De Sony S1, zoals de codenaam momenteel zou luiden, draagt het PlayStation Certified-keurmerk. Dit betekent dat er PlayStation-games voor Android-apparaten op gespeeld kunnen worden via PlayStation Suite, net als op de Xperia Play-telefoon. Er zullen bovendien al een aantal PSOne-games op het apparaat geïnstalleerd staan, wanneer deze in de winkel wordt verkocht. Het apparaat zou zijn gefocust op Sony's Qriocity-software. Met deze service kunnen video's, muziek, boeken en games worden gestreamd.

De tablet heeft een scherm van 9,4 inch met een resolutie van 1280 bij 800 pixels. Daarmee is de schermdiagoneel 0,3 inch, ongeveer 8 milimeter, kleiner dan die van de iPad terwijl de resolutie hoger is. Het apparaat draait op Android 3.0, met codenaam Honeycomb. Deze versie van Android wordt speciaal voor tablets ontwikkeld. Momenteel werkt Sony aan het aanpassen van het besturingssysteem aan zijn eigen wensen.

Volgens Engadgets bronnen werkt er een getalenteerd team aan de S1 dat bestaat uit mensen uit Sony's Vaio-, Reader-, Sony Ericsson- en PlayStation-takken. De Vaio-afdeling, die verantwoordelijk is voor Sony's laptops, zou aan het hoofd van de ontwikkeling staan. Desalniettemin wordt het apparaat niet met het Vaio-merk gelanceerd.

Ontwerp

Engadget heeft een mock-up van de tablet gemaakt aan de hand van informatie uit hun bronnen. Wanneer de S1 horizontaal wordt vastgehouden, lijkt het alsof de bovenkant naar achteren is gekruld. Sony wil het laten lijken op een open paperback die in iemands achterzak zit of een dubbelgevouwen magazine.

Het idee achter de krul is ook dat het apparaat schuin naar de gebruiker toe ligt, wanneer deze op een tafel of op schoot wordt gelegd. Hierdoor zou het toetsenbord beter te gebruiken zijn. Wanneer de S1 verticaal, oftewel in portrait-stand, wordt vastgehouden, zou de bolling ervoor zorgen dat het apparaat beter in de hand ligt. Door de betere grip zou het apparaat bovendien lichter aanvoelen dan de iPad. 

De bolling in de tablet zou plaats bieden aan de batterij en aan de Tegra 2-processor. Verder zou het apparaat beschikken over camera's aan de voor- en achterkant en een USB-aansluiting. De enige fysieke knoppen zijn de volumeknoppen en het is nog mogelijk dat er een aparte Q-knop komt voor de Qriocity-diensten. Ook bevat de S1 een infraroodpoort, zodat deze ook als afstandsbediening gebruikt kan worden. Voor het bedienen van nieuwe Sony Bravia-televisies heeft de S1 bovendien Sony Bravia Remote-software.

Engadget

Hoewel alle berichtgeving over de S1 niet bevestigd is door Sony, heeft Engadget zich in het verleden meerdere malen bewezen als een betrouwbare bron voor dit type geruchten. Zo toonde Engadget de eerste foto’s van Google’s Nexus One, de iPad, de nieuwe Macbook Air en de Xperia Play.