De game is het spirituele vervolg op Sid Meier's Alpha Centauri, dat in 1999 verscheen. Beyond Earth is net als Alpha Centauri een turn-based stategiegame met een sciencefiction thema. Als onderdeel van een expeditie op zoek naar een nieuw thuisland reis je met jouw mensen een nieuw tijdperk in. Je onderzoekt, verkent en koloniseert een buitenaardse planeet en bouwt een nieuwe beschaving op in de ruimte. Steden die je opbouwt zijn uit te breiden naar andere naburige planeten. Vervolgens is er de kans dat je buitenaardse wezens en rassen tegenkomt. 

EA's eigendom

Onlangs vertelde Sid Meier in een interview met Gamer.nl dat Alpha Centauri nog steeds leeft onder de werknemers:  "Alpha Centauri is de game waar we na al die jaren nog steeds de meeste vragen over krijgen, meer dan over welke Civilization-titel ook, dus dat zegt wel iets over het spel. En ook de teamleden die toen aan het spel werkten zijn er hartstikke trots op: er slingeren in de studio [Firaxis– red.] nog genoeg Alpha Centauri-koffiemokken rond."

Dat Beyond Earth niet de naam Alpha Centauri meekrijgt heeft te maken met het feit dat de merknaam nog steeds in handen is van EA. 

Sid Meier's Civilization: Beyond Earth verschijnt in de herfst voor de pc.