De VP van marketing bij SEGA, Scott Steinberg, heeft zich kritisch uitgelaten over de ondermaatse ondersteuning die third-parties momenteel verlenen aan de Nintendo Wii. "Er bestaat geen enkel excuus om dit nieuwe platform aan je neus voorbij te laten gaan", aldus Steinberg. SEGA is één van de weinige third parties die al een serieuze ondersteuning voor de vernieuwende console heeft gedemonstreerd. Super Monkey Ball Banana Blitz verschijnt met de launch en Sonic Wildfire in het eerste kwartaal van volgend jaar.

"Veel third party uitgevers lijken de strategie achter de Wii niet echt door te hebben en spelen er daardoor niet goed op in." Dit werd recentelijk nog bevestigd toen uit een analyse bleek dat veel third parties erg verrast waren door de enorm positieve ontvangst en omvangrijke verslaglegging van de Wii tijdens de E3. Pas daarna zijn velen serieuzer naar de Wii gaan kijken als een platform om ook als third party winst op te maken. Toen werd het grote potentieel pas onderkend. Nu zijn ze echter te laat om te profiteren van de launch.

Steinberg vindt eveneens dat veel third parties zich nog niet van hun creatieve kant hebben laten zien. "De Wii is zo gemaakt dat je er echt specifiek voor moet ontwerpen. Simpele ports zullen niet werken. Je hebt creativiteit nodig en niet elk bedrijf heeft daar voldoende gekwalificeerde mensen voor in dienst." Er zijn inderdaad zeker wel uitgevers en/of ontwikkelaars op te noemen die niet al teveel creativiteit tentoonspreiden in hun gemiddelde games-lineup. "Nintendo's matige reputatie waar het aankomt op relaties met third parties, is een slecht excuus. SEGA heeft een goede relatie met Nintendo. De Amerikaanse bedrijven doen gewoon niet goed genoeg hun best om indruk te maken op de Japanse gamesgigant uit Kyoto."

Er zijn voor aanvang van de E3 ook veel voorspellingsfouten gemaakt door uitgevers. "Men keek teveel naar het verleden en de prestatie van de GameCube ten opzichte van de Xbox en PS2. Dat verleden is echter totaal niet meer relevant voor de Wii, omdat Nintendo nu een compleet andere richting inslaat." Door SEGA's nauwe relatie met Nintendo, zagen zij die nieuwe richting wel heel snel in. "De Wii stelt uitgevers en ontwikkelaars in staat om op een andere wijze games te ontwerpen ten opzichte van de andere twee platforms." Steinberg sloot af door te zeggen dat hij er in gelooft dat Nintendo het gat qua marktaandeel ten opzichte van Sony in grote mate kan verkleinen door hun nieuwe strategie.