Nieuws
Witcher 3

The Witcher-bedenker eist geld van CD Projekt Red

Andrzej Sapkowski eist 14 miljoen euro aan royalty's

Geschreven door Rick Bloemzaad op
De bedenker en schrijver van The Witcher-franchise, Andrzej Sapkowski, heeft 14 miljoen euro aan royalty's geëist van ontwikkelaar CD Projekt Red.

In eerste instantie koos de schrijver ervoor om zijn deel van de winst in één keer te ontvangen toen de rechten van de franchise werden verkocht aan CD Projekt Red. Nu heeft de schrijver besloten om alsnog royalty's te eisen van de Poolse ontwikkelaar.

Sapkowski zegt dan ook spijt te hebben gehad van zijn eerdere beslissing om in één keer zijn geld te ontvangen. Hij maakte deze beslissing, omdat hij geen vertrouwen had in de groei van de franchise. Dit liep echter beter af voor CD Projekt Red dan dat Sapkowski had voorspeld.

The Witcher

Nu meldt CD Projekt Red dat de ontwikkelaar een brief heeft ontvangen van de advocaten van Sapkowski met de eis voor 14 miljoen euro aan royalty's. Dit bedrag valt buiten de oorspronkelijke afspraken die gemaakt zijn toen de overdracht van de franchiserechten plaatsvond.

"Het is de wil van het bedrijf om goede relaties te behouden met schrijvers van producten die creaties van CD Projekt Red hebben geïnspireerd. Daarom zal het bestuur er alles aan doen om een vriendschappelijke oplossing te vinden voor dit geschil; echter dient elke oplossing respectvol te zijn tegenover eerder geuite bedoelingen voor beide partijen, zo ook voor de bestaande contracten", aldus CD Projekt Red.

Witcher 3

De advocaten van Sapkowski melden in de toegestuurde brief dat het bestaande contract tussen de ontwikkelaar en de schrijver alleen van toepassing is op de eerste game van The Witcher en dat elk vervolg op de eerste game niet verbonden is aan de voorwaarden van het huidige contract. Daarmee zou de ontwikkelaar volgens Sapkowski het contract hebben verbroken en daarom eist hij nu royalties om te compenseren voor de inkomsten van elke uitbreiding van de franchise buiten de eerste game.

"We zijn ons bewust van het feit dat deze claim geen typisch verzoek is, en dat het eisen van miljoenen aan Poolse Zlotys geen alledaagse gebeurtenis is. Hoe dan ook willen wij u verzekeren dat er veel tijd is gestoken in de voorbereiding van deze zaak, en dat de schrijver zich volledig bewust is van de mogelijke scenario's die kunnen ontstaan afhankelijk van uw acties. Nog belangrijker is dat zowel wij als de schrijver voorbereid en vastberaden zijn om deze zaak tot een succesvolle afsluiting te laten aflopen", aldus de advocaten van Sapkowski.

Met het publiceren van de brief door CD Projekt Red geeft de ontwikkelaar aan niets te willen verbergen. Daarmee is het wel de vraag of de aandelen van de ontwikkelaar hierdoor gaan dalen. Met deze actie wordt de bal in ieder geval teruggespeeld naar Sapkowski en is het afwachten wat de volgende stap wordt in dit proces.

Eerder werd bekend dat acteur Henry Cavill de rol gaat vertolken van Geralt in The Witcher-serie. De serie hoort uiteindelijk op Netflix te verschijnen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Anthem krijgt matchmaking in raids en onverhandelbare items Minecraft heeft 91 miljoen maandelijkse actieve spelers
14

Reacties op: The Witcher-bedenker eist geld van CD Projekt Red

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • rpenning

  • 2 oktober 2018 17:41
  Hmmm lastig ding altijd als buiten staander, heeft cd project red zich nou misdragen of is sapkowski een eikel omdat hij in een keer meer wil omdat de serie veel groter is geworden dan hij dacht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 2 oktober 2018 17:51
  @rpenning inderdaad lastig. Vind wel vreemd dat het nu pas een probleem is voor de schrijver maar goed. 14milijoen zou ik ook wel lekker vinden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 2 oktober 2018 18:13
  @rpenning Lijkt mij het laatste. Hij gokte erop dat de game geen succes zou worden en daarom wilde hij in één keer geld bij de verkoop van de rechten ipv royalties. Nu achteraf huilen dat hij toen de verkeerde keuze heeft gemaakt. Pech gehad imo.

  (Tenzij het klopt dat de rechten expliciet voor 1 game verkocht waren.)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevTrunks

  • 2 oktober 2018 17:55
  Met de informatie die hier wordt gegeven krijg ik de indruk dat de schrijver alsnog probeert te vangen ondanks de afspraken. Het argument dat het alleen de eerste Witcher game zou betreffen vind ik zwak, zeker gezien het feit dat hij er nu pas mee komt. Ik weet 't niet, ik krijg er een beetje een vies smaakje van in mn mond.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fpsbig

  • 2 oktober 2018 18:09
  Ja ik vind het ook een beetje vreemd klinken. Als the witcher geen groot succes was geworden had je hem niet denk ik. Aan de andere kant het is wel iets wat hij heeft gecreeerd en wat ik heb begrepen zijn de rechten en voor weinig verkocht in verhouding tot het succes nu. Daarintegen gok ik dat de boeken een aardige sale boost heben gehad wereldwijd dankzij de games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 2 oktober 2018 19:47
  @Fpsbig
  Precies ik vind het begrijpelijk dat er royalties kunnen worden gevraagd aangezien het nu zo'n succes is geweest. Maar Sapkowski moet zich wel bedenken dat hij door de games nu veel meer boeken verkoopt wereldwijd (ik verwacht wel een vertienvoudiging van de oorspronkelijke verkochte exemplaren). En heeft de schrijver nu een klus als mede schrijver voor de Witcher serie. Zonder CDPR was deze productie er (waarschijnlijk) nooit geweest omdat het te onbekend zou zijn. Ik hoop dat Sapkowski zich bedenkt en een schappelijke oplossing gaat zoeken. De Witcher games zijn bijvoorbeeld niet direct een succes door de naam, er is ook onwaarschijnlijk veel passie en werk is gestoken om het zo ver te krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 2 oktober 2018 19:22
  Punt van juridische discussie is inderdaad de uitleg van de overeenkomst tussen partijen; dus of het verkopen van de rechten van de franchise tussen partijen enkel was gericht op de game die toentertijd werd gemaakt, of ook voor alle games die mogelijk zouden volgen. Daar mag een rechter zich aan gaan wagen, mits er niet geschikt wordt. Leuke zaak om te blijven volgen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xymie

  • 2 oktober 2018 20:15
  De zin van de advocaten laten het bijna op afpersen lijken:

  Both we and you are, after all, fully aware of the fact that even going public with a copyright claim may negatively impact the Group's reputation and ffurther growth. This is particularly true if the claim concerns your core activity and your most important product…. We can reasonably expect that the negative consequences of the fact that Mr. Sapkowski has not received his due compensation, and furthermore, that the validity of your copyright contracts has been called into question, may translate into a decrease in stock prices significant enough to exceed the demands formulated in this notice.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DonnyLegend

  • 2 oktober 2018 21:16
  @Xymie
  Zo dat is duidelijke taal. Ik wou "Mr. Sapkowski" nog het voordeel van de twijfel geven in deze, maar als ze blijkbaar zo uitgekookt te werk gaan zegt mij al genoeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 3 oktober 2018 00:04
  Vind het een vaag verhaal, volgens mij hebben ze geen poot om te staan. Vooral hilarisch dat de brief van de advocaten begint met ''Greetings''. Lekker professioneel voor een case van 14 miljoen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Retrail

  • 3 oktober 2018 16:54
  @WvA Dat zou kunnen komen omdat CDPR een vertaalde versie van de brief heeft gepubliceerd. Ik denk dat ze deze zelf hebben vertaald van het Pools naar het Engels. Zie ook dit stukje: Disclaimer:

  This English language translation has been prepared solely for the convenience of English speaking readers. Despite all the efforts devoted to this translation, certain discrepancies, omissions or approximations may exist. In case of any differences between the Polish and the English versions, the Polish version shall prevail. CD PROJEKT, its representatives and employees decline all responsibility in this regard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 3 oktober 2018 00:44
  Zal eraan liggen of Polen een best-seller clause (wet) heeft. Dan kan dit nog slecht uitpakken voor CD Project Red.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 3 oktober 2018 07:01
  Meneer Sapkowski moet niet zo verschrikkelijk lopen janken. Hij heeft er zelf voor gekozen om een vast bedrag te ontvangen omdat hij geen vertrouwen had in het succes van de games. Dan kan je niet opeens achteraf meer geld willen omdat het plotseling wel een succes blijkt te zijn. Dat is hetzelfde als die mede-oprichter van Apple die toen voor, ik meen, 800 dollar zijn aandelen in Apple verkocht heeft. Die zouden nu miljarden waard zijn. Die kan nu niet opeens aankloppen met het verhaal 'Ja maar ik wist niet dat mijn aandelen zoveel waard zouden worden."

  Afgezien daarvan mag Sapkowski ook wel wat dankbaarder zijn. Voor de games van The Witcher had (bijna) niemand buiten Polen van de beste man gehoord, laat staan een van zijn boeken gelezen. Dankzij CDPR zijn de boeken veel meer verkocht dan anders het geval geweest zou zijn. You can't have it both ways.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  theGrimm

  • 3 oktober 2018 12:55
  @Sander999 Precies , ik wist niet eens wie de auteur was en niet eens dat er boeken waren. Dit veranderde door de games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.