'Spelers moeten toegang krijgen tot code verlaten online games' | Gamer.nl

'Spelers moeten toegang krijgen tot code verlaten online games' | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

De EFF heeft daar een petitie voor opgesteld. De organisatie wil een uitzondering op de Amerikaanse auteurswet Digital Millennium Copyright Act. Spelers zouden door deze uitzondering zelf aan de slag kunnen met spellen "die niet langer ondersteund worden door de ontwikkelaar, en verbinding met een server vereisen".

Spelers moeten volgens de EFF toegang krijgen tot de code van een spel, waaronder de code die serververbinding mogelijk maakt. Daardoor zouden ze bijvoorbeeld verplichte online authenticatie kunnen omzeilen door de code aan te pa en. Dat valt nu vaak onder copyrightschending.

De petitie maakt wel een uitzondering voor "persistend world mmo's", oftewel mmo's waar de wereld online blijft als spelers uitloggen.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou