Introfilmpje Return to Castle Wolfenstein lekt uit

Het introductiefilmpje van Return to Castle Wolfenstein lekte tien jaar geleden uit. Het videotje was te zien op de Australian Game Developers Conference en werd door een bezoekers opgenomen met een digitale camera.

In de inleiding is te zien hoe een krachtige monnik het in een ver verleden opneemt tegen de ondode Saksenprins Heinrich. Na het gevecht wordt geschakeld naar 1943. Dan is te zien hoe de Amerikaanse legertop een plan smeedt om meer over mogelijke nazirituelenen in het Duitse kasteel Wolfenstein te weten te komen. Na het overleg schakelt het spel naar het hoofdpersonage BJ. Hij is aanwezig in het kasteel en schakelt een bewaker uit, waarna de game van start gaat.  

Return to Castle Wolfenstein was een eerstepersoons schietspel dat op 30 november 2001 werd gelanceerd op de PC. Het singleplayergedeelte werd ontwikkeld door Gray Matter Interactive en het multiplayersegment nam ontwikkelaar Nerve Software op zich. De algehele ontwikkeling werd overzien door id Software. Ontwikkelde Splash Damage creërde nog enkele maps voor de multiplayer. De Wolfenstein-serie staat bekend om het combineren van een fictionele Nazi-geschiedenis met occult rituelen. Return to Castle Wolfenstein werd voornamelijk geprezen vanwege zijn multiplayermodus, waarin twee teams het tegen elkaar opnamen en personageklassen een grote rol speelden. Later kwam de game ook nog op de Xbox en PlayStation 2 uit.