Riot Games-werknemers dreigen met weglopen na ophef

Riot Games-werknemers dreigen met weglopen na ophef

Werknemers van Riot Games dreigen weg te lopen, nadat het bedrijf rechtzaken van twee werknemers heeft geblokkeerd. Een clausule in de contracten zou inhouden dat de werknemers hun klachten binnensdeurs moeten oplossen.

In augustus vorig jaar publiceerde Kotaku een onderzoek, waarin werd onthuld dat seksisme een veelvoorkomend probleem is bij Riot Games, de ontwikkelaar van League of Legends. Een kleine maand na het uitkomen van het artikel beloofde het bedrijf grote culturele veranderingen door te voeren, maar toch zijn vijf voormalige en huidige werknemers in de maanden hierna een rechtzaak gestart tegen Riot Games. Het bedrijf heeft nu wederom voor ophef gezorgd, nadat afgelopen weekend bekend is geworden dat twee vrouwen zijn gedwongen tot privéarbitrage, wat betekent dat zij geen juridische stappen kunnen ondernemen.

Riot Games beweert dat de twee vrouwen zelf hebben afgezien van het recht om het bedrijf aan te klagen, door middel van een clausule in het contract. Deze clausule houdt in dat werknemers hun klachten moeten oplossen door middel van privéarbitrage, een wetssysteem binnen het bedrijf. Deze controversiële regeling zorgt er echter voor dat werknemers veel minder snel stappen zullen ondernemen tegen hun werkgever.

In een gesprek met nieuwswebsite Waypoint hebben twee anonieme werknemers van Riot Games nu vertelt dat het plan van werknemers om weg te lopen bij het bedrijf steeds serieuzer wordt. Volgens de twee personen heeft Riot Games meerdere keren beloofd om veranderingen door te voeren en transparanter te zijn, maar hier zou nog niks van te zien zijn.

Angela Roseboro, hoofd van het diversiteitsbeleid binnen Riot Games, heeft gereageerd op de ophef en moedigt werknemers aan om praatsessies te organiseren. Ook dit viel echter niet goed bij de werknemers, want dit zou het zoveelste voorbeeld zijn dat het bedrijf alles binnensdeurs wil houden. Roseboro verzekert dat Riot Games er alles aan doet om het vertrouwen van de werknemers terug te verdienen, door een open en transparant gesprek te hebben.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

De vraag is natuurlijk, mag een dergelijke clausule wel wettelijk. Mag je een medewerker door middel van een raar contract wel dwingen om niets van rechtszaken te starten? Is dat niet het wegnemen van wat onze democratische vrijheid is? Kan zijn dat ik me vergis hoor, maar het lijkt mij dat men toch altijd buiten de deuren moet kunnen klagen?

0
test

@watashi wa maurice desu. In Amerika mogen bedrijven alles met hun werknemers doen, in Europa zou die clausule ws niet rechtsgeldig zijn.

0

@watashi wa maurice desu. In elk normaal democratisch land is het zo dat de wetten van het betreffende land altijd boven die van een contract staan. Hier lijkt Riot de werknemers gedwongen te hebben, volgens Riot hebben ze daar zelf voor gekozen, maar geen enkel weldenkend mens trapt daarin natuurlijk, het middels het interne 'rechtssysteem' op te lossen. Dus een werkgever waar je een klacht tegen hebt gaat zelf voor rechter spelen in diezelfde zaak. Klinkt echt als een goed idee. Schande eigenlijk al dat ze het hebben durven bedenken.

0
test

Alles binnendeurs? Lijkt de Jehova's wel.

0

@Ricje Die staan juist vaak buiten voor de deur

0
test

@fonsrutte Had het over het "rechter" gebeuren. Bij de Jehova's hebben ze hun eigen "rechter" (wachttorengenootschap) zodat misstappen niet naar buiten gebracht worden dacht ik een keer te hebben gelezen.

0

Aanbevolen voor jou