'Spelers van actiespellen hebben hogere reactiesnelheid' | Gamer.nl

'Spelers van actiespellen hebben hogere reactiesnelheid' | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Onderzoekers lieten een groep gamers in de leeftijd van 18 tot 25 jaar de games Call of Duty 2 en Unreal Tournament spelen en een andere groep het minder actievolle spel De Sims 2. Beide groepen werden gevraagd om de spellen in totaal vijftig uur te spelen. Hierna moesten de proefpersonen meedoen aan verschillende testen waarvoor een snelle reactie vereist was. Zij moesten acties op een scherm analyseren en vervolgens in zo'n korte mogelijk tijd vragen over die acties beantwoorden. Ook moesten de proefpersonen meedoen aan een geluidstest.

Sneller

Uit het onderzoek bleek dat de groep gamers die actiegames gespeeld hadden de vragen 25 procent sneller beantwoordden dan de spelers van De Sims 2 en ook net zoveel vragen goed hadden. "Het is niet zo dat de spelers van actiegames trigger-happy en minder nauwkeurig zijn. Ze zijn net zo nauwkeurig en daarnaast sneller. Spelers van actiegames maken meer juiste besli ingen per tijdseenheid", zegt Daphne Bavelier, een van de auteurs van het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology, waarin de resultaten van het onderzoek beschreven werden.

Volgens de onderzoekers helpen videogames mensen een verhoogde gevoeligheid te ontwikkelen voor alles wat er om hen heen gebeurt. Het spelen van games verbetert volgens de onderzoekers een brede hoeveelheid aan algemene vaardigheden zoals het doen van meerdere dingen tegelijk en het vinden van vrienden in een mensenma a.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou