Project Morpheus is de codenaam voor de vr-bril, die geschikt is om te werken met de PlayStation 4. Het huidige prototype is volgens Shuhei Yoshida, president van Sony Worldwide Studios, het "hoogtepunt van de laatste drie jaar werk om onze visie voor virtual reality voor games te realiseren en de grenzen van play te verleggen."

De headset gebruikt een 1080p display, bevat een 90 graden field of view en werkt samen met PlayStation Camera voor tracking en met PlayStation Move voor motion control. Het systeem wordt verbonden via HDMI en USB, en hoewel het huidige prototype nog een kabel heeft, wil Sony de bril draadloos maken. Volgens Sony is Project Morpheus niet zwaar en is het ontwerp zo gemaakt dat de lenzen niet beslaan.

Yoshida zei verder: "Niets brengt een gevoel van immersie beter dan VR. VR is een droom geweest voor veel gamers sinds de computer is uitgevonden. Veel van ons bij PlayStation hebben gedroomd van VR en wat het zou kunnen betekenen voor de gaming gemeenschap."

Zes gebieden

Naast Yoshida, sprak Richard Marks van Sony Magic Lab ook tijdens de presentatie. Volgens Marks zijn er zes gebieden die Sony onder controle moet hebben om virtual reality te laten werken: zicht, geluid, tracking, controle, gebruiksgemak en content. Op het gebied van zicht wijst Marks op Sony's ervaring met optische technologie en beeldtechnologie. Op het gebied van geluid werkt Sony volgens Marks aan 3D-technologie om de immersie te verbeteren. Voor tracking en controle noemt Marks PlayStation Camera en PlayStation Move als kant-en-klare oplossingen. Qua gebruiksgemak heeft Sony zich ten doel gesteld om de bril comfortabel en plug-and-play te maken, terwijl op het gebied van content een lange lijst aan softwarepartners werd aangekondigd. Onder andere Epic Games, Crytek, Autodesk en Unity werken samen met Sony.

Sony heeft nog geen releasedatum voor het apparaat aangekondigd, maar laat weten dat de SDK's voor ontwikkelaars binnenkort uitgestuurd worden. Tijdens de GDC kan Project Morpheus op de beursvloer getest worden. Demo's van games die Sony al klaar heeft zijn onder andere Thief en EVE Valkyrie.