Sony's financiële prestaties vallen tegen

Tien jaar geleden kwamen de kwartaalcijfers van Sony naar buiten, net als gisteren. We hadden even een klein déjà-vu-momentje toen we het nieuws van 2001 gingen doorspitten. Maar dat krijg je met kwartaalcijfers, die komen netjes als een periode van het fiscale jaar is afgerond, dat was een decennium geleden niet anders. 

Het fiscale jaar mag dan drie maandjes opgeschoven zijn (tien jaar terug was april t/m juni Q2, nu is het Q1), de boodschap is hetzelfde: het gaat niet heel goed met Sony. Waar het tien jaar geleden nog wel winst maakte, alleen minder dan in het jaar daarvoor, daar moet het nu een verlies incasseren. 

Tien jaar terug was het uitblijven van groot succes voor de PlayStation 2 de oorzaak, nu vormen de aardbeving en tsunami in Japan en de teruglopende elektronische entertainmentmarkt de grootste factoren. Het is vreemd om te zien dat Sony het op deze twee momentopnames moeilijk heeft, terwijl het daartussen, in de hoogtijdagen van de PlayStation 2, zo enorm succesvol was. Het is alsof die periode nooit heeft plaatsgevonden.

De PlayStation 2 bleef consistent de marktleider als console met de meest uitgebreide en gevarieerde line-up, daar konden de later ingestapte GameCube en Xbox niets meer aan doen. Deze generatie kwam Sony als laatste, en moest het lange tijd Microsoft ver voor zich dulden qua line-up aan goede titels. Pas dit jaar leek er schot in de zaak te zitten en kon het bedrijf beginnen met terugverdienen van de immense investering die het deed in de PS3. En toen kwamen de aardbeving en het offline gaan van het PlayStation Network.