Nieuws
Square Enix

Square Enix wil aandelen in ontwikkelstudio's deels verkopen

Er moet meer focus komen op de Japanse games van de uitgever

Geschreven door Michel Musters op
Square Enix is van plan om aandelen van ontwikkelstudio's die de uitgever in het bezit heeft deels te verkopen.

Dat heeft het bedrijf laten weten in een gesprek met investeerders na het bekendmaken van diens fiscale kwartaalcijfers. Analist David Gibson was aanwezig bij het gesprek en deelde informatie op Twitter.

Volgens Gibson meldt Square Enix dat de verkoop van Crystal Dynamics, Eidos Montreal en Square Enix Montreal aan Embracer Group de eerste fase van een overkoepelend plan van de uitgever is. Fase 2 moet de financiële structuur van de studio's die nog in het bezit zijn op de schop nemen.

Square Enix meldt dat stijgende kosten voor het ontwikkelen van games er voor zorgt dat studio's die volledig van de uitgever zijn selectief te werk moeten gaan - wat als gevolg expansie limiteert. Door gedeeltelijk aandelen van sommige studio's aan gewillige bedrijven te verkopen, wordt dit probleem voor een groot deel opgevangen.

Het bedrijf gaf niet aan welke studio's het deels wil verkopen, maar gaf wel aan dat het vooral om Europese en Amerikaanse studio's ging. Dit moet er tegelijk voor zorgen dat er nog meer nadruk kan komen te liggen op de ontwikkeling van Japanse titels. Gibson speculeert dat bedrijven als Tencent, Nexon en Sony interesse zouden kunnen tonen.

Square Enix zag een daling van bijna 16 procent in netto-omzet in afgelopen kwartaal ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Hoewel de verkoop van diens games minder geld oplevert, is de verkoop van abonnementen voor mmo Final Fantasy 14 gestegen.

Het bedrijf ging tijdens het gesprek met investeerders ook meer de diepte in over de keuze om Square Enix Montreal, Crystal Dynamics en Eidos Montreal te verkopen. De keuze werd gemaakt omdat de uitgever bang was dat de games van deze westerse studio's de verkoop van de games van de rest van Square Enix zouden kannibaliseren.

Dit artikel delen:

Lees meer

Pokémon Scarlet en Violet-analyse met Luuc ten Velde- Bonuslevel 121 'Kleinschalige alfatest voor Diablo 4 wordt nu gehouden'
1

Reacties op: Square Enix wil aandelen in ontwikkelstudio's deels verkopen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    racerozzy

    • 5 augustus 2022 16:52
    Heel goed, dit is wat ik wil zien een duidelijk richting en een doel en niet teveel side tracking met allerlei projecten erbij. Wat me wel zorgen baart is dat het gedreven is door het proeven van maandelijkse inkomsten van een MMO tegenover single player games. We gaan zien waar het naartoe gaat, focus op Japanse games heeft voor mij zoiezo de voorkeur, westerse games zijn nooit mijn ding geweest.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.