In Azië zijn MMORPG een veel aanweziger hier. Een hele generatie groeit op dit moment op tijdens het spelen van Linage II en Ragnok Online. In Thailand is het probleem zelfs zo erg geworden dat de regering heeft besloten in te grijpen.

Mensen boven de 18 kunnen op het postkantoor een kaart halen, hiermee blijft het spel 24 uur per dag bereikbaar. Voor de gamers zonder de kaart stopt Ragnok Online om 22:00. De regering verdedigt het besluit door te wijzen op de verschillen in de Westerse en Oosterse cultuur. Tevens waren ze bang dat kinderen belangrijke activiteiten laten liggen om maar te kunnen gamen.More than 700,000 young Thais are now playing Ragnarok Online, a massive multiplayer online role-playing game, which has taken Asia by storm.

[..]The game has proved so popular that many fans have been playing long into the night. This raised concerns that Thai children were missing out on other important activities like study and sleep.

The problem became so great that the Thai government imposed a curfew almost six months ago. Het verbod is inmiddels al een kleine 6 maanden van kracht. Uiteraard weet men de regels gemakkelijker te omzeilen, het bemachten van een ID kaart is niet echt een probleem. Wel is het natuurlijk de vraag over een overheid mag ingrijpen bij het opvoeden van kinderen. Is het niet zo dat deze kinderen heel vertrouwd raken met het gebruik van een computer? Lees er mee over bij de BBC.