Crash Bandicoot gaat multiplatform

Tien jaar geleden was het zover: Crash Bandicoot kwam naar meerdere consoles. Dat deed best pijn, want de platformheld was onofficieel tot de mascotte van PlayStation gekroond. Ontwikkelaar Naughty Dog maakte drie platformers met het stoere beestje in de hoofdrol. Daarnaast kwam er ook een erg goede kartracer voor uit. Met de stap naar de PlayStation 2 ging Naughty Dog zich echter op een andere platformfranchise richten - Jak & Daxter - en was er geen ruimte meer om aan die arme Crash te werken.

Crash werd onder handen genomen door uitgever Universal Studios en ontwikkelaar Traveller's Tales. Het gevolg was dat de held op meerdere platformen verscheen, waaronder GameCube, PlayStation 2 en Xbox. De diverse games die in de franchise uitkwamen waren echter niet meer van de kwaliteit die fans van de serie gewend waren. En dat is jammer, want de eerste drie games waren echt heel goed.

We hebben het altijd zonde gevonden dat Sony Crash Bandicoot niet intern hield, zodat hij kon blijven groeien als mascotte. De stap naar multiplatformgames heeft hem geen goed gedaan en nu is hij zo goed als dood voor de meeste gamers. We zullen je missen, Crash.