Wayward Tide biedt actie, avontuur en puzzelelementen. Het verhaal speelt zich af in de gouden eeuw van piraterij. De speler kan met drie anderen vijf eilanden ontdekken en schatten veroveren. "Vecht tegen gevaarlijke vijanden, verzamel schatten, los puzzels op en vermijd dodelijke vallen... of backstab je piratencrew om verder te komen!", meldt één van de makers op de Chucklefishblog.

De ontwikkelaar richt zich voornamelijk op de werking van puzzels en vallen. Waneer de speler met vrienden speelt en op een drukplaat-val terechtkomt, dient iedereen er tegelijk van af te stappen. Als iemand te vroeg er af stapt, krijgt een van de vrienden een kei op zijn hoofd. Daarbij meldt de studio wel een manier toe te voegen om vrienden weer tot leven te wekken.

Spelers die doodgaan beginnen echter wel weer bij de beginstad. De gevonden schatten nemen zij mee, waardoor ze hun personage kunnen verbeteren door spullen te kopen in de winkels daar. De levels worden willekeurig gegenereerd. De game biedt tevens ondersteuning voor mods. De game is nog maar net in ontwikkeling en een releasedatum is nog niet bekend.