Het onderzoek, dat werd gehouden aan de Universiteit van Oklahoma Health Sciences Center, richtte zich voornamelijk op het aantal calorieën dat kinderen verbranden tijdens verschillende (sportieve) bezigheden. De 24 kinderen, variërend in leeftijd tussen de tien en dertien jaar, moesten afwisselend tv kijken, uitrusten, Wii Sports Boxing en Bowling spelen, twee moeilijkheidsniveau's in Dance Dance Revolution halen en op verschillende standen op een loopband lopen.

Meer calorieën

Volgens het onderzoek verbrand je door het spelen van Exergames net zoveel of meer calorieën dan sportief wandelen. In vergelijking met uitrusten, verbranden de kinderen meer dan drie keer zoveel calorieën met het spelen van Dance Dance Revolution en Wii Sports. Volgens het onderzoek is het opvallend dat Wii Sports, dat meer op het trainen van het bovenlichaam gericht is in plaats van heel het lichaam, toch nog een behoorlijk aantal calorieën verbrandt.

"Een belangrijke eigenschap van exergaming is de entertainment-factor. Hierdoor kan de gebruiker meer gemotiveerd worden dan wanneer er een traditionelere manier van sporten wordt gekozen. Actieve games zoals Dance Dance Revolution en Wii Sports zijn een goed alternatief voor de gevestigde vidoegames en kunnen uitgewerkt worden tot een gestructureerd trainingsprogramma, dat een prima aanvulling vormt op wandelen en fietsen", aldus de onderzoekers.