The Witcher-bedenker eist geld van CD Projekt Red | Gamer.nl

The Witcher-bedenker eist geld van CD Projekt Red | Gamer.nl

De bedenker en schrijver van The Witcher-franchise, Andrzej Sapkowski, heeft 14 miljoen euro aan royalty's geëist van ontwikkelaar CD Projekt Red.

In eerste instantie koos de schrijver ervoor om zijn deel van de winst in één keer te ontvangen toen de rechten van de franchise werden verkocht aan CD Projekt Red. Nu heeft de schrijver besloten om alsnog royalty's te eisen van de Poolse ontwikkelaar.

Sapkowski zegt dan ook spijt te hebben gehad van zijn eerdere besli ing om in één keer zijn geld te ontvangen. Hij maakte deze besli ing, omdat hij geen vertrouwen had in de groei van de franchise. Dit liep echter beter af voor CD Projekt Red dan dat Sapkowski had voorspeld.

The Witcher

Nu meldt CD Projekt Red dat de ontwikkelaar een brief heeft ontvangen van de advocaten van Sapkowski met de eis voor 14 miljoen euro aan royalty's. Dit bedrag valt buiten de oorspronkelijke afspraken die gemaakt zijn toen de overdracht van de franchiserechten plaatsvond.

"Het is de wil van het bedrijf om goede relaties te behouden met schrijvers van producten die creaties van CD Projekt Red hebben geïnspireerd. Daarom zal het bestuur er alles aan doen om een vriendschappelijke oplo ing te vinden voor dit geschil; echter dient elke oplo ing respectvol te zijn tegenover eerder geuite bedoelingen voor beide partijen, zo ook voor de bestaande contracten", aldus CD Projekt Red.

Witcher 3

De advocaten van Sapkowski melden in de toegestuurde brief dat het bestaande contract tu en de ontwikkelaar en de schrijver alleen van toepa ing is op de eerste game van The Witcher en dat elk vervolg op de eerste game niet verbonden is aan de voorwaarden van het huidige contract. Daarmee zou de ontwikkelaar volgens Sapkowski het contract hebben verbroken en daarom eist hij nu royalties om te compenseren voor de inkomsten van elke uitbreiding van de franchise buiten de eerste game.

"We zijn ons bewust van het feit dat deze claim geen typisch verzoek is, en dat het eisen van miljoenen aan Poolse Zlotys geen alledaagse gebeurtenis is. Hoe dan ook willen wij u verzekeren dat er veel tijd is gestoken in de voorbereiding van deze zaak, en dat de schrijver zich volledig bewust is van de mogelijke scenario's die kunnen ontstaan afhankelijk van uw acties. Nog belangrijker is dat zowel wij als de schrijver voorbereid en vastberaden zijn om deze zaak tot een succesvolle afsluiting te laten aflopen", aldus de advocaten van Sapkowski.

Met het publiceren van de brief door CD Projekt Red geeft de ontwikkelaar aan niets te willen verbergen. Daarmee is het wel de vraag of de aandelen van de ontwikkelaar hierdoor gaan dalen. Met deze actie wordt de bal in ieder geval teruggespeeld naar Sapkowski en is het afwachten wat de volgende stap wordt in dit proces.

Eerder werd bekend dat acteur Henry Cavill de rol gaat vertolken van Geralt in The Witcher-serie. De serie hoort uiteindelijk op Netflix te verschijnen.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou