Er is de laatste dagen veel te lezen geweest over de uitbanning van de Counter-Strike clan Emmen van de online gaming community ClanBase. Onder andere op WebWereld werd de indruk gewekt dat ClanBase medewerkers PC's gehacked hadden (d.m.v. een trojan) om zodoende bewijs te vinden dat Clan Emmen cheats gebruikte tijdens Counter-Strike wedstrijden.Maar in dit geval gaat het er niet om of die clan wel of geen cheats heeft gebruikt', zo zegt de gamer die zijn echte naam niet vermeld wil zien. 'Belangrijker is het feit dat ClanBase handelt op basis van informatie die op een illegale manier is verkregen. Door dit als bewijsmateriaal te accepteren, zeggen ze eigenlijk zoveel als: wanneer je iemand verdenkt van cheaten, breek dan maar in op zijn PC. Terwijl die ander misschien wel gewoon erg goed is.

Toevallig zit ik zelf in de CS scene en volg ClanBase (en de diverse fora) dagelijks. Voor degenen die geinteresseerd zijn in het exacte verloop van de gebeurtenissen, volgt hier het relaas zoals het gebeurd is.

Clan Emmen joinde de Nederlandse Counter-Strike ladder (soort competitie) op ClanBase. Van diverse members van Clan Emmen (clantag: [=MM=]) bestonden vrijwel direct al vermoedens dat ze cheatten. Clans die de ladder joinen en gelijk met grote cijfers winnen, bestaan niet of zijn clans die zijn voortgekomen uit andere topclans. Emmen kwam niet voort uit topclans.

De warreports van clans die tegen Emmen speelden hadden 1 ding gemeen: ze bevatten het woord "cheaters". Je kunt goed zijn in Counter-Strike, maar niemand is zo goed dat ze mensen door muren dood kunnen schieten of altijd schijnen te weten waar iemand zich bevind. Aangezien er vrij makkelijk aan cheats voor Counter-Strike is te komen, waren de geruchten niet van de lucht.

Een gamer onder de naam StriKERS besloot daarom op eigen houtje enkele leden van Clan Emmen een trojan te sturen. Via deze trojan (en de IP nummers van de clanmembers) kon hij inbreken op de harde schijven van de clanmembers. Wat hij daar aantrof laat zich raden: cheats, cheats en nog eens cheats, evenals de befaamde "ASUS See-Through drivers", die je in staat stellen om in elk spel door muren te kijken. StriKERS overhandigde deze informatie aan ClanBase.

Verschillende ClanBase medewerkers gingen daarna op onderzoek uit, en ondervroegen clans die tegen Emmen hadden gespeeld, waaronder enkele topclans uit Nederland, die allemaal verloren hadden van Emmen. Deze clans hadden geen bewijs, maar verdachten Emmen wel van cheaten tijdens wars.

Daarna had ClanBase een gesprek (via IRC) met leden van Clan Emmen. In dat gesprek hebben members van Emmen toegegeven cheats gebruikt te hebben tijdens officiele ClanBase CS wars. Dit was voor ClanBase als organisatie voldoende bewijs om Emmen te bannen van ClanBase.

Eigen opinie:

ClanBase heeft genoeg bewijs gekregen om Emmen te bannen. Zelfs zonder de "illegaal" verkregen informatie van hacker StriKERS, had men genoeg reden om Clan Emmen te bannen (o.a. een bekentenis). Dat enkele gamers (waaronder TheRule) dit niet kunnen verkroppen, vind ik vreemd. Immers, ClanBase heeft het volste recht om clans te verwijderen/straffen voor het niet eerlijk spelen tijdens clanwars. Sterker nog: ClanBase hoeft zich aan geen enkele wet te houden wat dit betreft. Als ClanBase morgen de server uitzet, is er geen persoon op deze wereld die CB kan verplichten om de server weer aan te zetten.

Ik hoop dat hiermee een heleboel onjuiste informatie, zoals die te lezen was op de krakkemikkige stukjes op WebWereld en gamez.nl, de wereld uit is.

Lees hier de open brief van ClanBase mederwerker "Amsterdam Wob" aan gamez.nl en WebWereld.