegen beter weten in zijn zij doorgegaan met het spel, en hoewel ze als bedrijf net voor de eindstreep af hebben moeten haken, is hun droom via Gearbox Software alsnog uitgekomen. De droom van gamers om ooit nog eens Duke Nukem Forever te kunnen spelen trouwens ook. Hoe slecht of goed de game ook is, dat neemt niemand ze meer af. 

Wij beloonden DNF overigens met een 7, vooral omdat het een goede Duke-game is, en daarmee precies wat het moest zijn. Want na zoveel jaren heeft ieder weldenkend persoon zijn verwachtingen inmiddels wel bijgesteld. Wie na die tijd nog uitkeek naar Duke, deed dat omdat de typische humor en baldadigheid hem of haar aansprak. Niet omdat het een revolutionaire of geweldige game moest worden.

En daarmee is de kous af, de kauwgom weer aangevuld, en de tijd om kont te schoppen aangebroken. Duke Nukem Forever is uit. Nu maar hopen dat er niemand grappig denkt te zijn door een vervolg aan te kondigen.