Nieuws

Sony over PS4 Pro, PSVR, Vita en backwards compatibility

Backwards compatible-games: 'waarom zou iemand dat willen spelen?'

Geschreven door Jacco Peek op
Sony Interactive Entertainment America CEO Shawn Layden heeft in verschillende interviews verteld over de toekomst van PlayStation. Hij heeft vertrouwen in PSVR en de Vita, is lovend over de PlayStation 4 Pro. Hiernaast zegt zijn collega Jim Ryan dat hij backwards compatibility niet snel ziet gebeuren.

"Zoals je weet haalden we vorig jaar een stunt uit door drie nieuwe stukken hardware uit te brengen in zestig dagen. Waarschijnlijk doen we dat niet nog een keer. We zien PlayStation VR niet als een trend van korte duur, maar een gloednieuw medium. Niet alleen voor gaming entertainment, maar ook voor non-gaming entertainment", aldus Layden.

Over verkopen van nieuwe hardware meldde Layden dat een op de vijf verkochte PlayStation 4-consoles een Pro betreft, ondanks de meerprijs van honderd dollar. Over de verkopen van de PlayStation VR was hij ook positief, Sony heeft wat hem betreft wat steken laten vallen wat de bevoorrading van de bril betreft.

Vita

Layden zei verder in een interview met The Verge dat de PlayStation Vita als platform nog steeds levensvatbaar is.

"Vita is nog steeds een levensvatbaar platform, hoofdzakelijk op de Japanse en Aziatische markten. We hebben ontwikkelaars in Japan die voor dat platform ontwikkelen, maar het sloeg gewoon niet aan in Europa en Amerika. Het is moeilijk om in te schatten waarom precies, maar het had voor ons gewoon geen groot genoeg publiek om er verder aan te bouwen."

Backwards compatibility

Tot slot ging het Europese Sony-hoofd Jim Ryan in op backwards compatibility voor PlayStation 4.

"Hoewel we hebben geploeterd met backwards compatibility kan ik zeggen dat het een van de features is waar veel om wordt gevraagd, maar eigenlijk niet veel wordt gebruikt. En ik was laatst op een Gran Turismo-evenement waar ze PlayStation 1-, 2-, 3- en 4-games hadden staan. De PlayStation 1 en 2 zagen er antiek uit, waarom zou iemand dat willen spelen?"

Sony bevestigde vandaag ook een aantal games die getoond worden op E3 2017.

Bron: Time

Dit artikel delen:

Lees meer

Meer openwereldgames krijgen multiplayer volgens Red Dead-schrijver Sony bevestigt een aantal games voor E3 2017
16

Reacties op: Sony over PS4 Pro, PSVR, Vita en backwards compatibility

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 6 juni 2017 11:04
  Waarom iemand dat zou willen spelen?
  Simpel. Omdat retro en herinneringen van mensen soms net zo leuk kan zijn dan een nieuwe game van nu.
  Ik snap zijn gevoel wel maar ik heb dan eigenlijk het gevoel dat hijzelf geen old school gamer is.
  Hij moet anders toch ook leuke herinneringen aan vroegere games hebben zou ik zeggen.
  Nou ja hoe dan ook ik vind backwards compatibel voor PS2 een gemis op de ps3.
  Hopelijk herstellen ze dat ooit op ps4 of 5.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 6 juni 2017 11:18
  Ik vind het wel een klein beetje laf van Sony.
  Ze geven hierbij aan dat ze enkel interesse hebben in grote successen en als die verwachtingen uitblijven, ze eigenlijk geen behoefte hebben om beter hun best te doen.

  Nee, de Vita is absoluut niet het meest populaire apparaat, maar Sony heeft er naar mijn inziens ook niet echt hun best voor gedaan in het westen, amper 1,5 E3 aandacht.

  En dan dat puntje Backwards compatible… Ja niemand zit inderdaad te wachten op Gran Turisomo 1 en 2, maar wat te denken van klassiekers van de ps2 zoals bijv de Onimusha serie, Maximo, Megaman Collection, Grandia series, #hack, Dirge of Cerberus, Valkyria en dan heb ik het nog niet over een hele hoop leuke PS3 games gehad zoals bijv Nier.

  Ik weet dat er ondertussen een hoop remasters uit zijn, maar de optie voor Backwards maakt je console een stukje sterker. Ik heb al mijn systemen nog dus heb de optie, maar veel mensen hebben alleen de ps4 nog. Het moet mogelijk zijn, maar het kost ze gewoon geld aan downloads en Now abbo's, daarom willen ze niet verder werken aan het backwards Compatibility programma.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 6 juni 2017 11:38
  Ik snap dat niet iedereen zoals ik een ps1, 2, 3 , 4 en 4pro opgesteld heeft staan, er de ruimte of geld voor heeft, maar ik prefereer het boven emulatie. Wil echt niet zeggen dat ik vind dat ze er geen moeite in moeten stoppen , maar de truth is: de Cell processor is een bitch en gaat nog heel lang niet gemuleerd worden. (voor ps3 games) , en het ondermijnd hun PSnow visie. (niet dat ik dat support).

  Maar vaak is de gedachte aan een goeie game vele malen leuker als dat je hem daadwerkelijk terugziet , zeker de 3D psx 1 games zien er af en toe te erg uit (net als N64 games erg slecht oud worden) , en geupscaled naar 1080p op een lcd zonder scanlines is helemaal bagger. Ik prefereer ze gewoon op mijn crt. In originele staat.

  En tja, de vita, technisch en game-wise is er echt niets mis met dat apparaat , zelfs superieur aan een bepaalde handheld van de concurrentie, maar nooit een succes ala de psp geweest, aan het apparaat ligt het niet en blij dat er nog zo nu en dan games voor uit komen (en stiekem ook mijn psx1 emulator via de ps-tv)

  PSvr verkoopt als een malle en de cijfers van de pro zijn ook goed..

  heb zin in de E3 !!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 6 juni 2017 12:20
  @casualkiller Ik had tot voor kort ook nog een crt tv voor de PS1 en oudere spelcomputers. Die zien er inderdaad echt niet uit op een hdtv. Maar inmiddels ben ik toch overgegaan op emulatie: De Pi 3B emuleert al die oude consoles nagenoeg perfect en zelfs het beeld is nu net zo goed als op een crt tv, inclusief gesimuleerde scanlines.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 6 juni 2017 14:59
  @nuage deels mee eens, ik heb ook een pi3 (met happi game center erop) en, ja het komt in de buurt maar het blijft een gekloot met controllers, maar het is wel gemakkelijk en nagenoeg perfecte emulatie, tot op psx niveau.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 6 juni 2017 17:51
  @casualkiller Gekloot met controllers? Ik heb Retropie 4.2 erop draaien…xbox 360, ps3 en ps4 controllers worden allemaal herkend en je instellingen worden meteen opgeslagen. Ik had nog een lag vrije adapter liggen waarmee zelfs ps1 en ps2 controllers perfect werken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 6 juni 2017 20:59
  @nuage happi game center is een custom retropie achtig ding, en hoewel het prima werkt, snes of nes titels met een ps4 controller spelen blijft weird (voor mij) en het gekloot ligt bv (again, voor mij) in bijvoorbeeld Final Burn en capcom titels , als ik mijn arcade stick werkend wil krijgen moet ik 1 ps4 DS erin pluggen en daarna mijn Hori rap4 , want de meeste capcom arcade kasten gebruiken, hoe raar dit ook klinkt, player 2 start als coin slot , dus ligt mijn hele buro hier vol met controllers ( en de combi 360 controller + ps4 arcade stick werkt niet, mede als 360 controller + 360 arcade stick) ik ben dus continue aan het hotswappen =))

  mijn pc werkt in dat opzicht vele malen beter! maar i love the Pi. prachtig apparaat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 7 juni 2017 08:33
  @casualkiller Oke thanks, goed om te weten. Ik had nog wat cps1 en cps2 roms liggen, maar klinkt me als teveel gedoe om de arcade stick te laten werken (heb ook de hrap4).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 6 juni 2017 15:59
  Goed tegenwoordig zien die games er inderdaad wel slecht uit.
  Maar toen we naar de ps3 gingen heeft Sony niet goed nagedacht over hun achterban.
  Achteraf heeft de ps3 genoeg verkocht maar ik blijf het jammer vinden dat alle 100 miljoen ofzo verkochte PS2 eigenaren niet op de ps3 konden doorgaan met hun geliefde games. Waar men op dat moment nog niet op terug keek als ouderwets.
  En toen heeft Sony bij de ontwikkeling daar al niet over nagedacht.
  Ja middels de eerste versie een emulatie.
  Maar nooit gewoon dat de computer het kon.
  Dat vind ik wel belachelijk.
  Dat ze nu geen ps1 of 2 backwards maken Ok maar tenminste de ps5 zou later gewoon de huidige generatie moeten kunnen spelen.
  Dat is nu net wat de ps1 naar de 2 zo sterk maakte. Je koop een nieuwe console maar kunt gewoon lekker doorspelen met je library.
  Dat biood Sony destijds als een meerwaarde ten opzichte van welke nintendo console dan ook.
  En xbox was toen nog nieuw en had geen backwards nodig.
  De gameboy en ds serie is eigenlijk nog het meeste trouw aan alle klanten.
  Daar kun je tenminste 1 generatie games op terugspelen. Kun je van nintendo veel zeggen maar dat vind ik respect.
  Jammer dat ze op ander vlakken dan wel fouten maken.

  En ook te bedenken dat de xboxone wel steeds meer kan afspelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 6 juni 2017 20:57
  @watashi-wa-maurice-desu de ps3 speelde bij launch (en nog steeds) standaard ook ps1 games af, en er was een model met complete ps2 backward compatibility. Sterker nog, deze ps3 heeft ps2 hardware onboard (emotion engine). dat hebben ze later gedropped vanwege de kosten, ja.

  daarbij, stop nu eens een Wii-u game in je switch ?

  En de xboxOne, en dat terwijl ik applaudisseer voor hun BC, uit een artikel van arstechnica vandaag:
  " Our analysis used a third-party API to randomly sample usage data from nearly one million active Xbox One Gamertags over a period of nearly five months starting last September (read the introductory piece for much more about the data and methodology). In the end, only about 1.5 percent of the more than 1.65 billion minutes of Xbox One usage time we tracked was spent on the 300+ backward-compatible Xbox 360 games, in aggregate. That translates to an average of just 23.9 minutes per sampled active Xbox One user spent on Xbox 360 games out of 1,526 average minutes of Xbox One usage during the sampling period. "

  https://arstechnica.com/gaming/2017/06/backward-compatible-xbox-360-games-are-less-than-2-of-xbox-one-usage-time/

  moraal van dit verhaal:

  Wil je je oude games blijven spelen? Verkoop je hardware niet. En hoe goed de emulatie ook is: het blijft emulatie het is nooit 100% 1:1.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 6 juni 2017 11:39
  De PS4 is in iedergeval sterk genoeg om de PS1 en PS2 volledig te kunnen emuleren en zelfs te enhancen (kijk maar naar de PC emulators die er zijn, daar zien PS1 en PS2 spellen er een heel stuk beter uit dan op de originele hardware). PS3 zal nog niet kunnen, ondanks dat er inmiddels wel een PC emulator is, daar heb je nog veel betere hardware voor nodig.
  Maar zeggen 'wie wil dat nu nog spelen', dan ben je toch wel een echte snob, ik speel zelf nog regelmatig oude games (zelfs nog oude philips videopac spellen), ja ze zien er niet zo mooi uit als de huidige games, maar dat neemt niet weg dat ze vaak genoeg vele malen leuker zijn om te spelen dan die huidige games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 6 juni 2017 11:45
  Nostalgie is een van de krachtigste emoties.

  Als ik ooit de 7 miljoen win komt er een grote "nerd-room" waar alle klassieke consoles komen te staan en ook de Commodore 64 en Amiga.

  Lekker Barbarian spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jinyi

  • 6 juni 2017 13:12
  helft van spellen op ps4 is tegenwoordig remasters….zijn zeker bang dat ze niks meer kunnen uitgeven als backwards compatible wordt >_<

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 6 juni 2017 14:08
  "Hoewel we hebben geploeterd met backwards compatibility "
  Wat ie eigenlijk zegt is dat het ze niet gelukt is om het goed voor elkaar te krijgen, dus nu is het een feature die niet belangrijk is. Way to fail.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • dakoota

  • 6 juni 2017 16:03
  BC is noodzakelijk voor bv. de Metal Gear serie, met name omdat veel ps3's op dit moment aan het uitvallen zijn… destijds was de cell processor te duur (ten opzichte van xb360) waardoor ze moesten bezuingen op de interne infrastructuur (met name toen xbox zijn prijzen flink liet zaken)… ondanks dat de ps3 een prachtmachine was/is, is de kwaliteit om te janken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 6 juni 2017 20:09
  Zo goed om steeds weer te zien dat Sony vierkant achter PSVR staat. Meer vertrouwen, meer geïnteresseerde devs, meer games!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.