Nieuws
Lumberyard

Robots kunnen stemacteurs vervangen in Amazons game-engine

Geen gedoe met levende stemacteurs

Geschreven door Eline Oosterloo op
Amazons game-engine Lumberyard bevat nu de mogelijkheid om stemacteurs te vervangen door robots.

Hoewel stemacteurs nog steeds te gebruiken zijn in games gemaakt in Amazons Lumberyard-engine, is er nu een mogelijkheid om met artificiƫle stemmen te werk te gaan. Op deze manier kunnen kosten en onderhandelingen met echte stemacteurs vermeden worden.

Met de nieuwe update biedt het bedrijf nu 50 verschillende stemmen aan in maar liefst 24 verschillende talen. In de toolset kunnen ontwikkelaars nu zelfs automatische lipsynchronisatie gebruiken voor elk in-game 3D-model. In de korte demonstratie van Amazon is deze feature te zien, waarin tekst wordt omgezet naar spraak door het programma.

Lumberyard is gebaseerd op CryEngine, die onder andere in games als Persona 5 en Far Cry gebruikt worden. Lumberyard is uitgebracht in 2016 en is alleen te gebruiken wanneer de ontwikkelaar ook kiest om gebruik te maken van een van de betaalde Amazon Web Services (AWS). Dit kostenplaatje kan vooral voor onafhankelijke ontwikkelaars een hoge drempel zijn om de engine te gebruiken.

Toevallig heeft vakbond voor stemacteurs SAG-AFTRA een paar dagen geleden een nieuw akkoord goedgekeurd, dat ervoor zorgt dat stemacteurs meer rechten en een bonus krijgen in dienstverbanden met verscheidende gamebedrijven als EA, Take-Two en Warner Bros. Games. Bekijk hieronder de video van robotstemmen in de engine van Amazon.

Dit artikel delen:

Lees meer

Jurassic World-schrijver gaat aan Metal Gear Solid-film werken Ubisoft is 'erg blij' met verkoop van Switch-games
4

Reacties op: Robots kunnen stemacteurs vervangen in Amazons game-engine

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • RidgeRazor

  • 9 november 2017 16:20
  Ik ben hier nog vrij sceptisch over. Natuurlijk is dit een optie voor een groep NPC's met een zeer kleine rol in een game. Maar als ik in een game zit met een goed verhaal en diep uitgeschreven karakters, zijn het de stemacteurs die alles een niveau hoger tillen en niet een generische stem. Dialogen moeten leven, met een accent of nadruk op woorden. Dit staat allemaal nog in de kinderschoenen, natuurlijk, maar ik zie dit nog lang niet als de standaard. En gelukkig maar ook.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • jaquesparblue

  • 9 november 2017 21:07
  @RidgeRazor Voor de story waar de focus op ligt, zeer zeker. Maar je kan hierdoor je digitale wereld veel beter vullen door de achtergrond te vullen met gesprekken e.d. die normaal beperkte "noise" zou zijn.

  Ik verwacht dat CIG dit op termijn in SC, wat toevallig ook op Lumberyard draait, zal inbouwen als ik zie hoe ze hun werelden willen gaan vullen op de laatste citizencon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ragpost

  • 10 november 2017 08:33
  Tja, ik ben benieuwd in hoeverre ze hierin het stukje menselijkheid en emotie kunnen overbrengen. van wat ik nu hoor, klinkt het exact als acapela-group.com

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 10 november 2017 09:31
  Fantastisch dit.
  Over 10 jaar weten we niet beter meer. AI heeft de laatste jaren zo`n grote stappen gemaakt. Bovenstaand voorbeeld is maar een topje van de ijsberg wat nu al kan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.