Zou jij betalen om online te kunnen gamen?

Op 19 april 2001 wordt er op Gamer.nl naar een (inmiddels niet meer online te vinden) artikel van de gamesite Daily Radar, tegenwoordig bekend als GamesRadar. In dat artikel worden diverse experts aan het woord gelaten die verwachten dat het steeds gebruikelijker wordt dat gamers moeten betalen voor het online spelen van games.

Experts noemen opties als het gratis binnenhalen van een game en vervolgens het betalen van een maandelijks abonnement, of gewoon het kopen van een game in de winkel en vervolgens nog maandelijkse kosten moeten betalen, als mogelijke opties. Gamers lijken het er over eens te zijn dat betalen voor online gaming wel een optie kan zijn, als de service dan maar in orde is en servers altijd bereikbaar zijn.

Het leek tien jaar geleden nog toekomstmuziek, maar al snel zou dit de realiteit worden. Voor Xbox Live betalen mensen maandelijkse kosten en ook World of Warcraft vraagt een maandelijks bedrag aan spelers. Andere MMO's kiezen er juist weer voor om spelers gratis aan de slag te laten gaan, maar gaan er vanuit dat spelers items kopen in de game. Ook is Xbox Live de enige online service op de console waar spelers voor moeten betalen - op de PlayStation 3 en Wii is het gratis. Wel wordt Xbox Live over het algemeen als de beste online service op consoles beschouwd.