De onafhankelijke ontwikkelaars The Collective en Backbone Entertainment hebben aangekondigd te fuseren in een nieuwe firma die de naam Foundation 9 Entertainment zal gaan dragen. De nieuwe firma zal zo'n 300 werknemers tellen en vestigingen hebben in Los Angeles, San Francisco, Vancouver, Boston, en Newport Beach. The Collective heeft al een aardige geschiedenis achter de rug met de ontwikkeling van games als Wrath Unleashed, Indiana Jones and the Emperor's Tomb en Buffy the Vampire Slayer. Momenteel werkt The Collective aan Star Wars: Episode III voor LucasArts en Mark Ecko's Getting Up: Contents Under Pressure voor Atari. De geschiedenis van Backbone Entertainment is nog wat beperkter. Deze firma heeft onder andere Midway's Arcade Treasures 2 ontwikkeld is momenteel bezig met Death Jr. voor de PSP en de multiplatform filmgame Charlie and the Chocolate Factory.

De reden van de fusie is niet zozeer om de kosten voor de ontwikkeling van next-gen het hoofd te kunnen bieden, zoals de Wall Street Journal suggereerde. Wel heeft men met de fusie een brede basis om zo de investeren in nieuwe mogelijkheden voor de toekomst en beter aan de wensen van de uitgevers te voldoen.

De firma's hebben opvallend genoeg in de geschiedenis nooit echt wat met elkaar te maken gehad. Ze hebben elkaar op de E3 ontmoet en onder het genot van veel bier zijn ze tot deze fusie gekomen. Hoe raar kan het lopen.