Vorige week meldde David Jaffe, de man achter God of War, dat hij graag een centrale console zou zien waar alle games op uitkomen. In een interview liet Yoichi Wada, president van Square Enix, weten dat dit idee geen toekomst heeft.

Wada is juist te spreken over de diversiteit van de verschillende consoles. "Dat zat er toch wel aan te komen, het is niet per ongeluk zo gekomen", aldus Wada. Hij heeft het natuurlijk over de grote verschillen tussen de Wii, PlayStation 3 en Xbox 360. "Videogames werden in de jaren '80 populair en tot 2000 was het belangrijkste er voor zorgen dat iedereen een console in huis had. Maar nu hebben we meer gamers met verschillende smaken. Het is belangrijk voor zowel hardware- als software-ontwikkelaars om te beseffen hoe met de diversiteit aan vraag om te gaan."

Wada noemt als voorbeeld de Wii, die doordat Nintendo de nadruk legt op Wii Sports in plaats van Zelda veel meer het imago heeft van speelgoed. Sony pakt dat weer anders aan en heeft een multimedia-machine. "Het is de verantwoordelijkheid van ontwikkelaars om goed te communiceren aan de consumenten welke console en game het beste voor hen geschikt is."

Door deze ontwikkelingen ziet Wada een toekomst waarin één console de standaard is niet gebeuren. "Het zou voor mij als gameontwikkelaar natuurlijk erg handig zijn. Ik zie het graag gebeuren, maar het is nagenoeg onmogelijk."